KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Otroško kolo: s pomožnimi koleščki ali brez?

Otroško kolo: s pomožnimi koleščki ali brez?

Otroško kolo s pomožnimi koleščki

Če se v kratkem nameravate skupaj s svojim otrokom odpraviti v trgovino po novo kolo, morate pred tem dobro razmisliti, katerega mu boste kupili. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je nakupovanje otroškega kolesa sila enostavno in zabavno opravilo, pa se lahko kaj kmalu znajdete v dvomu, saj boste v specializiranih trgovinah našli vrsto otroških koles, med katerimi bodo takšna s koleščki in tudi takšna brez njih.

Vaša odločitev bo vsekakor nekoliko lažja, če imate z nakupovanjem otroških koles že izkušnje ali če vam bodo pri tem pomagali prodajalci. Oni vam bodo zagotovo znali povedati, katero kolo je najustreznejše za vašega malčka. Kljub temu pa je dobro, da se v trgovino odpravite z vsaj nekaj predznanja, saj je končna odločitev odvisna predvsem od vas.

Vrste otroških koles

V specializirani trgovini s kolesi boste na otroškem oddelku zagledali kar nekaj vrst koles, ki vas bodo sprva morda nekoliko zmedle. Toda če natanko veste, kaj bi radi, se bo izbor koles hitro zmanjšal in nakup bo veliko lažji.

Najmlajšim otrokom so namenjeni tricikli, ki so zadaj opremljeni s posebno teleskopsko palico. Ta vam omogoča, da boste lažje nadzorovali otrokovo vožnjo. Za nekoliko starejše otroke, za katere povsem pravo kolo še ni primerno, so namenjeni poganjalčki in kolesa s pomožnimi kolesci. Pri tej izbiri se pri mnogih starših pojavi dvom: kupiti poganjalčka ali kolo s pomožnimi kolesci? Poganjalčki so posebna otroška kolesa brez pedal. Na trgu so se pojavili predvsem v zadnjih letih in mnogi jih zaradi njihovih številnih odlik postavljajo pred kolesa s pomožnimi koleščki.

  • Otroško kolo Specialized Riprock 12" Boys
    Otroško kolo Specialized Riprock 12" Boys

Tako poganjalci kot otroška kolesa, na katera je mogoče pritrditi pomožna kolesca in jih kasneje po potrebi odstraniti, so na voljo v specializiranih trgovinah. Ena izmed najbolj priznanih v Sloveniji je trgovina Extreme Vital, ki jo lahko obiščete na kateri koli izmed štirih lokacij: Škofja Loka, Ljubljana, Radovljica, Maribor.

Prav tako si lahko njihovo celotno ponudbo otroških koles ogledate v spletni trgovini (KLIK). Kot boste videli, so na voljo otroška kolesa priznanih proizvajalcev v različnih velikostih – od 12″ do 24″. Izbirate lahko tudi med cenovno ugodnejšimi otroškimi poganjalci, ki so primerni za otroke do šestega leta starosti.

Zakaj so poganjalci boljša izbira od koles s pomožnimi koleščki?

Da so poganjalci boljša izbira, je dokazano tudi z raziskavami, ki so pokazale, da pomožna kolesca kvarijo pravilno držo otrokove hrbtenice. Privijačena kolesca namreč nista vedno v stiku s površino. Pri učenju se otrok posledično preveč nagiba na eno ali na drugo stran, torej v času vožnje ni zravnan.

Poganjalec Specialized Hotwalk 12"
Poganjalec Specialized Hotwalk 12″

Kar nekaj staršev pa se z ugotovljenimi dejstvi ne strinja povsem, saj menijo, da učenje otroka s kolesom s pomožnimi kolesci ne traja tako dolgo, da bi lahko prišlo do kakršne koli okvare njihove hrbtenice. Kljub temu pa odobravajo poganjalčke, saj vse kaže na to, da otroci na njih neizmerno uživajo in je prehod v primerjavi s kolesom s pomožnimi koleščki lažji. Otroci namreč bolje razvijejo občutek za ravnotežje, kar jim pri prehodu na pravo otroško kolo pride še kako prav.

Končna odločitev je povsem vaša

Ker kupujete kolo za svojega otroka, imate vso pravico sami odločati o tem, ali mu boste kupili poganjalčka ali kolo s pomožnimi kolesci. Za obe vrsti obstaja dovolj tehten argument, ki opravičuje nakup.

Ne glede na to, na katero vrsto boste v trgovini pokazali s prstom in si ga boste želeli od bliže pogledati, pa je najpomembneje, da je otrok z vami in da kolo oziroma poganjalca preizkusi kar v trgovini. Dobro je, da otrok izbere tudi barvo kolesa, saj bo njegov užitek, ko se bo usedal na kolo, odvisen tudi od nje. Nikar ne pozabite še na dodatno opremo, ki bo vašega malčka ščitila pred morebitnimi padci.

Top