KAZALO
Domov > Tek > Kako se izogniti tekaškim poškodbam?

Kako se izogniti tekaškim poškodbam?

Poškodba pri teku

Pri nas in tudi drugje po svetu se vse več ljudi ukvarja s tekom, saj se zavedajo, kako dobro tovrstna športna dejavnost vpliva na njihovo telo in na kakovost življenja na sploh. Žal pa se morajo nekateri od tekačev predčasno od aktivnosti posloviti oziroma jo morajo za vsaj določen čas dati na stran, ker se soočajo z različnimi poškodbami in drugimi neprijetnostmi.

Do poškodb pri teku, podobno kot tudi pri drugih oblikah športa, najpogosteje prihaja zato, ker ljudje ne upoštevamo določenih pravil, ki pa so v resnici zelo jasna in enostavna. Marsikdo si morda misli, da se ne more kar tako poškodovati, zato določena pravila preskoči ali jih preprosto presliši.

V nadaljevanju vam bomo zaupali nekaj najbolj splošnih in najkoristnejših pravil, ki bi jih morali upoštevati tako pri teku kot pri nekaterih drugih športih, če se želite izogniti poškodbam. Upoštevajte jih in si s tem omogočite kakovostno vadbo, pri kateri boste uživali in od nje imeli številne koristi.

1. Ogrevanje pred treningom in raztezanje po njem

Pred tekom se primerno ogrejte. Četudi ste v stiski s časom, začnite z lahkotnim tekom ali opravite ustrezne ogrevalne vaje, ki bodo poskrbele, da vaše mišice ne bodo hladne. Po teku pa si vzemite čas za raztezne vaje in hlajenje.

2. Privoščite si masažo z valjčkom

Na vsake toliko časa si vzemite čas za nekoliko temeljitejšo regeneracijo. Priporočamo vam masažo z valjčkom, s katero boste sprostili napetost v mišicah in si tako izboljšali pretok krvi.

3. Prehranjujete se zdravo

Mnogi tekači so pozorni na marsikaj, kljub temu pa pogosto pozabljajo na izjemno pomembno dejstvo, povezano z zdravim načinom prehranjevanja. Prehrana je nujno potrebna za zadosten vnos energije in učinkovito regeneracijo telesa.

Raznovrstna prehrana
Tudi uravnotežena prehrana je pomemben del preprečevanja poškodb.

Zdrava in uravnotežena prehrana vam bo omogočila, da boste v telo dobili vsa potrebna hranila, ki jih potrebujete za učinkovito vadbo. Prvo pravilo zdravega prehranjevanja torej je, da posegate po raznovrstnih živilih. Če zaradi neustrezne prehrane ne boste dobro pripravljeni na tek, bo možnost za poškodbo večja.

4. Zagotovite si ustrezno količino kakovostnega počitka

Dober tekač se zelo dobro zaveda, da je dovolj dolg in kakovosten počitek ravno tako pomemben kot pa trening. V času počitka se bo vaše telo spočilo, obenem pa se bo tudi regeneriralo. Zaradi počitka bo vaša pripravljenost na nove tekaške podvige in treninge veliko boljša, prav tako rezultati.

5. Kupite si kakovostno tekaško obutev

Neustrezni tekaški čevlji so pogost razlog za pojav bolečin, ki ob ignoriranju lahko privedejo tudi do resnejših poškodb. Eden izmed primerov je denimo vnetje pokostnice. Pri nakupu tekaške obutve upoštevajte, ali je vaše stopalo nevtralno ali pa je zanj značilna supinacija oziroma pronacija. Obutev kupite v specializirani tekaški trgovini, kjer vam bo pri odločitvi pomagal strokovno podkovan prodajalec.

6. Prisluhnite svojemu telesu

Ne glede na to, kako močno si želite teči, pa je najpomembneje, da pri tem prisluhnete svojemu telesu. Če vam ta sporoča, da ste utrujeni, da vas kaj boli ali da preprosto niste pri volji za trening, ga le ubogajte. Časa za tek bo še zagotovo dovolj.

Top