KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Prednosti in slabosti treking kolesa

Prednosti in slabosti treking kolesa

Vožnja s treking kolesom

Dejstvo, da je kolesarjenje po vsem svetu eno od najpriljubljenejših športnih aktivnostih, zagotovo drži že nekaj časa. A veliko ljudi se srečuje z vprašanjem, katero kolo izbrati. Če ste tudi vi eden izmed njih in niste popolnoma prepričani, kaj od kolesa sploh pričakovati, vam svetujemo, da se odločite za treking kolo, ki je pogosto označeno kot hibrid med gorskim in cestnim kolesom.

Kmalu boste spoznali, da lahko treking oziroma potovalno kolo hitro postane vaš življenjski stil. Ko boste dejansko okusili vse prednosti kolesarskih tur, morda ne boste več zadovoljni le s krajšimi turami ali vožnjami v službo, temveč si boste zaželeli postati popotnik po številnih krajih in državah. Za takšne podvige je treking kolo idealno, saj lahko nanj namestite tudi nosilce in torbe, kjer shranite vso potrebno opremo.

S treking kolesom po najrazličnejših terenih

Za treking kolo se najpogosteje odločajo rekreativni kolesarji, ki se večinoma vozijo po asfaltiranih cestah, makadamskih poteh in gozdnih stezah. Ravno zaradi tega je kolo opremljeno z nekoliko ožjimi in večjimi kolesi, kar pomeni manjši napor in manj porabljene energije. Pnevmatike treking kolesa imajo gladko sredinsko plast, kar omogoča učinkovit oprijem na asfaltu. Zunanje tekalne plasti pnevmatike so narebrene z namenom dobrega oprijema na neravnih in zahtevnejših površinah.

Moško treking kolo Specialized Sirrus X 5.0 (2022)
Moško treking kolo Specialized Sirrus X 5.0 (2022) – Extremevital.com

Drža na treking kolesu je pokončna in udobna, zato je takšno kolo primerno za daljše vožnje in večdnevna potovanja. Poleg tega kolo omogoča udobje, predvsem zaradi dobrega sprednjega vzmetenja. Večina koles je opremljena z disk zavorami, ki se odlično obnesejo tudi v težjih vremenskih pogojih. Ustrezno prestavno razmerje jim omogoča lažje premagovanje vzpetin ter hitro vožnjo po ravnini.

Treking kolo ni primerno za ljubitelje spustov

Kot vsako kolo ima tudi treking kolo določene slabosti, ki bodo za marsikoga popolnoma nepomembne, za druge pa odločilne pri izbiri. Treking kolesa se zaradi svoje konstrukcije ne obnesejo najbolje na spustih in vožnji po bolj razgibanem terenu. Za ljubitelje spustov to kolo zagotovo ne pride v poštev.

Če se boste odločili za treking kolo, morate vedeti, kaj lahko od njega pričakujete. Če si želite z njim potovati, ga opremite z dodatno opremo, kot so nosilci, torbe, luči, bidoni in drugo. A ob tem vedite, da hitra in aerodinamična vožnja v tem primeru ne bo mogoča.

Na kaj biti pozoren pred nakupom treking kolesa?

Nakup treking kolesa skrbno načrtujte in se že v začetku odločite, koliko ste zanj pripravljeni odšteti. Najprej se pozanimajte, v katerih specializiranih športnih trgovinah lahko kupite kakovostno kolo in jih osebno obiščite ter preverite ponudbo. Prodajalcu razkrijte svoje želje, potrebe in zmožnosti. Na podlagi teh informacij vam bo lahko ustrezno svetoval. Med najbolj priznanimi proizvajalci treking koles so trenutno Scott, Giant in Specialized.

Žensko treking kolo Scott SUB Cross 10 (2022)
Žensko treking kolo Scott SUB Cross 10 (2022) – Extremevital.com

Eden ključnih dejavnikov, na katerega morate biti pozorni, je velikost kolesa, ki je odvisna od vaše višine. Izberite kakovostni rang kolesa in s tem boste hitro tudi obveščeni, s kakšno opremo in prestavnim razmerjem boste imeli opravka. Ko boste končno našli svoje sanjsko kolo, pa se le usedite nanj in odpeljite en krog.

Zakaj izbrati treking kolo?

Včasih je nakup kolesa velika odločitev. Zato je pred nakupom pomembno pretehtati vse dobre in slabe lastnosti posameznih koles in se šele nato odločiti. Zagotovo odločitve za treking kolo ne boste obžalovali, če boste kolo kupili za kolesarske podvige po urejenih in utrjenih terenih, ki ne vsebujejo prestrmih klancev.

Trenutno je treking kolo zelo popularno, še posebej med popotniki na kolesu. Z njim se lahko na pot odpravite sami ali v spremstvu, na enodnevno kolesarjenje, za vikend ali več dni trajajoče potovanje. Za dolge in pustolovske ture je treking kolo idealno, saj je dovolj masivno in pripravljeno nositi poleg vaše teže še prtljago.

Top