KAZALO
Domov > Tek > 6 nasvetov za tek s psom

6 nasvetov za tek s psom

Tek s psom

Zagotovo ste že kdaj videli teči psa s svojim lastnikom. Najverjetneje ste se vprašali, ali je tek s psom sploh primeren. Po eni strani je tek s hišnim ljubljenčkom odličen način preživljanja prostega časa, vendar je lahko tudi slaba odločitev. Od česa je to odvisno, vam bomo zaupali v sklopu 5 nasvetov, ki se jih je pametno držati, če s seboj na tek pogosto vzamete psa.

1. Bodite pozorni na določena tveganja

Čeprav se vam zdi, da je teči s psom čisto v redu, morate biti vseeno pozorni na kar nekaj tveganj. Če svojega teka ne prilagajate psu, to kosmatincu lahko povzroči tudi resne zdravstvene težave. Spoštujete zmogljivosti psa, ker prehiter tek lahko negativno vpliva na njegovo srce.

Za nekatere pse je značilno, da ne zmorejo ustrezno dihati oziroma imajo težave z uravnavanjem telesne temperature. Takšnih psov ne jemljite s seboj na tek oziroma jim ponudite manj zahtevno aktivnost. Psi zaradi teka lahko utrpijo tudi težave s poškodbo mišic in kosti.

2. Upoštevajte pasmo

Intenzivnost teka oziroma vadbe je odvisna tudi od pasme. Prav vsaka pasma je drugačna – nekateri psi brez težave pretečejo zelo dolge razdalje, drugi bistveno manjše ter z manjšo hitrostjo. Odlični tekači na dolge proge so na primer labradorci, zlati prinašalci, nemški ovčarji, haskiji. Na splošno lahko rečemo, da so srednje veliki in veliki psi z dolgimi nogami boljša izbira za vzdržljive tekače.

Nekatere pasme pa so primerne za kratke in intenzivne teke, na primer belgijski ovčarji, angleški seterji, pit bulli. Če torej iščete partnerja za tek z visokim intenzivnim intervalom, so omenjene pasme kot nalašč za vas.

3. Majhni psi vas lahko pospremijo na kratke in hitre teke

Za manjše pse velja, da z vami pretečejo največ do 8 kilometrov. Večja razdalja bi jim zagotovo škodovala. Nekatere manjše pasme pa sploh niso primerne, da vas pospremijo na tek. To so na primer majhni psi z majhnimi nosovi.

Takšna pasma ima namreč že tako težave z dihanjem pa tudi z uravnavanjem telesne temperature. To so denimo francoski buldogi, pekinezerji in shih tzuji. Za njih je značilno, da se hitro pregrejejo in težko dobro dihajo.

4. Upoštevajte starost psa

Poleg pasme je treba pri teku upoštevati tudi starost psa. Z mladički ne tecite, ker je tek zanje prenaporna vadba. Prav tako je tek zanje slaba odločitev, ker njihove kosti še vedno rastejo. Počakajte, da vaš pasji prijatelj nekoliko zraste, nato pa lahko brezskrbno z njim uživate tudi pri teku.

Vaš pes pa je za tek lahko tudi prestar. Starejši psi imajo lahko precej težav pri izvajanju vadbe. Sami presodite, ali je vaš pes morda za tek že prestar. Slej ko prej vas bodo na to opozorili tudi nekateri znaki.

5. Pred pričetkom vadbe se s psom odpravite k veterinarju

Čeprav se vam zdi, da vaš kosmatinec izpolnjuje vse pogoje, da se lahko odpravi z vami na tek, je najbolje, da ga pred tem odpeljete na skrben pregled. Nekatere težave bi se namreč lahko pričele pojavljati šele po teku, na primer težave z dihali in srcem, mišicami, kostmi, sklepi.

Veterinar vam bo svetoval, da psa ne jemljite s seboj na tek, če je prekomerno težak. Tek takšnemu psu lahko poškoduje sklepe. Za debelejšega psa je veliko bolj primerna hoja.

6. Psa opazujte pred tekom, med tekom in po teku

Tako kot se sami dobro pripravite na tek, morate to storiti tudi za svojega psa. Nanj ne bodite pozorni samo med tekom, temveč tudi pred njim in po njem. Omogočite mu dovolj tekočine in odmora, če boste začutili, da si to želi. Poskrbite tudi za to, da se bo pes pred tekom dobro ogrel – z njim najprej nekaj minut le hodite.

Še preden se s hišnim ljubljenčkom podate na resnejšo obliko teka, je morda najbolje, da se z njim nekaj časa samo nekoliko intenzivneje sprehajate. Po nekaj tednih ali po nekaj mesecih pa lahko pričnete teči na krajše razdalje. Odlična rešitev je tudi menjavanje hoje in teka. Ko vam bo pes brez težav pričel slediti, lahko vse skupaj pričnete še bolj stopnjevati. Z njim ne tecite, ko so temperature prevroče ali prenizke.

Če torej želite, da vas pes prične spremljati na teku, najprej dobro premislite, kakšne so njegove sposobnosti. Kot ste lahko prebrali, je veliko odvisno od same pasme oziroma velikosti psa. Obenem je treba upoštevati še nekatere druge dejavnike, na primer starost. Sicer pa morate psa na tek podobno pripraviti kot sebe – omogočite mu dovolj tekočine, pred tekom naj se ogreje, po teku pa primerno ohladi.

Če boste na svojega pasjega kosmatinca dovolj pozorni in boste spoštovali njegove zmogljivosti, je tek z njim lahko pravo veselje in zabava.

Top