KAZALO
Domov > Športna prehrana > Zakaj je rdeče meso dobro za športnike?

Zakaj je rdeče meso dobro za športnike?

Rdeče meso za športnike

Ste vedeli, da je rdeče meso kraljevalo tudi na jedilniku športnika iz davne preteklosti? Zmagovalce starogrškega maratona so celo nagrajevali s tovrstnim mesom. In čeprav je od tedaj minilo precej časa in je prehranska znanost izjemno napredovala, ima rdeče meso danes podoben status pri športnikih kot nekdaj.

Ne glede na način prehranjevanja je pri prehrani športnika v ospredju najpogosteje prav ta vrsta mesa. O njem v povezavi s športno prehrano pišemo le poredko. Veliko raje na splošno poudarjamo, kako pomembna so nekatera hranila za športnike, na primer beljakovine in minerali. Če pa bi rdeče meso vzeli pod drobnogled, bi hitro ugotovili, da gre za meso, ki je neverjetno bogato s številnimi hranili.

Zakaj je torej rdeče meso pri športnikih tako priljubljeno?

1. Rdeče meso vključuje zdrave maščobe

Ko se razpravlja o rdečem mesu, beseda pogosto nanese na vsebnost nasičenih maščob in ne nazadnje tudi na to, ali je uživanje takšne vrste mesa morda preveliko tveganje za nastanek resnejše bolezni. A če bi natančno preverili sestavo maščob govedine ali jagnjetine, bi hitro ugotovili, da vsebuje omega 3 maščobe. Seveda ne v tolikšni meri, kot jih vsebujejo ribe, a vseeno s tem želimo poudariti, da meso ni nujno le »slaba« maščoba.

Skrbeti bi vas moralo raje uživanje predelanega ali prekajenega mesa. Seveda ne smete pretiravati niti z uživanjem svežega oziroma nepredelanega mesa.

2. Rdeče meso je odličen vir mineralov

Govedina in jagnjetina sta odličen vir cinka ter minerala B12, kar je izjemnega pomena za športnike. Cink namreč ugodno deluje na mišice in imunski sistem. Pri moških vpliva tudi na raven testosterona.

Govedina z zelenjavno prilogo
Govedina z zelenjavno prilogo kot odličen obrok za športnike.

Vitamin B12 ključno vpliva na številne sisteme v telesu, vpliva na imunsko funkcijo ter na raven energije. Zrezek manjše velikosti vam lahko zagotovi dnevno potrebo po tovrstnem mineralu.

3. Rdeče meso vas dobro nasiti

Imate občutek, da ste po užitju zrezka in zelenjave še vedno lačni? Najverjetneje ne, kajne? Rdeče meso vsebuje visoko raven beljakovih, zato se po njem počutite siti. V prebavnem sistemu se namreč počasi razgrajuje. Takšno prehranjevanje vam omogoča stabilno raven glukoze v krvi.

Rdeče meso vam lahko torej učinkovito pomaga pri obvladovanju lakote. Ravno tako kot je to značilno za druge vrste hrane, ki je bogata z beljakovinami. Če ste torej športnik, ki želi uspešno uravnavati svojo težo ali raven telesne maščobe, je rdeče meso odlična izbira.

4. Rdeče meso je odličen vir železa

Železo je za športnika ključnega pomena. Rdeče meso vsebuje t. i. hemovo železo, ki se precej lažje absorbira kot nehemsko, ki ga najdemo v rastlinskih virih. Za zadovoljevanje prehranskih potreb po železu je rdeče meso najbolje uživati od 3- do 4-krat na teden. Vsekakor poleg uživajte še druga živila, bogata z železom.

Za optimalno absorbcijo železa v telo, hrani dodajte živila, ki vsebujejo vitamin C.

5. Rdeče meso je odličen vir beljakovin

Zagotovo pa je najboljše pri rdečem mesu to, da vsebuje veliko kakovostnih beljakovin. Vsebuje namreč vse bistvene aminokisline, kar mu daje visoko kakovost. Ker je tovrstno meso beljakovinsko gosto, potrebujete le majhen obrok za velik odmerek. 100 gramov pustega govejega meso vsebuje približno 30 gramov beljakovin.

Našteli smo le ključne prednosti rdečega mesa. Glavno vodilo pri uživanju naj vam bo raznolikost okusov in to, da nikakor ne pretiravate s količinami. Izbirajte temnejše kose mesa z nižjo vsebnostjo maščobe, vidne dele maščobe pa pred pripravo raje obrežite.

Top