KAZALO
Domov > Smučanje > Smučarska čelada in očala: kako izbrati?

Smučarska čelada in očala: kako izbrati?

Smučarska čelada in očala

Popoln odgovor na vprašanje, kaj je potrebno nujno imeti pri sebi, ko se odpravljate na zasnežene smučarske strmine, je: smuči, smučarske čevlje, palice, kombinezon ali smučarske hlače, bundo, smučarske rokavice in nogavice ali tople dokolenke, pulover ali puli, toplo smučarsko perilo ali žabe, smučarsko čelado in očala ter zaščitno kremo za obraz in ustnice z zaščitnim faktorjem.

Za vse naštete izdelke si je pri nakupovanju potrebno vzeti kar nekaj časa. Še posebej pa to velja za smuči, pancerje, palice, čelado in nenazadnje tudi za smučarska očala. V nadaljevanju se bomo osredotočili na ustrezen nakup smučarske čelade in očal, ki na smučišču skrbita za še večjo varnost.

Pravilna izbira smučarske čelade

Ko si boste med kopico vrhunskih smučarskih čelad različnih proizvajalcev končno izbrali eno zase, je na vrsti pomerjanje. Ko boste čelado nadeli na glavo, jo morate čutiti po celotni površini glave in vas ne sme točkovno pritiskati na nobenem delu.

Če se to zgodi, jo položite nazaj na prodajne police ter izberite novo. Strokovnjaki svetujejo, da je čas, ki ga namenite pomerjanju čelade, izjemno dragocen, zato pri tem ne hitite. Na začetku se s čelado niti ne postavljajte pred ogledalo, temveč jo na glavo nameščajte, kot da ste že na vrhu belih strmin.

Vse smučarske čelade, prikazane na zgornjih slikah, so na voljo v specializirani trgovini Extreme Vital. Preverite njihovo spletno trgovino, kjer so vam na voljo tudi mnogi drugi modeli priznanih proizvajalcev, kot so Poc, Smith, K2, Casco, Dynafit, Dainese, Marker, Picture, Salomon in Uvex.

Pri izbiti čelade pazite na to, da bo imela mehke ušesne nastavke in zračnike po celotnem delu. Opazili boste, da obstajajo različne konstrukcije čelad. Za vas pa je pri tem najpomembneje, da čelada ustreza predpisanim standardom. CE oznaka je evropski standard, ki ga morajo izpolnjevati prav vse čelade, ki se prodajajo na evropskem trgu.

Sicer pa vam vsekakor svetujemo, da vam pri nakupovanju čelade ob strani stoji specializiran prodajalec, ki vam bo znal najbolje svetovati in pomagati.

Pravilna izbira smučarskih očal

Prvo pravilo, ki se ga morate držati pri nakupovanju smučarskih očal, je, da se morajo očala povsem ujemati s smučarsko čelado. Priporočamo vam, da si kupite kar komplet čelade in očal. Toda, najprej je na vrsti ustrezna čelada in šele na to na vrsto pridejo očala.

Če pa očala za smučanje morda že imate in jih ne želite zamenjati, jih vzemite s seboj v trgovino in kar tam preverite, ali se prilegajo novi čeladi. Vsekakor se morate zavedati, da je veliko težje poiskati ustrezno čelado kot očala. Ravno zato vam svetujemo, da se v večji meri posvetite iskanju dobre čelade.

Tudi vsa smučarska očala, ki si jih lahko ogledate v zgornji galeriji slik, so na voljo v ponudbi podjetja Extreme Vital. Obiščite njihovo spletno trgovino in spoznajte tudi mnoge druge modele vrhunskih blagovnih znamk, kot so Casco, Marker, Oakley, Poc, Salomon, Smith in Uvex.

In kaj pomeni popolno ujemanje med čelado in očali? V praksi to pomeni, da v predelu čela med njima ni prostora; da čelada ne potiska očal na nos; da očala glede na čelado niso preširoka in da se lepo usedejo v odprtino.

Sicer pa si zagotovite takšna smučarska očala, ki vam bodo nudila čist pogled, zaščito pred UV žarki in drugimi vremenskimi pojavi. Vrhunska očala sodobnega časa niso samo modernih oblik, temveč vsebujejo odlična stekla, tudi za zelo slabe vremenske razmere.

Vsekakor pa je pomembno tudi to, da se vam očala prilegajo na obraz, saj tudi to zagotavlja udobje med smučanjem in v veliki meri preprečuje rošenje. Pri izbiri zato bodite še posebej pozorni na velikost in obliko okvirjev.

Top