KAZALO
Domov > Zdravje > 6 zdravilnih učinkov korenja

6 zdravilnih učinkov korenja

Korenje - zdravilni učinki

Korenje za marsikoga med vami ne predstavlja ravno najboljše izbire, a če bi se zavedali, kako zdravilno živilo je, bi svoj odnos do njega najverjetneje hitro spremenili. Korenje je namreč zelenjava, ki ima med vsemi vrstami zelenjave največ beta karotena in pektina, hkrati pa je tudi odličen vir vitaminov A, E, D, B in K ter železa, magnezija, kalcija in nekaterih drugih mineralov.

Če želite ostati sveži in zdravi, vam zadostuje že 1 ml korenčkovega soka na dan. Če ga raje uživate svežega, je vse skupaj še učinkoviteje, če poleg pojeste še žličko maščobe, kos kruha ali popijete kozarec mleka.

Priprava zdravilnega soka iz korenja

Za pripravo soka korenje najprej operite pod hladno vodo. Nato ga rahlo postrgajte. Lupljenje korena odsvetujemo. Postrgano korenje še enkrat dobro operite. Nato korenje narežite v sokovnik in ga prefiltrirajte skozi gazo. Takšen je nared za uporabo.

Nevšečnosti, ki jih korenje hitro odpravi, pa so naslednje.

1. Prehlad in gripa

Vsaj trikrat na dan pijte stisnjeno korenje, ki ga kombinirajte z medom v razmerju 2:1. Na ta način boste uspešno pregnali nadležen prehlad. Proti gripi vam lahko uspešno pomaga 2 dcl soka iz korenja, ki ga zmešate z žlico olja in žlico medu. Napitek zaužijte do štirikrat na dan.

2. Glavobol in migrena

Glavobol lahko hitro preženete, če boste 3-krat na dan pred jedjo spili 1 dcl korenčkovega soka, poleg pa zaužili še nekaj maščobe. Če vas pesti močnejši glavobol oziroma migrena, v razmerju 3:1:3 zmešajte korenčkov sok, sok rdeče pese in sok iz gomolja zelene. Napitek užijte 3-krat na dan po 1 dcl pred jedjo.

3. Utrujenost

V razmerju 1:1:1 zmešajte sok iz korenja, črne redkve in rdeče pese. Trikrat na dan vsaj pol ure pred jedjo pojejte 1 žlico mešanice. Priporočamo vam, da vsakič pripravite svežo, saj bo učinek tako največji.

4. Težave s črevesjem, napihnjenostjo in drisko

Vsaj trikrat na dan pred jedjo popijte 1 dcl korenčkovega soka. Če se pogosto zbujate napihnjeni, zjutraj na tešče popijte 1 dcl soka, ki ga zmešajte z 1 dcl prekuhane vode. Drisko lahko hitro odpravite tako, da zjutraj in zvečer popijete žličko korenčkovega soka.

5. Koža in akne

Zdrav in žametni sijaj kože boste dosegli tako, da naribate korenje ter ga zmešate z eno žličko sladke smetane. Z mešanico si namažite obraz in predele okoli njega. Pustite delovati pol ure. Vse skupaj ponovite vsaj dvakrat na teden. Masko z obraza sperite s toplo in nato še s hladno vodo.

Kombinacija naribanega jabolka in korenčkovega soka – v razmerju 1:1 – učinkovito rešuje težave z aknami. Tri tedne zaporedoma si na prizadeta mesta polagajte mešanico, ki jo pustite delovati pol ure. Kožo sperite s toplo in nato še s hladno vodo.

6. Glivice in opekline

Boj proti glivicam bo uspešen, če boste s palčko za ušesa zjutraj in zvečer namazali prizadeta mesta z mešanico belega kisa in korenčkovega soka v razmerju 1:1.

Če se opečete, na pekoče mesto položite gazo z naribanim korenjem. Na ta način boste uspešno preprečili nastanek mehurjev.

Top