KAZALO
Domov > Športna prehrana > Zakaj po vadbi zaužiti beljakovine?

Zakaj po vadbi zaužiti beljakovine?

Beljakovine po vadbi

Beljakovine so pogosto definirane kot gradniki novih celic. V telesu jih najdemo v prav vseh organih, prav tako so sestavni del las, nohtov in mišic. Zanje je značilno, da spodbujajo nastajanje toplote, kar lahko najbolje občutite po vsakem obroku, ki jih vključuje – obdaja vas občutek toplote ter imate zadosti energije.

Ena ob pomembnejših nalog beljakovin je, da obnavljajo mišice. Če zaužijete premalo beljakovin, je skoraj verjetno, da izgledate starejše, kot v resnici ste. Prav tako so beljakovine odličen vir vitaminov B, magnezija ter kalcija, kar vam omogoča dobro počutje. Najbolje jih je uživati skupaj z zelenjavo in sadjem. Izjemno pomembno pa je tudi njihovo uživanje po končani vadbi.

Telesu omogočite možnost hitre obnove

Strokovnjaki priporočajo, da je beljakovine najbolje zaužiti četrt ure po vadbi. Na ta način svojemu telesu zagotovite najboljšo možnost hitre obnove. V tem času pride do presežka beljakovin, ki so nujne za obnavljanje in krepitev mišic.

Najbolje je, da beljakovine, še zlasti po vadbi, uživate brez prisotnosti ogljikovih hidratov. Odličen obrok npr. vključuje sir z manj maščobami, pršut, olive, navadni jogurt zmešan s skuto, pest mandljev, mocarelo in papriko. Zelo dobra izbira je tudi beljakovinski napitek, ki vključuje vseh 22 aminokislin.

Beljakovinski šejk
Najbolje bo, da si takoj po vadbi pripravite beljakovinski šejk.

Če zjutraj ali čez dan nimate primernega časa za vadbo, nič hudega. Zvečer si lahko še vedno vzamete vsaj 20 minut časa za vadbo. Takoj po vadbi zaužijte beljakovine. Zjutraj boste lažji, kot ste bili pred spanjem. Svoje telo boste preoblikovali kar med spanjem.

Uživanje hrane pred vadbo?

Verjetno vas zanima, ali je priporočljivo kaj zaužiti tudi pred vadbo. Tukaj so mnenja strokovnjakov prej ko ne različna. Največ strokovnjakov vam bo svetovalo, da pred vadbo lahko zaužijete nekaj, kar vam bo dalo energijo. Na primer bele testenine, banane oziroma vse enostavne ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom.

Top