KAZALO
Domov > Zdravje > Kako spodbuditi delovanje črevesja?

Kako spodbuditi delovanje črevesja?

Delovanje črevesja

Zaprtje črevesja je pogost pojav sodobnega časa, s katerim se je zagotovo vsaj nekajkrat srečal prav vsak med vami. Če se niste, ste eden od redkih srečnežev, ki si ne more niti predstavljati, kako neprijetna situacija je to, še zlasti, če je človek v času težav s črevesjem kje na poti ali delovnem mestu.

Na delovanje prebave lahko vplivajo številni dejavniki. Osrednjo vlogo ima zagotovo hrana, ki jo uživate. Če se na vašem krožniku pogosto znajde hitra, močno predelana hrana, obenem pa zaužijete še veliko sladkorja in ne pojeste skoraj nič sadja in zelenjave, je verjetnost težav z zaprtjem še toliko večja.

Preprosto pravilo za pravilno delovanje črevesja

Za dobro prebavo oziroma kakovostno delovanje črevesja je praviloma najboljša polnovredna rastlinska hrana. Ta naj vsebuje čim več vlaknin ter zdravih maščob.

Nekateri med vami se s tem ne boste strinjali, ker imate kljub takšni prehrani še vedno pogoste težave z zaprtjem. V takšni situaciji je najbolje, da posežete po naravnih odvajalih, ki vam ne bodo prinašala negativnih stranskih učinkov tako kot odvajalna sredstva, ki vam jih bo predpisal zdravnik.

Zaužijte najbolj priljubljeno naravno odvajalo

Zaprtje črevesja boste lahko na hiter in preprost način odpravili z uživanjem soka iz suhih sliv, v katerih se nahaja sorbitol, ki učinkovito poskrbi za pospeševanje prebave. Starejši ljudje bi vam svetovali tudi pitje soka iz peteršilja, ki je sicer bolj znan po svojih diuretičnih učinkih.

Suhe slive
Ob zaprtju in napihnjenosti je priporočljivo uživati suhe slive.

Če nimate časa skuhati slivov kompot, uživajte kar suhe slive, ki jih lahko kupite v prav vsaki trgovini. Poleg suhih sliv za zaprtje črevesja dobro poskrbijo tudi suhe marelice.

Zmleta lanena semena

Odlična izbira za učinkovito odpravljanje težav z zaprtjem so prav tako lanena semena, saj se v njih nahaja veliko beljakovin, vlaknin ter maščobnih kislin omega 3. Vsa hranila dobro poskrbijo za spodbujanje prebave in za zdravje na sploh.

Lanena semena vsebujejo sluzi, ki učinkovito poskrbijo za oblikovanje blata ter njegovo hitrejše premikaje skozi debelo črevo. Najpomembneje pa je, da lanena semena pred uporabo zmeljete, saj boste le na ta način dosegli optimalen učinek.

Kokosovo olje za mehkejše blato

Kokosovo olje je primerno za najrazličnejše težave, tudi za zaprtje črevesja. Njegovo uživanje lahko dobro poskrbi za mehkejše blato. Za to so odgovorne zlasti srednjeverižne maščobne kisline, ki se nahajajo v njem. Kokosovo olje učinkovito pomaga k bistveno boljšemu delovanju metabolizma ter boljši prebavi.

Uživanje neolupljenega sladkega krompirja

Zaprtje črevesja lahko dobro reši tudi uživanje neolupljenega sladkega krompirja. Je namreč odličen vir vlaknin, poleg tega pa se v njem nahajajo še druge pomembne hranilne snovi.

Sladki krompir
Sladki krompir vsebuje veliko vlaknin, zato učinkovito pomaga pri zaprtju.

Ob dovolj pogostem uživanju sladkega krompirja boste v telo vnesli zadostno količino magnezija, ki ima ravno tako zelo pomembno vlogo za normalno delovanje prebavnega sistema.

Ker so vam vsa našteta hranila vedno na dosegu, boste zaprtje črevesja lahko zelo hitro odpravili. Če se vam stanje kljub temu še vedno ne bo izboljšalo, se boste morali nujno obrniti na svojega osebnega zdravnika, ki vas bo temeljito pregledal in vas po potrebi poslal na dodatne preiskave. Težava se namreč lahko skriva tudi kje drugje in je morda celo resnejša, kot se vam zdi.

Top