KAZALO
Domov > Zdravje > 7 načinov za zaščito pred klopom

7 načinov za zaščito pred klopom

Zaščita pred klopi

Klopi so več kot le nadloga, ki jo staknemo na nedolžnem sprehodu ali delu v naravi. Lahko prenašajo in širijo bolezni, najpogosteje boreliozo in klopni meningoencefalitis, pa tudi manj znane bolezni, kot so babezioza, erlihioza in anaplazmoza.

Tako zelo majhen klop je za človeka enormen strah in trepet, saj v najhujšem primeru lahko povzroči tudi smrt ali pusti neozdravljive posledice. Pri klopih je najboljša obramba izogibanje. V nadaljevanju vam predstavljamo sedem nasvetov, kako se jim čim uspešneje izogniti.

1. Izogibajte se krajem, kjer se klopi nahajajo

Klopi se najraje zadržujejo v senčnih, vlažnih gozdovih ali na travnatih površinah ter potrpežljivo čakajo, da bo nekdo šel mimo, da bi se nanj lahko prijeli, pa naj bo to človek ali žival. Zato se njim v izogib, če se le da, zadržujte na poteh in stezah oz. urejenih gozdnih in travnatih površinah ter se izogibajte hoji po zaraščenih poteh, visoki travi ali listju.

2. Pod prho temeljito preglejte telo, oblačila posušite v sušilniku

V približno dveh urah po prihodu v notranjost se oprhajte ali okopajte, nato pa na svojem telesu temeljito preverite, ali se je nanj prisesal kakšen klop. Za pregledovanje težko vidnih mest, kot je hrbet, uporabite ogledalo ali za pomoč prosite koga drugega.

Pregled telesa za klope
Ko pridete domov, takoj temeljito preglejte svoje telo.

Preverite tudi mesta, kot so lasje, v ušesih in okoli njih, popek in pod pazduhami. Redno preverjajte tudi otroke in hišne ljubljenčke, ki se veliko zadržujejo zunaj.

3. V naravi nosite svetla oblačila

Za najboljšo vidnost in zaščito obenem v naravi nosite svetle majice (če se da z dolgimi rokavi), dolge svetle hlače, nogavice in čevlje, saj boste tako klope na oblačilih opazili že v trenutku, ko bodo ti lezli na vas. Vrhnja oblačila slecite pred vstopom v notranjost in jih dobro otresite, a se s tem še ne boste znebili živih škodljivcev.

Zato je boljša opcija ta, da ob vstopu v notranjost oblačila za 20 minut položite v sušilni stroj na vročo temperaturo ali jih, če so umazana, najprej operete v vroči vodi. Tako se boste zagotovo znebili potencialnih vsiljivcev.

4. Nosite oblačila, obdelana s pršilom s permetrinom

Če pogosto delate ali se zadržujete na območjih, kjer so klopi, ali ta pogosto obiskujete (gozd, travniki), je za vas priporočljiv nakup oblačil, obdelanih s permetrinom. To je nestrupena kemikalija, ki uničuje klope. Če oblačila poškropite s permetrinom, je učinkovitost običajno trajna do treh pranj. Pri oblačilih, ki so strokovno obdelana s permetrinom, pa učinek traja dlje časa.

5. Uporabljajte sredstva proti žuželkam

Ob vsaki aktivnosti v naravi, četudi je to le zelo kratek sprehod, izpostavljeno kožo prekrijte z repelentom oz. odganjalcem žuželk, ki vas pred njimi varuje več ur. Poznamo različne repelente, te v osnovi delimo na naravne in sintezne. Naravni repelenti so običajno eterična olja, to so npr. razne citronke, sivke. So sicer bolj naravna, a je njihova učinkovitost slabša in delujejo krajši čas od sinteznih.

Repelent proti klopom
Pred odhodom v naravo na izpostavljeno kožo nanesite repelent.

Med sinteznimi repelenti je najbolj poznan repelent DEET, ki je učinkovit proti komarjem, muham, bolham in klopom. Njegovi prednosti sta učinkovitost proti različnim insektom in dolgotrajen čas delovanja. Pred uporabo različnih pršil in sredstev proti žuželkam si podrobno preberite njihovo vsebnost ali se posvetujte s farmacevtom, sploh če je vaša koža nagnjena k alergijskim reakcijam ali občutljivosti.

6. Pred klopi zaščitite svojega hišnega ljubljenčka

Morda ste se vi izognili travi, polni klopov in drugih zajedavcev, vaš mali hišni ljubljenček pa ne. Klopi se lahko tako s psom ali mačkom zapeljejo do vaše hiše in se preselijo še na vas. Za svojega hišnega ljubljenčka, ki se rad giblje na prostem, razmislite o sredstvu za zaščito pred klopi ali dišeči ovratnici proti zajedavcem, ki s svojim vonjem odganja neželene goste.

7. Naj vaše dvorišče ne privablja klopov

Obstaja nekaj načinov, kako lahko svoje dvorišče prilagodite, da bo varno pred klopi, ti pa si niti ne bodo želeli zadrževati na njem:

  • odstranite visoko travo in plevel ter pogosto kosite in grabite,
  • če živite v bližini gozdnatega območja, med trato in gozd položite lesne sekance ali gramoz, ki bo deloval kot ovira,
  • drva za kurjavo skrbno zložite na suhem mestu,
  • opremo za igrišča, igrače in zunanje pohištvo hranite stran od dreves in na soncu,
  • uporabite lahko tudi pesticide, vendar pred škropljenjem preverite pravila in predpise v svoji soseski ter se zavedajte njihovih vplivov na okolje.
Top