KAZALO
Domov > Zdravje > 8 nasvetov za zdrave zobe in dlesni

8 nasvetov za zdrave zobe in dlesni

Zdravi zobje in dlesni

Za ohranjanje zdravja zob in dlesni je potrebna dobra ustna higiena. Vključuje navade, kot so ščetkanje dvakrat na dan in redni pregled zob.

Vendar pa je ustno zdravje več kot le boj proti kariesu in boleznimi dlesni. Raziskave so pokazale, da obstaja povezava med zdravjem ustne votline in splošnim zdravjem. Strokovnjaki menijo, da so težave z ustnim zdravjem globalno zdravstveno breme.

Brez zdravljenja lahko karies ali težave z dlesnimi povzročijo bolečino, težave s samozavestjo in izgubo zob. Ta vprašanja lahko vodijo do podhranjenosti, težav z govorom in drugih izzivov pri človekovem delu, v šoli ali v osebnem življenju.

Te težave se lahko preprečijo z ustrezno nego zob, tako doma kot z rednim obiskom zobozdravnika. V spodjem članku imate predstavljenih nekaj odličnih napotkov, s katerimi lahko vaši zobje in vaše dlesni resnično ostanejo zdravi.

1. Redno krtačite vaše zobe, vendar ne agresivno

Ščetkanje dvakrat na dan in uporaba zobne nitke pomaga ohranjati zdravje zob in dlesni. Večina ljudi se zaveda, da je umivanje zob dvakrat na dan ena od najpomembnejših praks za odstranjevanje zobnih oblog in bakterij ter vzdrževanje čistosti zob. Ščetkanje pa je lahko učinkovito le, če ljudje med ščetkanjem uporabljajo pravilno tehniko.

Ščetkati je potrebno z majhnimi krožnimi gibi, pri tem pa je potrebno paziti na sprednji, zadnji in zgornji del vsakega zoba. Postopek traja od 2 do 3 minute. Vsekakor se je potrebno izogibati ščetkanju naprej in nazaj po zobni sklenini.

Agresivno ščetkanje ali uporaba ščetke s trdimi ščetinami lahko poškoduje zobno sklenino in dlesni. Učinki tega lahko vključujejo občutljivost zob, trajne poškodbe zaščitne sklenine na zobeh in erozijo dlesni.

Ameriško zobozdravstveno združenje (ADA) priporoča uporabo zobne ščetke z mehkimi ščetinami. Navajajo tudi, da bi morali ljudje zobno ščetko zamenjati vsake 3 mesece ali takrat, ko ščetine postanejo obrabljene.

2. Uporabljajte izdelke s fluoridom

Fluorid prihaja iz elementa v zemeljski skorji, ki se imenuje fluor. Številni strokovnjaki verjamejo, da fluor pomaga pri preprečevanju kariesa in je zato pogosta sestavina zobne paste in ustne vode. Vendar nekateri zobni izdelki ne vsebujejo fluorida in tako ga nekateri ljudje nikoli ne uporabljajo.

Dokazi kažejo, da lahko pomanjkanje fluorida privede do propadanja zob, tudi če človek drugače skrbi za svoje zobe. Nedavna raziskava je pokazala, da ščetkanje in uporaba zobne nitke ne preprečujeta kariesa, če ljudje ne uporabljajo zobne paste s fluoridom.

Številne skupnosti v ZDA so oskrbi z vodo dodale fluorid. Nekatere organizacije priporočajo to prakso, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) in ADA.

Če želite ugotoviti, ali se tudi v vašem okrožju uporablja voda z dodanim fluorom, lahko povprašate na občini. Vedeti morate, da vodni filtri z reverzno osmozo odstranijo fluor, vsi ki uporabljate vodo iz vodnjakov, pa bi morali sami preveriti koncentracijo fluorida. Večina ustekleničenih vod ravno tako ne vsebuje dodanega fluorida.

3. Uporabite nitko vsaj enkrat dnevno

Zobna nitka lahko odstrani obloge in bakterije med zobmi, kamor zobna ščetka ne more priti. Pomaga lahko tudi pri preprečevanju slabega zobnega zadaha z odstranjevanje ostankov in hrane, ki se je ujela med zobe.

Čeprav primanjkuje dolgoročnih študij, ki bi dokazovale, da je uporaba zobne nitke koristna, jo ADA še naprej priporoča. Tudi CDC navaja, da bi morali ljudje zobno nitko uporabljati vsakodnevno.

Večina zdravstvenih delavcev v zobozdravstvu priporoča nežno potiskanje nitke navzdol do dlesni, preden z njo začnete objemati zob z gibi navzgor in navzdol. Pomembno je, da se izognete temu, da se nitka zaskoči med zobmi, saj to lahko povzroči bolečine, oblog pa ne boste učinkovito odstranili.

4. Redno obiskujte zobozdravniku

Zobozdravnik lahko diagnosticira in zdravi težave z ustnim zdravjem, preden postanejo hude. Strokovnjaki priporočajo, da ljudje vsakih 6 mesecev obiščejo zobozdravnika za pregled ustne votline. Med rutinskim pregledom zob bo zobozdravnik očistil zobe in odstranil zobne obloge ter zobni kamen.

Zobozdravnik bo preveril vidne znake kariesa, bolezni dlesni in ostalih težav, ki se lahko pojavijo. Včasih se zdravje zob pregleda tudi preko rentgenskega slikanja zob.

Rezultati nedavne študije so dokazali, da bi morali otroci in mladostniki vsakih 6 mesecev obiskati zobozdravnika, da bi preprečili nastanek kariesa. Poudarili pa so tudi, da imajo odrasli, ki pravilno in redno ščetkajo ter nitkajo svoje zobe, le malo težav z zdravjem zob in dlesni.

Če ne veste, kako pogosto morate obiskati svojega zobozdravnika, se lahko posvetujete direktno v ordinaciji. Odgovor se lahko razlikuje glede na zdravstveno zgodovino osebe, starost in splošno zdravje zob. Kdor opazi spremembe v ustih, naj obišče zobozdravnika.

5. Opustite kajenje

Kajenje škoduje imunskemu sistemu telesa, zaradi česar telo težko zaceli tkiva, vključno s tistimi v ustih. CDC ima kajenje za velik dejavnik tveganja za bolezni dlesni. ADA pa opozarja, da lahko ljudje, ki kadijo, po zobozdravstvenem posegu doživijo počasnejše celjenje.

Kajenje vpliva tudi na videz ust, saj vpliva na porumenelost zob in jezika ter na slab zadah.

6. Uporabite ustno vodico

Študije kažejo, da nekatere ustne vodice lahko koristijo ustnemu zdravju. V eni od raziskav so ugotovili, da ustna vodica, ki vsebuje klorheksidin, antibakterijsko sestavino, ki pomaga nadzorovati zobne obloge in vnetje dlesni. Ustne vodice z nekaterimi eteričnimi olji so, kot kažejo določene analize, prav tako učinkovite.

Svojega zobozdravnika lahko povprašate, katera ustna voda je najprimernejša za vaše potrebe. Ustna vodica ne more nadomestiti ščetkanja in uporabe zobne nitke, je pa odlična podpora zdravju zob.

7. Omejite sladkor in škrob

Uživanje sladkorja lahko privede do kariesa. Študije še naprej poudarjajo pomembno vlogo, ki jo ima sladkor pri slabem zdravju zob. Pogosti krivci so sladkarije, sladice in predelana živila, ki vsebujejo ogromno sladkorja.

SZO priporoča, da ljudje vnos sladkorja omejijo na manj kot 10 % dnevnih kalorij. Strokovnjaki so ugotovili, da bi znižanje tega na 5 % še zmanjšalo tveganje za nastanek kariesa in drugih zobnih težav.

Tudi škrobna hrana, kot so krekerji, kruh, čips in testenine, lahko povzroči karies. ADA pojasnjuje, da se ta živila zadržujejo v ustih in razgrajujejo na enostavne sladkorje, s katerimi se hranijo bakterije, ki proizvajajo kisline. Ta kislina lahko povzroči zobno gnilobo.

Namesto škrobne hrane ADA priporoča uživanje veliko sadja in zelenjave, bogate z vlakninami, pa tudi mlečnih izdelkov brez dodanega sladkorja.

8. Pijte vodo namesto sladkih pijač

Sladkane pijače so glavni vir dodanih sladkorjev v običajni prehrani. Pitje velikih količin sladkanih in gaziranih pijač ter sokov lahko vodi do večjega tveganja za nastanek kariesa.

ADA priporoča pitje vode ali nesladkanega čaja čez dan in uživanje sladkih pijač, ki jim je dodan sladkor le ob obrokih, in sicer v majhnih količinah.

Če že sedaj dosledno upoštevate vse nasvete, ste na dobri poti dobrega zdravja zob. V nasprotnem primeru pričnite upoštevati kar vse nasvete, saj prav vsak doprinese pomemben del ne samo za zdrave, temveč tudi lepe zobe.

Top