KAZALO
Domov > Smučanje > Kako poskrbeti za smuči med in po sezoni?

Kako poskrbeti za smuči med in po sezoni?

Kako poskrbeti za smuči

Nova kakovostna smučarska oprema zagotovo ni poceni, zato je še toliko pomembnejše ustrezno vzdrževanje, čiščenje in shranjevanje. V nasprotnem primeru vam še tako vrhunska oprema ne bo koristila prav dosti časa.

Posebno skrb namenjajte smučem. Do nedavnega ste morda smuči najemali, sedaj ste se odločili za nakup novih. Ker investicija v smuči priznanega proizvajalca ni bila ravno nizka, vam bomo zaupali nekaj koristnih nasvetov, kako zanje poskrbeti med samo sezono pa tudi izven nje.

Skrb za smuči v času sezone

1. Po opravljeni aktivnosti smuči temeljito posušite

Le 30 sekund časa vam bo vzelo, če boste po aktivnosti smuči temeljito obrisali z brisačo. S tem učinkovito poskrbite za preprečevanje rje na robovih in na vezeh smuči. Za takšno opravilo ne potrebujete nobenega posebnega tehničnega znanja.

2. Po smučanju zgladite žlebove smuči

Če boste po smučanju s palcem poskusili potovati po jeklenem robu smuči, boste najverjetneje začutili drobne reze oziroma manjše praske. Takšne mini poškodbe nastanejo zaradi kamenja. Dobro je, da se z njimi soočate sproti. V roke vzemite priročni brusni kamen, ki je namenjen za odpravljanje tovrstnih nepravilnosti. Z njim temeljito zgladite žlebove smuči.

3. Na vsake toliko časa smuči povoskajte

Za voskanje smuči potrebujete likalnik in vosek. Toplota likalnika naj bo nizka – nastavite na temperaturo, s katero likate volnena oblačila. Na površino likalnika dajte nekaj voska. Nato počakajte, da se stopi.

Ko je pripravljen, pustite, da kaplja na spodnji del smuči. Nato nežno zlikajte celotno površino. Na takšen način vam bo uspelo do konca stopiti vosek, obenem pa narediti učinkovito zaščitno podlogo po celotni površini.

4. Napiljene in ekstremno ozke robnike spolirajte z gumico

Če se na smučišču želite izogniti nekontroliranim in prehitrim zavojem, napiljene ter ekstremno ozke robnike spolirajte z gumico za poliranje robnikov. Praviloma se to izvaja na začetku in na koncu smuči – v razdalji 5 do 15 centimetrov. Robniku s tem ne boste vzeli ostrine, smuči pa bodo veliko lažje vodljive v zavojih.

Skrb za smuči izven sezone

1. Preden smuči shranite na ustrezno mesto, jih povoskajte

Smuči po koncu sezone na debelo namažite z voskom. Vosek pustite kar na njih. Ko se vosek ohladi, smuči dajte skupaj in jih spnite s trakom. Nato jih dajte v ustrezno zaščitno vrečo oziroma torbo ter v primeren prostor. Kot takšne so pripravljene na poletni počitek, obenem pa tudi za naslednji podvig na snegu.

2. Smuči shranjujte v hladnem in suhem prostoru

Pri shranjevanju smuči je najpomembneje, da jih po vsaki uporabi obrišete s krpo in hranite na suhem. Omenili smo že, da to v največji meri pomaga preprečevati korozijo na robnikih pa tudi na drugih kovinskih delih smučarskih vezi. To je enako pomembno tako za skladiščenje preko zime kot za sezonsko skladiščenje preko poletja. Smuči vedno hranite na normalni temperaturi in v suhem ter temnem prostoru.

3. Prilagodite smučarske vezi

Ob nakupu smuči ste poskrbeli tudi za vezi. Morda ste jih dobili že v kompletu ali pa ste jih morali kupiti posebej. Praviloma vezi nameščajo na servisih, ker obstajajo izjemno pomembni varnostni dejavniki, ki jih je treba temeljito upoštevati.

Na začetku je treba vezi prilagoditi dolžini smučarskega čevlja. Vezi se nastavijo glede na označeno sredino smučarskega čevlja ter glede na oznako dolžine podplata v milimetrih. Drugi ključni korak pa je pravilna prilagoditev sprostitvene vezi – DIN nastavitev. Ta pa je odvisna od teže, višine, starosti, dolžine podplata in od stopnje smučarskega znanja.

Ne pozabite na servis smuči

Zaupali smo vam torej samo nekaj osnovnih navodil za uspešno vzdrževanje smuči v času sezone in izven nje. Odličen način, kako ostati v stiku z opremo ter smučanjem, je vsekakor tudi servisiranje.

Če je servisiranje lastno, je to verjetno ena od odličnih oblik motivacije za smučanje. Zagotovo je lep občutek ob popolnem zavijanju smuči, ki ste jih pripravili v lastni režiji. Poskusite torej redno uživati v vonju voska v zraku, sveže nabrušenih robnikih in ne nazadnje v popolni zabavi na snegu.

Top