KAZALO
Domov > Tek > Ali sem pripravljen na maraton?

Ali sem pripravljen na maraton?

Maraton

Ste med tistimi, ki se pripravljajo na pomemben maraton? Pri tem sploh ni toliko pomembno, koliko kilometrov boste pustili za seboj. V vsakem primeru je priprava na to telesno preizkušnjo precej velik izziv. Zagotovo vam iz vseh strani sporočajo takšne in drugačne nasvete, vendar so najbolj prepričljivi prav tisti, ki prihajajo od tekačev, ki imajo za seboj že veliko izkušenj.

Kaj torej priporočajo strokovnjaki in kaj morate storiti, da boste na maraton res dobro pripravljeni?

Postavite si ustrezen cilj ter poskrbite za kakovosten trening

Tisti, ki so že pravi maratonski mački, si vedno postavijo nek optimalen čas, v katerem bodo pretekli maraton. Poleg tega si določijo tudi cilj teka. Vsekakor je pri tem smotrno, da si dovolite določena odstopanja. Kakšen bo vaš uspeh, je odvisno od številnih dejavnikov. Če se maratona udeležujete prvič, naj vam bo cilj že to, da ga v celoti pretečete.

Ne pozabite na ustrezen in kakovosten trening, s katerim boste poskrbeli, da vam na samem maratonu ne bo zmanjkalo moči. Svetujemo vam, da med treningom tečete po takšnih površinah, kakršne bodo tudi na maratonu. Ne pozabite na ustrezne tekaške čevlje. Že na treningu tecite v njih, saj boste le tako lahko prepričani, da vas med maratonom ne bodo žulili ali povzročali kakšnih drugih težav.

Poskrbite za ustrezen tempo in zadostno hidracijo telesa

Ne storite napake s tem, da začnete maraton teči prehitro. Že res, da se zdijo prvi maratonski kilometri »mala malica«, a ne pretiravajte, saj boste slej ko prej občutili posledice. Na ta način se boste namreč precej hitro utrudili, zato poskusite med tekom najti pravi ritem, ki vam bo povsem ustrezal.

Pri pripravi na maraton morate poskrbeti tudi za zadostno hidracijo. Obenem pa bodite pozorni na to, da pred samim tekom ne boste popili večje količine navadne vode. To lahko povsem poruši ravnovesje elektrolitov, zaradi česar se vsebnost natrija preveč zniža. Poskrbite za ustrezen vnos tega elementa že nekaj dni pred maratonom in seveda tudi med samim tekmovanjem. Priporočamo še uživanje magnezija, saj vpliva na obnavljanje celic ter preprečuje mišične krče.

Kako je z ustreznimi oblačili?

Dobro razmislite o tem, kaj boste za maraton oblekli. Ne pozabite spremljati vremenske napovedi, da vas ne bo presenetilo deževno vreme ali zelo visoke temperature. Vedno je priporočljivo, da se oblečete po plasteh, saj se lahko med tekom slačite in tako poskrbite, da vam ne bo prevroče.

Še nekaj mentalnih namigov za dobro pripravljenost

Poleg fizične je za uspešno pretečen maraton izjemno pomembna tudi psihična priprava. Pravzaprav je za marsikoga ta še mnogo pomembnejša. Zato upoštevajte naslednja priporočila:

  • Oblikujte si močno spodbudo. Poiščite razloge, zaradi katerih med samim maratonom ne boste vrgli puške v koruzo.
  • Vodite dnevnik, v katerega zapisujete svoje treninge. Tako boste vedno vedeli, koliko truda ste vložili v priprave.
  • Trenirajte v različnih pogojih. Nikoli namreč ne veste, kaj vas bo čakalo na dan maratona.
  • Vadite tehnike preusmerjanja pozornosti. Tako boste med maratonom zlahka preusmerili pozornost z bolečine ali utrujenosti na bolj pozitivne stvari.

Prepričani smo, da boste svoj prvi maraton uspešno pretekli. Naj vas za konec še enkrat spomnimo, da na samem začetku teka nikar ne pretiravajte. Pričnite zmerno, nato pa, glede na svoje počutje in sposobnosti, hitrost teka ustrezno prilagodite.

Top