KAZALO
Domov > Zdravje > Kako nevarna je lymska borelioza?

Kako nevarna je lymska borelioza?

Lymska borelioza

Slovenci se radi gibamo v naravi in ukvarjamo s športom. K sreči imamo za to na voljo zares prekrasne naravne lepote, kot so neskončni gozdovi, hribi, jezera. Večina nas ve, da se v naravi skrivajo tudi takšne in drugačne nevarnosti, ki prežijo na nas, zato se je dobro nekaj več vedeti o lymski boreliozi.

Gre za bolezen, ki jo večinoma prenašajo klopi, ki se prisesajo na našo kožo in se hranijo s krvjo. Med hranjenjem z okuženega klopa v naše telo preide bakterija Borrelia burgdorferi, ki je neposreden krivec za nastanek omenjene bolezni. To v naš krvni obtok klop izpusti, ko vbrizga snov za preprečevanje strjevanja krvi, kar mu omogoča nemoten dostop do hrane.

Simptomi lymske borelioze

Čeprav v določenih primerih do simptomov sploh ne pride, pa je največkrat opaziti spremembe na koži, ki se prikažejo v obliki okrogle rdečine. V njej postopoma nastaja bel pas in na koncu vse skupaj še najbolj spominja na strelsko tarčo.

Do bolezni pride v primeru, ko je okužen klop neopažen prisesan na našo kožo vsaj 24 do 48 ur. Lahko se okužimo tudi po piku druge žuželke, na primer komarja, a so ti primeri precej redkejši. Poleg sprememb na koži lahko med simptomi najdemo še glavobol, slabo počutje, utrujenost ter bolečine v sklepih in mišicah.

Kako nevarna je lymska borelioza?

Zanimivo pri lymski boreliozi je, da se v kar nekaj primerih poslabšanje zdravja zgodi mnogo kasneje po ugrizu. Celo toliko kasneje, da se oboleli niti več ne spomni, da je bil žrtev ugriza klopa. Žal ima bolezen precej podobne simptome kot nekatere druge vrste bolezni, zato jo je precej težko diagnosticirati.

Še najbolj zanesljiva potrditev pride v prvi stopnji, ko se pojavi prej omenjena rdečica na koži. V drugi fazi je zaznavanje bolezni že težje, saj je potreben krvni test na borelijska protitelesa. To pomeni, da mora zdravnik sploh posumiti na to bolezen, obenem pa so še izvidi zelo zavajajoči, saj ne pokažejo vedno pravilnega rezultata.

Kako poteka zdravljenje lymske borelioze?

Ne glede na to, v kateri fazi je bila odkrita bolezen, se jo zdravi na enak način, in sicer z antibiotiki. Zdravljenje je seveda smiselno ne glede na to, v kateri fazi se bolezen nahaja, antibiotiki pa se na srečo izkažejo za zelo učinkovite v boju zoper lymsko boreliozo.

V močno napredovani obliki bolezni lahko pride do okvare živčevja in sklepov, kar se naknadno zdravi z nesteroidnimi antirevmatiki proti bolečinam, za pacienta pa skrb prevzameta ortoped in fiziater. Žal cepiva proti bolezni še ne poznamo, zato je ključnega pomena, da se pred ugrizom klopa preventivno zaščitimo in po vrnitvi iz rizičnega okolja opravimo tudi samopregled.

Kako se zaščititi pred klopi?

Klopi so drobcena bitja, ki vedno najdejo pot do naše kože, ne glede na to, kako dobro se pripravimo nanje. Vendarle pa jim lahko dostop vsaj pošteno otežimo. To storimo z uporabo repelenta in oblačil z oprijetimi rokavi in hlačnicami. Prav tako v naravi nosimo svetlejša oblačila, na katerih klopa hitreje opazimo.

Če smo v naravi v družbi, smo pozorni drug na drugega in se po potrebi opozorimo. Povsem zgrešeno je prepričanje, da klopi skačejo na nas z dreves. Resnica je takšna, da jih najdemo tudi v praproti, ob katero se obregnemo, in denimo na travniku. Celo v domačem vrtu.

  • Po gozdu vedno hodimo po poti, kjer ni veliko zelenja.
  • Pustimo čim manj odkrite kože.
  • Po vrnitvi iz narave se vedno pregledamo. V primeru, da najdemo prisesanega klopa, ga odstranimo s posebno pinceto, ki jo lahko kupimo v trgovini. Ravnamo skladno z navodili.
  • Klopa ne skušamo odstraniti z uporabo jedilnega olja, kot to počno mnogi.
  • V primeru simptomov okužbe poiščemo pomoč zdravnika.
Top