KAZALO
Domov > Športna prehrana > Aminokisline – osnovni gradniki beljakovin

Aminokisline – osnovni gradniki beljakovin

Aminokisline

Za aminokisline ste najverjetneje prvič slišali v šoli pri katerem od naravoslovnih predmetov. Najprej ste si v povezavi z njimi zapisali, kaj sploh so. Izvedeli ste, da je aminokislina vsaka molekula, ki vsebuje aminsko in karboksilno skupino ter da jo najdemo v vlogi osnovnega gradnika beljakovin. Zadnji del definicije vam je zagotovo bolje ostal v spominu, kajne?

Pa veste, da se v naravi nahaja več kot 100 aminokislin? Le 20 pa je takih, ki tvorijo standardni genetski kod in beljakovine v različnih medsebojnih kombinacijah. V nadaljevanju vam bomo zaupali, kaj so esencialne aminokisline in kako je s prisotnostjo aminokislin v prehrani. Na koncu vam bomo na kratko predstavili še dve pomembnejši aminokislini.

Kaj so esencialne aminokisline?

Esencialne aminokisline so označene kot posebna vrsta standardnih aminokislin. To so aminokisline, ki jih telo ne more samo sintetizirati. Posledično jih morate v telo vnašati s hrano.

Med to vrsto aminokislin prištevamo levcin, lizin, metionin, treonin, triptofan, valin, izolevcin in fenilalanin. Pogojno se med esencialne aminokisline prištevata še arginin in histidin. Zanju velja, da je potreba po vnosu s hrano predvsem odvisna od posameznika. Ravno zato njuna esencialnost ni natančno določena.

Prisotnost aminokislin v hrani

Esencialne aminokisline poznamo kot del z beljakovinami bogate hrane. Poleg tega so aminokisline tudi del nekaterih slabše poznanih živil, kot je na primer maca. Ta vsebuje kar 19 aminokislin. Živila z bogato vsebnostjo aminokislin so še semena chia, acai jagode, ječmenova in pšenična trava ter nekatere vrste alg, na primer spirulina.

Tovrstna živila so odličen vir beljakovin predvsem za vegetarijance in vegane. Vemo, da ti ne uživajo mesa, jajc, mleka in mlečnih izdelkov ter zato po naravni poti ne morejo priti do zadostne količine beljakovin. Enako velja za vse tiste, ki se soočajo z laktozno intoleranco ali pa tiste, ki so alergični na jajca.

Pomembnejši vrsti aminokislin

1. Lizin

Lizin je aminokislina, ki je telo ne zmore samo sintetizirati, torej sodi med esencialne vrste aminokislin. V telo ga lahko vnesete s primerno izbrano hrano. Je ena od ključne vrste aminokislin, ki sodelujejo pri izgradnji beljakovin v telesu.

Lizin večjo vlogo igra tudi pri absorbciji kalcija, izgradnji mišic ter proizvodnji hormonov, encimov in protiteles. Najdemo ga v beljakovinsko bogati hrani, na primer v mesu, mleku, mlečnih izdelkih, ribah in jajcih.

2. Tirozin

Tirozin je pogosto označen kot ključen gradnik beljakovin. Pomembnejšo vlogo ima v sklopu funkcionalnosti fenolov, saj deluje v živčnem sistemu. Telo ga sintetizira samo iz fenilalanina.
Tirozin v večjih količinah najdemo v soji, perutninskem mesu, avokadu, oreščkih, mleku in mlečnih izdelkih ter v nekaterih semenih.

Top