KAZALO
Domov > Smučanje > Kako izbrati prave smučarske rokavice?

Kako izbrati prave smučarske rokavice?

Smučarske rokavice

Spuščanje s smučmi po belih strminah lahko hitro postane neprijetno, če vas spremljajo mrzle roke in otrpli prsti. Ravno zato je pomembno, da si za prijetno smuko izberete kakovostne smučarske rokavice. S tem ne povečate le svoje varnosti, temveč tudi toplotno zaščito.

Pred nakupom rokavic za smučanje je treba upoštevati kar nekaj lastnosti in temeljito premisliti, kateri slog vam bo najbolje ustrezal. Med drugim so na voljo tudi rokavice v slogu »jastoga« – palec je ločen od ostalih prstov, ki so združeni. Takšne smučarske rokavice omogočajo več prilagodljivosti v primerjavi s klasičnimi, prav tako več toplote.

Rokavice z dobro zaščito pred mokrim vremenom

Ko se odpravljamo na smučanje, vemo, da so vremenske razmere lahko precej nepredvidljive. V vsakem primeru potrebujemo popolno zaščito pred vplivi iz okolja. Dobra izbira so nepremočljive smučarske rokavice, ki so odporne tudi na veter. Učinkovito morajo zaščititi roke in jih primerno izolirati pred vremenskimi vplivi. Odlična izbira so smučarske rokavice z GORE-TEX membrano.

Moške smučarske rokavice Black Diamond Legend (2024)
Moške smučarske rokavice Black Diamond Legend – Extremevital.com

Izolacijska plast smučarskih rokavic je lahko izdelana iz naravnega puha ali iz sintetičnih vlaken. Ne glede na to, kateri material boste izbrali, oba dobro zadržujeta plasti zraka v majhnem prostoru. Zrak se v rokavicah segreje s toploto vašega telesa – tako dobite plast toplega zraka in s tem učinkovito zaščito pred mrazom.

Poudariti pa je treba, da je izolacija iz naravnega puha sicer izjemno lahka in neprekosljivo učinkovita pri lovljenju toplega zraka, a v veliki meri lahko takšne smučarske rokavice postanejo neučinkovite, ko se zmočijo. Sintetična izolacija pa je na sploh težja in ni tako topla, a dobro poskrbi za roke, če se rokavice zmočijo.

Smučarske rokavice 2 v 1

Če iščete čim bolj vsestranske smučarske rokavice, je najpametneje, da se odločite za dva para rokavic ali za komplet 2 v 1 – lupina in podloga. Vsak par lahko nosite posebej, če seveda razmere to dopuščajo. Kadar je potrebno, pa lahko oboje hkrati.

Moške smučarske rokavice Dakine Skyline Mitt (2023)
Moške smučarske rokavice Dakine Skyline Mitt – Extremevital.com

Če na smučanju hrepenite po maksimalni toploti in spretnosti rok, se lahko odločite za nakup rokavic kot podloge in palčnikov kot školjke. Na ta način boste izkoristili toploto palčnikov, prav tako pa tudi funkcionalnost in toploto, ko boste morali uporabiti roke, ne da bi jih ob tem izpostavili mrazu.

Pomembne karakteristike smučarskih rokavic

Na rokavicah za smučanje je precej lastnosti, ki pomembno prispevajo k temu, da vam je na belih strminah nekoliko lažje. Zavedati pa se morate, da vse smučarske rokavice ne vključujejo vseh funkcij, zato pred nakupom razmislite, katere funkcije vam najbolj koristijo.

  • Če boste izbrali smučarske rokavice s paščkom pri zapestju, vam bo majhen trak držal rokavice pritrjene na zapestja, čeprav ne bodo na vaših rokah.
  • Rokavice s trpežnim in dobro oprijemljivim slojem na zapestju olajšajo držanje smučarskih palic in so hkrati bolj odporne na obrabo.
Ženske smučarske rokavice Reusch Tessa Stormbloxx (2023)
Ženske smučarske rokavice Reusch Tessa Stormbloxx – Extremevital.com
  • Za dodajanje toplih vrečk za roke v posebej mrzlih dneh ali za shranjevanje denarja poskrbi poseben žep z zadrgo, ki ga najdete na hrbtni strani nekaterih rokavic.
  • Spet druge smučarske rokavice vsebujejo del z mehkejšo tkanino, ki deluje kot robček. Običajno se nahaja na zadnji strani palca.
  • Obstajajo pa tudi rokavice s posebnim gumijastim našitkom, ki deluje kot metlica za brisanje smučarskih očal.

Velikost smučarskih rokavic

Ko najdete primeren tip smučarskih rokavic, morate pozornost nameniti izbiri prave velikosti. Prevelike rokavice za smučanje ne bodo dovolj učinkovite – med drugim vas ne bodo dovolj dobro grele. Če pa bodo premajhne, bodo precej neudobne, povzročijo lahko celo bolečine.

Otroške smučarske rokavice Leki Worldcup S Junior (2023)
Otroške smučarske rokavice Leki Worldcup S Junior – Extremevital.com

Idealno je, da v rokavicah ni preveč odvečnega prostora – niti na konicah prstov niti na hrbtni strani dlani. Pri merjenju velikosti smučarskih rokavic morate izmeriti širino v predelu členkov. Nekatere znamke pa narekujejo tudi merjenje od konice sredinca do zapestja.

Če na kratko ponovimo: izberite smučarske rokavice iz kakovostnih materialov in ravno prave velikosti, ki vas bodo na smučišču prijetno grele in ki ne bodo prepuščale vlage in vode. Odločite se, ali bodo za vas primernejše rokavice s petimi prsti ali takšne, ki imajo prste od kazalca do mezinca združene. Nenazadnje pa razmislite še o dodatnih funkcionalnostih, s katerimi se ponašajo nekateri modeli smučarskih rokavic.

Top