KAZALO
Domov > Smučanje > Shranjevanje smučarske opreme izven sezone: 7 korakov

Shranjevanje smučarske opreme izven sezone: 7 korakov

Shranjevanje smučarske opreme

Ko se približuje konec smučarske sezone, je dobro počasi že razmišljati o tem, kako boste poskrbeli za vso opremo, ki ste jo potrebovali na beli strmini. Če se boste naloge lotili dovolj preudarno in po korakih, bo vsekakor večja verjetnost, da pred naslednjo sezono smučanja ne boste imeli večjih težav, povezanih z izgubo časa in nepotrebnih stroškov.

Če načrta za shranjevanje smučarske opreme izven sezone še niste uspeli izdelati, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj učinkovitih korakov, ki se jim splača slediti.

1. Temeljit pregled robnikov smuči

Preden na primerno mesto pospravite smuči, temeljito preverite njihove robnike. Če so smuči kakšen dan ali dva stale v strešnem kovčku ali kakšnem drugem delu vozila, so se na njih verjetno nabrali madeži rje. Možno je tudi to, da ste robnike nekoliko poškodovali, ko ste tik pred koncem sezone smučali po terenu, kjer so iz snega že malenkost gledale skale.

Uporabite kamen za brušenje poškodovanih robnikov. Z njim nežno in previdno potegnite po vseh štirih robovih smuči. Na ta način boste odstranili tudi vso nepotrebno rjo. Poleg kamna za vzdrževanje robnikov lahko uporabite fino diamantno pilo.

2. Čiščenje smuči

V snegu je veliko umazanije, ki se lahko prilepi na spodnjo stran smuči. Na dolgi rok to smučarski opremi lahko zelo škodi, zato je še toliko pomembneje, da po vsaki aktivnosti obloge smuči temeljito obrišete s čisto krpo. Še toliko temeljiteje jih obrišite, preden smuči shranite do naslednje sezone.

Pri čiščenju spodnje strani smuči za piko na i poskrbite tako, da nanjo pred shranjevanjem nanesete posebno sredstvo, ki se ga da kupiti v specializiranih trgovinah z zimsko športno opremo.

3. Voskanje

Vosek pomaga, da lahko podloga smuči v času shranjevanja ostaja dovolj hidrirana in zaščitena. Na smuči se vam zato splača nanesti večjo količino voska.

Vroči voski za voskanje smuči
Vroči in tekoči voski Toko za voskanje drsne plosvke smuči ali snowboarda – Extremevital.com

Pri voskanju smuči lahko uporabite katero koli vrsto voska, a paziti morate, da ne uporabljate takšnega, ki bi škodoval okolju. Debelejša kot bo plast voska na smučeh, bolje bodo smuči navlažene in zaščitene, zato vam ga po nanosu ni treba strgati z njih.

4. Vzdrževanje vezi

Vezi smuči je treba najprej temeljito očistiti s sladko vodo, da se z njih odstrani vso umazanijo ter prah. Nato je treba presoditi, ali se vezi v času shranjevanja smuči sprostijo ali ne. Večinoma jih je smiselno sprostiti, saj se s tem poveča njihova vzdržljivost. Pred sprostitvijo vzmeti si zapišite vrednost nastavitev, ker jih boste do začetka naslednje sezone morda pozabili.

5. Pravilno shranjevanje

Ko ste uspešno opravili prve štiri korake – zloščili robnike smuči, očistili podloge, nanesli vosek in sprostili vezi, so smuči pripravljene na svoj zasluženi počitek. Uporabite oblazinjeni trak, lahko tudi dva, in smuči povežite blizu zgornjega in spodnjega dela.

Paščki Toko za alpske in tekaške smuči
Paščki Toko za alpske in tekaške smuči z zaščito podlage – Extremevital.com

Večina smuči čez poletje hrani v garažnem prostoru. Idealno pa bi bilo, če bi jih hranili nekje, kjer je regulacija temperature boljša. To pomeni ne prevroče in ne prehladno, ne presuho in ne premokro. Tam, kjer ni prevelikih temperaturnih nihanj. Drastične spremembe temperature namreč lahko izjemno negativno vplivajo na kovino robnikov smuči in po možnosti celo deformirajo dno smuči. Najbolje bi bilo, da bi smuči hranili kar v nosilcu za smuči nekje v stanovanju.

6. Shranjevanje smučarskih čevljev

Ob koncu smučarske sezone je poleg smuči potrebno poskrbeti tudi za primerno shranjevanje smučarskih čevljev. V tem primeru je naloga precej bolj preprosta. Prepričati se morate, da so podloge čevljev pred shranjevanjem povsem suhe.

Prav tako je treba preveriti, ali je lupina obutve dovolj tesno pripeta, a ne pretesno, da se lahko ohrani strukturna celovitost plastike čez poletje. Najbolje je smučarske čevlje hraniti v torbi, ki je posebej zasnovana za ta namen. Torbo hranite na ustrezno hladnem in suhem mestu.

7. Še koristen nasvet za turnega smučarja

Če se ukvarjate s turnim smučanjem, veste, da je lavinski oddajnik eden od najpomembnejših kosov vaše opreme. Zanj ob koncu sezone poskrbite tako, da iz njega odstranite baterije. V nasprotnem primeru lahko zaradi baterijske kisline pride do razjedanja kovinske sponke in posledično do poškodbe in nedelovanja opreme.

Top