KAZALO
Domov > Kolesarstvo > BMX kolesa: pogosta vprašanja in odgovori

BMX kolesa: pogosta vprašanja in odgovori

BMX kolo

Zagotovo ste že slišali za kratico BMX. Pa veste, kaj pomeni? Brez skrbi, v nadaljevanju boste natančno izvedeli, kaj je BMX kolo, prav tako pa boste spoznali vse, kar morate vedeti o njem.

BMX kolesa boste le redko srečali na cestah in prometnih poteh. To pa zato, ker so na splošno zasnovana in izdelana za izvajanje trikov ter kolesarjenje po brezpotjih. Temu primeren je tudi njihov dizajn z značilnim togim okvirjem in manjšimi, pogosto 20-palčnimi kolesi.

Sprva so bila BMX kolesa namenjena predvsem dirkanju po blatnih stezah in poteh, vendar je z leti njihova priljubljenost narasla do te mere, da danes vključuje tudi številne druge discipline, kot sta na primer flatland BMX in freestyle BMX.

Torej, če se želite nekoliko bolj podrobno poglobiti v BMX kolesa, imate o tem zagotovo veliko vprašanj. Za vas smo izbrali nekatera najpogostejša.

1. Kaj je BMX in ali je povezan s kolesarskim motokrosom?

BMX je kratica za Bicycle Motocross – to je kolo, ki je posebej zasnovano za izvajanje trikov in dirkanje po brezpotjih.

BMX kolesa so se pojavila v poznih 90-ih letih, in sicer v Kaliforniji. Navdih so dobila pri motokrosistih, zato so bila kar nekakšna kopija motociklov za motokros. Da bi tudi pri kolesarjih zadovoljili potrebo po dirkanju po brezpotjih, so bila razvita posebna BMX kolesa, namenjena izključno kolesarskemu motokrosu.

BMX kolo VerdeBikes Cadet 20.25" (2023)
BMX kolo VerdeBikes Cadet 20.25″ – Extremevital.com

Vendar pa so se BMX zelo hitro razvijala, zato so kmalu postala samostojna športna disciplina. Kolesarski motokros oziroma BMX zato danes ni več le hobi, ampak je tudi olimpijski šport.

2. Kdaj je bilo zasnovano prvo BMX kolo?

Kolesa BMX so bila prvič zasnovana v južni Kaliforniji z namenom, da bi zadovoljila domišljijo skupine otrok, ki so med seboj začeli dirkati na svojih kolesih. Tedaj je to predstavljalo vznemirljivo športno aktivnost, ki so jo leta 1971 predstavili tudi v dokumentarnem filmu in BMX kolesa postavili na zemljevid.

Prva BMX kolesa so bila izdelana za mlajše kolesarje, v zgodnjih 80-ih letih pa so doživela pravi razcvet. Kolesarji so prakticirali različne sloge BMX-a, temu je sledilo vedno več novih disciplin in leta 1981 je bila ustanovljena Mednarodna zveza BMX.

Mednarodna BMX zveza je združevala vse države, v katerih je bilo dirkanje z BMX kolesi popularno. Leta 1982 je sledilo prvo svetovno prvenstvo v BMX in vse od tedaj se ta športna disciplina neprestano razvija. Danes poleg dirkanja na BMX kolesih vključuje tudi kaskaderski prosti slog in izvajanje raznih trikov.

3. Kdo je ustanovitelj BMX-a?

Prvi, ki je predstavil BMX, je bil Scot Breithaupt. Poznan je bil kot izjemno priljubljen motokrosist, ki je izvajal številne trike. Z njimi je navduševal predvsem otroke, ki so še posebej radi posnemali njegovo tehniko vožnje in skokov.

Scot Breithaupt je prvi izvajal BMX in je tudi zapisal prva pravila tega športa. Prav tako je ustanovil prvo združenje BMX kolesarjev, in sicer Bicycle United Motocross Society, zato si je prislužil ime »oče BMX-a«.

4. Katere vrste BMX koles obstajajo?

Različni slogi in stili vožnje z BMX kolesi zahtevajo različne vrste BMX koles. Zato je velika verjetnost, da vam določena vrsta koles ne bo znana. Poglejmo si nekatere vrste BMX koles.

  • Dirkalna in dirt BMX kolesa: To so originalna BMX kolesa, ki so trpežna in imajo karbonske vilice, ki poskrbijo za večjo hitrost in pospešek. Imajo tudi zadnjo zavoro, ki kolesarjem omogoča prilagajanje hitrosti.
  • Freestyle BMX kolesa: Ta kolesa imajo velike pnevmatike in debelejše okvirje. Znana so po tem, da so težka in vzdržljiva, dodatno pa zagotavljajo stabilnost kolesarjem pri skokih.
BMX kolo Flybikes Electron 20.5" RHD (2023)
Freestyle BMX kolo Flybikes Electron 20.5″ RHD – Extremevital.com
  • Flatland BMX kolesa: Ta kolesa so izdelana za lažje izvajanje trikov na ravnih in tlakovanih podlagah. Večina kolesarjev jih vozi brez zavor, kar jim pomaga lažje manevrirati z okvirjem kolesa. Izmed vseh BMX koles so najmanj poznana.
  • Jump BMX kolesa: Ta kolesa so nekakšna mešanica gorskih koles s prednjim blaženjem in BMX-om. Večina teh koles ima vzmetenje in širše krmilo za najboljši nadzor vožnje po zahtevnih poteh.

5. Za kaj se uporabljajo BMX kolesa?

Popolnoma jasno je, da se BMX kolesa uporabljajo za različne vožnje in podlage. Posebej primerna so za prosti slog, izvajanje trikov, skokov čez rampe in še mnogo drugega, medtem ko se dobro obnesejo tako na makadamu kot na asfaltu.

BMX kolesa so še posebej primerna v naslednjih situacijah:

  • vožnja po razgibanem terenu,
  • to so terenska kolesa za dirkanje in kaskadersko vožnjo,
  • primerna so za otroke,
  • uporabljajo se zagotavljanje visoke vzdržljivosti,
  • omogočajo enostaven transport,
  • uporabljajo se kot oblika javnega transporta.

BMX kolesa so torej manjša kolesa, ki so bila posebej zasnovana za dirkanje po brezpotjih, izvajanje kaskaderskih podvigov in trikov. Najpogosteje jih srečamo v skate parkih, še posebej pa so priljubljena pri mlajših kolesarjih.

Ne glede na to, v kakšne namene boste uporabljali BMX kolo, ne pozabite na zaščitno opremo, saj je verjetnost poškodb veliko večja kot pri običajnem kolesarjenju.

Top