KAZALO
Domov > Tek > 5 nasvetov za nakup tekaških čevljev

5 nasvetov za nakup tekaških čevljev

Nakup tekaških čevljev

Nekoč tekaških čevljev niso izdelovali posebej za levo in desno nogo. Prve korake v svojem razvoju so copati za tek naredili šele ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja. Mnogo bolj udobni, personalizirani, lažji in pametnejši pa so postali v zadnjem desetletju ali dveh. In ker je ponudba takšne tekaške oprema na trgu res raznolika, je primerna izbira še toliko težja.

Zelo pomembno je, da izberete pravi par tekaških čevljev. Ljudje na splošno menijo, da so najdražji čevlji priznanih blagovnih znamk tudi najprimernejši. Toda to še zdaleč ne drži. Po analizi svojih stopal, koraka in sloga teka morate izbrati obutev, ki vam zagotavlja popolno prileganje. Napačno izbrani tekaški čevlji namreč vodijo do neprijetnega počutja, lahko tudi do bolečin v gležnjih, petah ali golenih.

V nadaljevanju spoznajte pet nasvetov, ki vam bodo pri nakupu tekaških čevljev prišli še kako prav.

1. Upoštevajte pogostost teka

Ko pričnete teči redno, na primer trikrat na teden, je izbira primernih tekaških čevljev še toliko pomembnejša naloga. S čevlji za dvoranski šport ali z običajnimi copati boste namreč precej hitro končali z aktivnostjo.

Moški tekaški čevlji Brooks Glycerin 20
Moški tekaški čevlji Brooks Glycerin 20 – Extremevital.com

Če torej tečete vsaj trikrat na teden, je najpametneje izbrati obutev s kar se da dobrim oblazinjenjem. Samo takšna obutev vam lahko ponudi maksimalno mero udobja in dobrega počutja.

2. Upoštevajte intenzivnost teka

Poleg pogostosti teka je treba pri nakupu novih tekaških čevljev razmisliti tudi o tem, kako intenzivno nameravate teči oziroma koliko kilometrov na uro želite v povprečju preteči. Če je to denimo 10 kilometrov na uro, dobro oblazinjenje ponovno igra pomembno vlogo. To namreč zmanjša udarne valove in omogoča visoko mero udobja med tekom.

Ženski tekaški čevlji On Cloudrunner
Ženski tekaški čevlji On Cloudrunner – Extremevital.com

Dovolj stabilna tekaška obutev ponuja še podporo vašim stopalom, zlasti med daljšim tekom. Dobro je izbrati nekoliko bolj lahkotne copate z bolj dinamično strukturo, ki omogoča še boljšo motivacijo za aktivnost. Za najhitrejše tekače z nižjo telesno težo so najboljša izbira lahki, hitri in dinamični čevlji.

3. Upoštevajte svojo telesno težo

Seveda morate pred izbiro primernih copat za tek preveriti še nekaj svojih osebnih lastnosti, med drugim tudi telesno težo. Zavedati se morate, da vsak korak, ki ga naredite med tekom, prenese dvojno ali trojno težo vašega telesa na stopala, sklepe in mišice. Če copati za tek nimajo ustreznega oblazinjenja, se udarni valovi prenesejo direktno na stopala in sklepe, kar povzroča bolečine v petah in sklepih.

Moški trail tekaški čevlji Raidlight Ascendo
Moški trail tekaški čevlji Raidlight Ascendo – Extremevital.com

Če boste tekli več kot štiri dneve na teden, izberite čevlje z naprednim oblazinjenjem. Če pa se boste na tek odpravili zgolj enkrat na teden in ne boste pretekli več kot 5 kilometrov, je primerna tudi tekaška obutev z osnovnim oblazinjenjem.

4. Upoštevajte obliko stopal

Udobna in varna tekaška obutev je samo tista, ki povsem ustreza anatomskim in funkcionalnim značilnostim vašega stopala. V tem primeru igrata ključno vlogo širina stopala ter višina stopalnega loka. Pomembno je, da je tekaški copat dovolj prožen v predelu pregiba stopala, da ne zavira odrivne akcije.

Ženski trail tekaški čevlji Dynafit Alpine
Ženski trail tekaški čevlji Dynafit Alpine – Extremevital.com

Glede na višino vzdolžnega stopalnega loka stopalo lahko delimo v tri skupine: nevtralno stopalo, prekomerno pronirano ali plosko stopalo, premalo pronirano oziroma supinirano stopalo.

  • Nevtralno stopalo: Ob tla najprej udari peta, sledita sprednji del stopala in prsti. Zaradi tega je celotna teža telesa enakomerno porazdeljena na stopala. Čevlji, ki se priporočajo za takšne tekače, naj bodo nevtralni čevlji z boljšim oblazinjenjem pete in srednjo oporo.
  • Prekomerno pronirano stopalo:‍ Ob tla najprej udari notranji del pete, nato palec. Stopalo se med tekom nagiba navznoter, zaradi česar je težko stabilizirati telo. Čevlji, ki so priporočljivi za pronatorje, morajo imeti poudarek na stabilnosti ali nadzoru gibanja.
  • Premalo pronirano stopalo: Premajhna pronacija je pravo nasprotje prevelike pronacije. V tem primeru ob tla najprej udari zunanji del pete, nato pa mezinec, pri čemer se stopalo nagiba navzven. Čevlji, ki se priporočajo za supinatorje, morajo imeti dobro blaženje in hiter prenos sile s pete na prste (fleksibilnost).

Preberite tudi: Vložki Sidas za tekaške čevlje: za popolno oporo stopalom

5. Upoštevajte vrsto terena

Različni modeli tekaških copat so prilagojeni tudi glede na različne vrste terena. Tekalne površine so v splošnem razdeljene v tri kategorije. Obutev za vsako od teh površin je zasnovana drugače, zato je pomembno vedeti, na kateri površini jo boste uporabljali.

  • Tek po cesti ali ravnini: Namenjeni so teku po ravnih površinah z manjšimi neravninami. To so zelo lahki čevlji z dobrim oblazinjenjem, prožni in stabilni glede na zahteve glede koraka.
  • Tek po brezpotju ali razgibani podlagi: Zasnovani so za grobe površine z vzponi in padci ter za različne naravne terene. Obutev ima dobro oporo in oprijem na podlago, zagotavlja stabilnost in ima robusten podplat za zaščito nog pred ostrimi kamni.
  • Tek po tekalni stezi ali v zaprtem prostoru: Zasnovani so za tek na tekalni stezi in aktivnosti v zaprtih prostorih. So lahki, prožni in imajo mehak podplat z učinkovitim zračenjem.
Top