KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Cestno kolesarjenje za popoln užitek

Cestno kolesarjenje za popoln užitek

Cestno kolesarjenje

Vse več kolesarjev, ki jih srečujemo na naših cestah, nakazuje, da je tovrstna športno-rekreativna aktivnost pri nas izjemno priljubljena. Na žalost pa so na drugi strani kolesarji najbolj ogrožena skupina udeležencev v cestnem prometu. Zato je potrebno za popolne užitke na kolesu v prvi vrsti poskrbeti za lastno varnost.

Ob upoštevanju vseh varnostnih pravil, kot so na primer ustrezna oprema, čelada, čevlji in upoštevanje cestno prometnih predpisov, je cestno kolesarjenje danes postalo:

  • zdrav način preživljanja prostega časa,
  • način druženja,
  • način spoznavanja novih poti, naravnih lepot in znamenitosti.

Vsa cestna kolesa, ki si jih lahko ogledate v galerijah v nadaljevanju prispevka, so na voljo pri specializiranem ponudniku Extreme Vital. Njihovo celotno ponudbo si lahko ogledate v spletni trgovini Extremevital.com.

Zdrav način preživljanja prostega časa s cestnim kolesom

Morda se sprašujete, kaj tako zelo motivira cestne kolesarje, da se tako zagreto vozijo po cestah. Zakaj si ne bi kupili gorskega kolesa in svoj prosti čas preživljali na makadamskih cestah izven prometa? Vsi, ki so se kdaj koli usedli na cestno kolo, vam bodo povedali, da so občutki na njem nepozabni, vsem pa je skupna ljubezen do kolesarjenja, poganjanja pedalov, asfaltnih cest in vetra v laseh.

  • Moško cestno kolo Specialized Diverge E5 Elite
    Moško cestno kolo Specialized Diverge E5 Elite

S cestnim kolesom boste po napornem dnevu napolnili baterije, hkrati pa pozitivno vplivali na svoje telo v smislu pridobivanja vzdržljivosti in moči. Dejstvo je, da lahko s kolesarjenjem bistveno vplivate na srčno-žilni sistem, kar zmanjšuje tveganje za pojav različnih bolezenskih stanj. Kolesarjenje je priporočljivo tudi za vse, ki ste kadar koli imeli težave s sklepi, saj so mehanske sile pri tem načinu gibanja bistveno manjše, kot pa na primer pri teku.

Kolesarske »runde« so danes nekaj povsem običajnega

Cestno kolesarjenje je danes postalo tudi način druženja. Podobno kot številne tekaške skupine, se danes cestni kolesarji vse pogosteje srečujejo na tako imenovanih rundah. Verjetno ste že kdaj na cesti srečali skupino kolesarjev in se spraševali, od kod so prišli. Gre za klubske treninge ali skupine, ki se srečujejo nekajkrat na teden in skupaj premagujejo kilometre. Po skupinski vožnji pa seveda sledi čas, namenjen druženju.

  • Žensko cestno kolo Specialized Dolce Sport
    Žensko cestno kolo Specialized Dolce Sport

Takšnemu načinu vožnje pravimo vožnja v zavetrju, ki omogoča razvijanje večjih hitrosti. Pri tem je potrebno pomisliti tudi na element varnosti. Velike skupine kolesarjev v prometu pomenijo večje tveganje za nesrečo. Zato vam svetujemo, da se v primeru večjega števila udeležencev organizirate po šest kolesarjev v skupini. Na ta način vas bodo vozila lažje prehitevala, tveganje za nesrečo pa bo bistveno manjše.

Spoznavanje novih poti in čudovitih pokrajin

Cestno kolo je za marsikoga postalo privlačno zaradi tega, ker lahko z njim razvijemo precej večje hitrosti, kot pa na primer pri gorskem kolesu. Premagovanje asfaltnih poti je tako s cestnim kolesom bistveno lažje, zato lahko z njim opravljamo tudi daljše kolesarske ture. Mnoge asfaltne ceste so danes speljane po najrazličnejših terenih v naravnem okolju, zato lahko vedno, ko se usedete na kolo, spoznate novo pokrajino.

Ideje za nove kolesarske podvige v današnji dobi tehnologije ni težko poiskati. Številne kolesarske aplikacije vas kar vabijo k temu, da si jih naložite na svoj mobilni telefon. Prav tako pa lahko prek njih spremljate svoje kolesarske kolege, ki se prav tako spopadajo s kilometri na raznovrstnih poteh. Čudovite poti za cestno kolesarjenje lahko poiščete tudi na spletni strani Slovenia.info.

Top