KAZALO
Domov > Zdravje > Kako do kondicije in fit postave?

Kako do kondicije in fit postave?

Kondicija in fit telo

Lep in zdrav videz človeka v današnjem času ne pripomore samo k boljšemu počutju in večji samozavesti, temveč tudi k številnim drugim dejavnikom, ki pomembno vplivajo na kakovost življenja. Ker nas javnost ves čas opozarja na pomembnost videza in nam ponuja številne možnosti, kako do odlične kondicije in fit postave v najkrajšem možnem času, vas svetujemo, da vsega ne jemljete resno. Sploh pa se do velikega in pravega uspeha, ki traja, pride počasi in razumno.

Predstavili vam bomo načine, s katerimi si pridobite želeno kondicijo in postavo. Ugotovili boste, da naloga ni tako zahtevna, kljub temu pa vztrajnost in odločnost pri tem nikakor ne bosta odveč. Nasprotno, trdna volja bo za dosego cilja ključnega pomena.

1. Jutro obeležite s telovadbo

Ste vedeli, da vam jutranje vaje lahko prinesejo veliko koristnega in da so celo bolj priporočljive od popoldanskih? Svoje telo boste napolnili z veliko mero energije, bolje boste razmišljali, zmanjšal se vam bo apetit in potreba po sladkem. Jutranji šport prav tako pospeši metabolizem, organi delujejo hitreje, tudi črevesje odlično opravi svojo nalogo.

Raziskave so pokazale, da je že deset minut jutranje telovadne dovolj, da vam bodo kalorije skozi ves dan izgorevale hitreje kot sicer. Sčasoma si boste okrepili kondicijo in pridobili na mišični masi. Če nimate ideje, katere vaje si želite izvajati tik pred zajtrkom, vam priporočamo tek ali poskoke na mestu, vaje za trebušne in hrbtne mišice, sklece ter počepe. Lahko pa izvajate aerobiko, pilates, kolesarite na sobnem kolesu ali tečete v naravi.

2. Redno se gibajte

Če boste vsako jutro izvajali vaje, to še ne pomeni, da ste opravili dnevno normo za pridobivanje kondicije in fit postave. Tudi čez dan poskrbite za redno gibanje. Pojdite vsaj nekajkrat na teden na nekoliko daljši sprehod, med vikendom se povzpnite na goro, tecite in kolesarite. Če ste dobri upravljalci s časom, ne boste imeli izgovorov, da si tega ne morete privoščiti vsaj trikrat na teden.

3. Zdravo se prehranjujete

Poleg rednega gibanja je zdrava prehrana na jedilniku nujno potrebna, če se želite sebi in drugim pohvaliti z dobro kondicijo in privlačno postavo. Poskrbite, da bo vaša prehrana uravnotežena in da boste na krožniku imeli veliko sveže zelenjave in sadja. Ne izpuščajte obrokov. Na dan se pohvalite z vsaj petimi, od katerih so trije večji in po možnosti sveži in topli.

Čez dan ne pozabiti zaužiti veliko tekočine. Voda najbolj odžeja, lahko pa posegate tudi po nesladkanih čajih ali zdravih domačih juhah.

4. Vadite skupaj z družino in prijatelji

V zadnjem času so zelo priljubljene skupinske vadbe, ki se jih lahko udeležujete z osebami, s katerimi se že tako in drugače radi družite. Ste že slišali za boot camp? Vadba je priljubljena predvsem pri ženskah, ki same niso zmogle shujšati. Program vadbe vključuje raznolike elemente vadbe: tek, hojo v hrib, športne igre, jogo in podobno. Poteka v naravi ali telovadnicah, in sicer v parih, trojkah ali manjših skupinah ter vzpodbuja druženje ter ekipni duh.

Zelo priljubljeni trendovski vadbi sta še spinning in gyrokinesis. Spinning imitira kolesarjenje in je odlična vadba za telo in duha, gyrokinesis pa je sistem vaj, ki vključuje elemente joge, plesa in tai chija. Skupaj s svojimi najbližjimi se lahko vpišete tudi na odbojko, košarko ali nogomet.

5. Privoščite si zadostno količino spanca

Za pridobitev kondicije in fit postave je ključnega pomena tudi zadostna količina kakovostnega spanca. Če se le da, pojdite spat pred polnočjo in spite vsaj osem ur. Morda ne veste, da je ura spanja pred polnočjo enaka dvema urama po polnoči.

Če boste torej dan pričeli z jutranjo vadbo, čez dan zdravo jedli in popili priporočeno količino kakovostne količine, se sprehajali, tekli, kolesarili, se udeleževali vsaj ene od priljubljenih skupinskih vadb ter dovolj zgodaj hodili k nočnemu počitku, vam zagotavljamo, da vam dobra kondicija in fit postava ne uideta.

Top