KAZALO
Domov > Športna prehrana > Izotonične pijače in njihov vpliv na zdravje

Izotonične pijače in njihov vpliv na zdravje

Izotonična pijača

Intenzivna športna vadba spodbuja k zdravju srca, izgubi telesne teže in pripomore k boljši splošni telesni pripravljenosti. Istočasno pa tovrstna vadba povzroči obilno potenje, pri katerem telo izgubi od enega do treh litrov tekočine. Zato je med vadbo nujno potrebno poskrbeti za primeren vnos izotoničnih pijač.

Kaj so izotonične pijače?

Vse športne pijače so glede na vsebnost ogljikovih hidratov razvrščene v tri skupine: izotonične, hipotonične in hipertonične. Izotonične pijače vsebujejo od 6 do 8 % ogljikovih hidratov, vključno z glukozo, ki je za telo najprimernejši vir energije za vadbo.

Druga pomembna lastnost izotoničnih pijač je osmolarnost, ki znaša od 280 do 330 mOsm/kg, in predstavlja koncentracijo ogljikovih hidratov, elektrolitov, sladil in konzervansov v tekočini. Ocena osmolarnosti izotoničnih pijač je najboljši približek naravnemu ravnovesju tekočine v telesu, zato so tovrstne pijače tako zelo priljubljene med tekači in vzdržljivostnimi športniki.

Nadomeščanje elektrolitov

Elektroliti so bistveni minerali, ki v našem telesu pomagajo vzdrževati kislinsko-bazično ravnovesje. Številne raziskave so pokazale, da izotonične pijače v primerjavi z ostalimi napitki v telesu zadržujejo bistveno več natrija, magnezija in kalcija – celo dovolj, da nadomestijo izgube, ki so posledica uriniranja in znojenja.

Nadomeščanje glukoze

Glikogen, ki se pretvori v glukozo in shrani v jetrih in mišicah, potrebuje za gorivo bistveno manj kisika kot beljakovine ali maščobe. Pri odraslem moškem športniku jetra shranijo 90 g glikogena, mišice pa 400 g.

Izotonični geli
Med športniki so zelo priljubljeni tudi izotonični geli – Extremevital.com

Med naporno vadbo se zaloge ogljikovih hidratov izpraznijo s hitrostjo od 3 do 4 g/min, kar lahko izčrpa skoraj vse zaloge telesa, če vadba poteka dve uri ali več. Da vaše telo zapolni te zaloge, običajno traja 24 do 48 ur, ob uživanju izotoničnih pijač pa je to lahko bistveno hitreje.

Preprečevanje dehidracije

Zaužitje vode med vadbo je nekaj povsem logičnega, a je potrebno vedeti, da to lahko povzroči tudi napihnjenost, poleg tega pa voda ne vsebuje ogljikovih hidratov ali elektrolitov. Višja kot je raven ogljikovih hidratov v pijači, počasnejša je stopnja praznjenja želodca, to pa zmanjša izločanje urina, spodbuja zadrževanje tekočine in prepreči dehidracijo.

Vpliv na vzdržljivost

Raziskave so pokazale, da pitje izotoničnih pijač med vadbo lahko bistveno prispeva k ohranjanju visoke intenzivnosti vadbe, kar dolgoročno prispeva k boljši vzdržljivosti.

Čeprav je potenje nekaj povsem običajnega in način, s katerim telo pomaga ohranjati primerno telesno temperaturo, pa lahko povzroči izgubo pomembnih mineralov, dehidracijo in vročinski udar. Za preprečevanje tovrstnih stanj so zato izotonične pijače nujne, saj s tem pomagajo preprečevati poškodbe in bolezni, povezane z vadbo.

Top