KAZALO
Domov > Zdravje > Kako se zaščititi pred koronavirusom?

Kako se zaščititi pred koronavirusom?

Koronavirus

V zadnjem času ne manjka strahu pred okužbo s koronavirusom. Nekateri zaradi virusa ne upajo zapuščati svojih domov ali potovati na območja, kjer je najbolj razširjen. Ogroženi so predvsem starejši ljudje in vsi z obstoječimi zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen.

Simptomi koronavirusa se kažejo z vročino, kašljem, občutkom za pomanjkanje zraka, lahko tudi z bolečinam v mišicah. Vse skupaj zelo spominja na pljučnico. V takšnih situacijah je najpomembneje, da ste dobro seznanjeni, kako se zavarovati pred morebitno okužbo.

Kapljično prenašanje virusa

Koronavirus se prenaša kapljično. Za prenos je torej potreben tesnejši stik z okuženim. Okužba je možna preko sluznice. To pomeni, da vam kapljica solze, potu ali sline pride v usta, nos ali oči. Še zlasti previdni bodite pri kašljanju in kihanju. Vedno kihnite ali zakašljajte v robček in ga nato zavrzite. Če robčka nimate pri roki, kihnite ali zakašljajte v rokav.

Ste v zadnjem času prejeli paket ali pismo s Kitajske in vas skrbi, da bi se z njim lahko okužili? Brez skrbi, niste tvegali, da bi prišlo do okužbe. Koronavirus namreč ne preživi prav dolgo časa na predmetih. To, da bi se bolezen prenašala po zraku, do sedaj namreč še ni potrjeno.

Uporaba zaščitne maske in razkužil

Maske trenutno niso obvezne. Te se sčasoma premočijo in tako po določenem času ne omogočajo več zaščite. Takšno masko je treba nadomestiti z novo. Najpomembneje pri nošenju maske je, da je pravilno nameščena. Z masko si morate pokriti nos in usta. Najbolj smiselna uporaba maske je znotraj zdravstvenih ustanov.

Določena razkužila (seznam je na voljo tudi na spletu) lahko učinkovito uničujejo koronavirus ter preprečujejo, da bi prešel na človeka. Razkužila uporabljajte predvsem na javnih mestih, npr. v nakupovalnih središčih.

Nujni preventivni ukrepi

  1. Izogibajte se vsem tesnejšim stikom z ljudmi, ki kažejo simptome koronavirusa.
  2. Čim manj se dotikajte ust, nosu in oči. Upoštevajte higieno kašlja: kašljajte v robec.
  3. Roke si redno in temeljito umivajte z milom ter vodo; uporabljajte tudi razkužila za roke.
  4. Če se le da, se izogibajte zaprtih prostorov, v katerih se naenkrat zadržuje večja skupina ljudi.
  5. Še posebej bodite na znake nove bolezni pozorni, če ste se v kratkem vrnili iz držav, kjer je bolezen že razširjena, na primer iz Italije.
  6. Če sumite, da ste zaradi vročine, kašlja, težkega dihanja ali morebitnega stika z okuženim okuženi tudi sami, ne hodite naokoli. V takšnem primeru pokličite svojega osebnega zdravnika ali najbližji urgentni center. Upoštevajte vsa navodila zdravstvenih delavcev.

Zdravljenje koronavirusa

Zdravljenje koronavirusa poteka simptomatsko, kar pomeni, da zdravilo za odpravo bolezni ne obstaja. Z zdravili se torej lajša simptome ter v izrednih primerih poskuša nadomestiti funkcijo organa, če ob okužbi ni zadostna.

Preberite tudi:

Top