KAZALO
Domov > Smučanje > Kaj vse vključuje plazovna (lavinska) oprema?

Kaj vse vključuje plazovna (lavinska) oprema?

Plazovna oprema

Plazovna oziroma lavinska oprema je nepogrešljiv del vsakega planinca, ki želi gore obiskati v zimskem času. Da bi bili v gorah pozimi varni, pa seveda ne bo dovolj zgolj lavinska oprema. Potrebno bo osvojiti določeno znanje in na varen način pridobiti izkušnje.

V ta namen bo najbolje obiskati kakšen tečaj pod okriljem planinskega društva ali gorske reševalne službe. Na takšnih tečajih lahko izveste prav vse pomembne informacije glede zimskega obiska gora. V vsakem primeru pa se svetuje, da se začetniki v gore podajo v družbi gorskega vodnika. Ob tem se boste naučili tudi vse o lavinski opremi, ki jo boste imeli s seboj.

Kaj je plazovni trojček?

Izraz plazovni trojček slišimo pogosto, kadar je govora o lavinski opremi. A kaj dejansko zajema ta trojček? V osnovi gre za lavinsko žolno, sondo in lopato. Preden pomislite, da tega ne potrebujete in je za vas predrago, se vprašajte, koliko se vam zdi vredno svoje življenje.

Lavinski set Black Diamond Recon X Avy
Lavinski set Black Diamond Recon X Avy – Extremevital.com

Ne gre zgolj za izobraževalno strašenje, ampak za vprašanje na realni osnovi. Plazovi v gorah vsako leto zahtevajo veliko življenj, ki bi jih bilo velikokrat mogoče rešiti ob pravilni uporabi plazovne opreme. Seveda boste imeli s seboj tudi dereze, cepin, čelado, dodatna oblačila, vodo, hrano, telefon in še kaj.

Lavinska žolna

Gre za digitalno napravo, ki je namenjena iskanju ponesrečenca, a zna tudi zamenjati vlogo in prikazati, kje se nahajate vi. V primeru plazu pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Načeloma je potrebno napravo v primeru zasutja preklopiti iz funkcije oddajanja na funkcijo sprejema.

Lavinska žolna Pieps PRO BT
Lavinska žolna Pieps PRO BT – Extremevital.com

Novejši modeli znajo to storiti kar sami, kadar ugotovijo, da se vaša lokacija določen čas ni spremenila. Preden se odpravite na pot, vedno preverite njeno delovanje, zamenjajte baterije z novimi in jo namestite pod vrhnji sloj oblačil, da bo zaščitena pred zunanjimi vplivi in je v primeru zasutja plaz ne bo odnesel proč.

Lavinska sonda

Verjetno ste na televiziji že kdaj videli, kako v gorah iščejo ponesrečence, ki jih je zasul plaz in si pri tem pomagajo z dolgimi palicami, ki jih zabadajo v sneg. Gre za lavinsko sondo, ki je zložljiva in običajno izdelana iz aluminija oziroma karbona. Dolžina lavinske sonde sega preko 200 cm, običajno kar okoli 240 ali 260 cm.

Lavinska sonda Pieps Probe Carbon 260 Pro
Lavinska sonda Pieps Probe Carbon 260 Pro – Extremevital.com

Vsebuje tudi označbe, s pomočjo katerih določimo globino zasute osebe. Se pa sonda lahko uporabi tudi za varnostno preverjanje globine snega med samo turo. Sestavljeno lavinsko sondo se zloženo enostavno pospravi v nahrbtnik, saj ne zavzame veliko prostora.

Lavinska lopata

V prvem trenutku se vam morda zdi lopata sila nepriročno orodje za v hribe. Še posebej v smislu udobja pri hoji. K sreči je lavinska lopata izdelana iz lahkih materialov in je zložljiva, kar pomeni, da vas bo zares minimalno ovirala na vaši poti.

Lavinska lopata Pieps T825 Pro+
Lavinska lopata Pieps T825 Pro+ – Extremevital.com

Rezilo plazovne lopate je še posebej ostro, saj se mora dobro obnesti tudi v primeru trdega, poledenelega snega. Od učinkovitosti lavinske lopate je odvisno, kako hitro boste prišli do ponesrečenca, čas pa je, kot vemo, ključnega pomena pri reševanju zasutih pod plazom.

Lavinski nahrbtnik

Našteto opremo je potrebno na nek način tudi shraniti in jo nositi s seboj. V ta namen boste seveda poskrbeli za kvaliteten nahrbtnik, ki omogoča shranjevanje vse opreme in reči, ki jih s seboj potrebujete. Lahko pa izberete tudi lavinski nahrbtnik.

Lavinski nahrbtnik Black Diamond Jetforce Pro 25L (2023)
Lavinski nahrbtnik Black Diamond Jetforce Pro 25L – Extremevital.com

Gre za poseben nahrbtnik z zračno blazino, ki se v primeru zasutja sproži, napihne in vas obdrži bližje površju. Za delovanje potrebuje bombico s plinom, vse skupaj pa seveda prav tako preverite pred odhodom na turo. Pri izbiri in nakupu lavinske opreme imejte v mislih, da boste z njo precej bolj varni kot brez nje, obenem pa boste z njo lahko poskrbeli tudi za morebitne ponesrečence.

Top