KAZALO
Domov > Tek > 5 pogostih težav, s katerimi se soočajo tekači

5 pogostih težav, s katerimi se soočajo tekači

Težave tekačev

Tek je tudi med Slovenci izjemno priljubljen način rekreacije, zato ne čudi veliko zanimanje za izboljšanje tehnike teka, nakup ustrezne tekaške opreme in drugo. Poleg lahko štejemo še ustrezno prehrano in prehranska dopolnila, prav tako pa tudi večini znane težave, katerim bi se sicer lahko izognili.

Da začetnik tekač ne bi odnehal po prvem ali drugem teku, potrebuje motivacijo. V primeru bolečih mišic, krčev in drugih tegob pa kaj hitro lahko pride do pomanjkanja le-te. Ker tek zagotavlja boljše počutje, močnejše srce in manj stresa, je dobro poznati načine, kako se težavam izogniti in teči za zdravje.

1. Težave z motivacijo

Kako se motivirati za tek? Če bi se radi znebili odvečnih kilogramov, je lahko ta cilj za vas precejšnja motivacija. Obenem pa boste skozi obdobje teka vzljubili to rekreacijo in brez nje ne boste mogli niti kasneje. Ob topljenju kilogramov boste izboljšali še svojo telesno pripravljenost.

S slednjo boste ojačali srce, poskrbeli za ožilje in rast ter krepitev vseh mišic v telesu. Ko so mišice zdrave in močne, se izboljša tudi telesna drža. Med tekom se boste spotili, izločili strupe iz telesa, prav tako stres. To so verjetno dovolj veliki razlogi za motivacijo za tek.

2. Nezmožnost napredovanja

Ravno ste vzljubili tek, napredovali, potem pa se nenadoma ustavili na neki točki, ko napredka enostavno ni bilo več. In ne le to. Zdi se vam, kot bi se na določenih kilometrih ustavili, popolnoma prazni in brez moči, zato možnosti za napredek ne vidite več.

Nezmožnost napredovanja pri teku
Zavedati se morate, da so težave z nezmožnostjo napredovanja rešljive.

Ena izmed pogostih napak, ki se v tem primeru pojavijo, je dehidracija. Tekači včasih precenijo svoje sposobnosti in menijo, da za tisto razdaljo dodatne vode ne potrebujejo. Zlato pravilo vsakega tekača je, da ima ves čas na voljo vodo in energijski gel ali ploščico, ki dopolni prazen rezervoar goriva, ki ga telo v tistem trenutku nujno potrebuje.

3. Vnete mišice

Povsem logično je, da mišice na neki točki bolijo. Pride do vnetja, celo razgradnje in posledično nadgradnje. A le v primeru, ko imajo na voljo vse potrebno za rast. Mišice se namreč razvijajo in rastejo tako, da se nekoliko uničijo, zacelijo in povečajo volumen. To bi bila morda najbolj laična razlaga. A mišice za to potrebujejo določena hranila in čas za regeneracijo.

Hrana za mišice se skriva v beljakovinah oziroma proteinih. Te s hrano v telo vnesemo preko jajc, lososa, puste perutnine, mleka, fižola, skute. Priporočljivo pa je, da si športnik rekreativec pomaga tudi s prehranskimi dopolnili, saj je samo s hrano težko vnesti dovolj hranil. Bolečim mišicam lahko pomagate tudi z ustrezno masažo po treningu in s športnimi valjčki.

4. Padec tempa

Vsak tekač si želi držati določen tempo, a pride trenutek, ko to enostavno ne gre. Napaka se pripeti zaradi nerealnih pričakovanj, ki so višja od dejanskih sposobnosti. Dejstvo je, da se tempo lahko sčasoma povečuje, a mora tekač do tega priti z vztrajnim in premišljenim treningom.

Padec tempa pri teku
Načrtujte svoje tekaške treninge vnaprej, da preprečite padec tempa.

V ta namen je treba tek načrtovati vnaprej, narediti nekaj intervalov in se držati rutine, ki bo poskrbela za to, da bo po določenem času telo zmoglo višji tempo. V ta namen lahko uporabite športno uro za tekače, ki bo ves čas merila vaš utrip in vas opozorila, ko se boste približali zgornji meji glede na trenutne sposobnosti.

5. Skrb za splošno zdravje

Še ena od težav, ki se lahko pripeti tekaču, je bolezen. Naj bo to prehlad, gripa ali kaj podobnega, kar ga za nekaj časa oddalji od tekaških kilometrov. V tem primeru hitro pride do padca kondicije in s tem tudi motivacije, ko se tekač po bolezni spet postavi na noge in obuje tekaške čevlje.

Pazite na prehrano, krepite svoj imunski sistem in še posebej v jesensko-zimskem času poskrbite za dovolj vitaminov in mineralov. Tako boste okrepili svoje splošno zdravje in imeli precej manj možnosti, da vas presenetijo virusi ali bakterije.

Top