KAZALO
Domov > Prosti čas > 5 prednosti vadbe s kolebnico

5 prednosti vadbe s kolebnico

Vadba s kolebnico

Dandanes se praktično vsi zavedamo dejstva, kako pomembno je ostati v dobri fizični kondiciji. K temu seveda pripomore vadba ali rekreacija, ne glede na to, za kaj gre. Moramo pa pri njej vztrajati in vaditi z nekim določenim ciljem. Lahko gre za hujšanje, za močnejše srce, pridobivanje mišične mase, odganjanje stresa ali kaj drugega.

Vadba, dokler z njo ne pretiravamo, ima na naše telo in zdravje zgolj pozitivne učinke. Ko pomislimo na vrsto vadbe, ki bi nam ustrezala, se nemalokrat vse skupaj ustavi. Toliko različnih vadb in športov, a pri vsaki nekako najdemo neke pomanjkljivosti. Ste že pomislili, da bi vadili s kolebnico? Ideja je vsekakor povsem na mestu!

1. Cenovno ugodno in praktično

Različne vadbe v fitnesu zahtevajo kar nekaj časa in denarja. Poleg članarine je tu še morebiten strošek za osebnega trenerja, prav tako od nas zahteva nekaj prostega časa že za logistiko in prilagajanje dnevnega urnika.

S kolebnico lahko vadimo doma v sobi, na terasi ali na vrtu, kadarkoli imamo čas in si to želimo. Kolebnica je poceni športni pripomoček, ki pa je z nekaj malega tehnologije v zadnjem času postala vse kaj več kot zgolj vrvica z dvema ročajema.

2. Kolebnica je lahko pametna

Kot smo vsi skupaj že vajeni, je dandanes praktično vsak del naših dejavnosti postal »pameten«. Prav nič ne čudi, da so v trgovini s športno opremo na voljo tudi pametne kolebnice. In kaj takšna kolebnica zna? Proizvajalci športne opreme so v ročaje kolebnice skrili brezžično tehnologijo, ki se poveže s pametnim telefonom in s pomočjo različnih aplikacij nudi več vrst spremljanja vadbe.

Pametna kolebnica
S pametno kolebnico do beleženja aktivnosti na mobilnem telefonu.

Tako denimo lahko skačemo na čas, na število preskokov ali v tempu, ki ga določimo sami. Aplikacija spremlja našo vadbo, jo analizira in ponudi zanimive podatke, ki nam pridejo prav pri načrtovanju, hkrati pa na ta način poskrbi za več motivacije.

3. Konkretno kurjenje kalorij

Pri preskakovanju kolebnice sodeluje celotno telo, kar pomeni, da bodo delovale noge, roke, ramena, hrbet, obenem pa krepimo tudi motoriko. Ta način vadbe je odličen za kurjenje kalorij, kar je marsikomu prva želja in naloga. Dobra novica je tudi v tem, da se tako kalorije kurijo zelo hitro. Dovolj bodo kratke, intenzivne ponovitve in ne cele ure v fitnes dvorani.

4. Dobra novica za srce

Z vadbo želimo navadno izboljšati tudi svojo telesno pripravljenost. To seveda pomeni močnejše srce in več vzdržljivosti. Tudi srce je namreč mišica, in to kar najpomembnejša med vsemi. Tako kot si za vse ostale želimo, da so večje, močnejše in bolj vzdržljive, si enako želimo tudi od srca, ki nas ohranja pri življenju.

Ne le, da bo samo srce postalo močnejše, tudi maščob na določenih delih telesa se bomo znebili s preskakovanjem kolebnice. In to prav tistih maščob, ki na srce še posebej slabo vplivajo. S tem zmanjšamo možnost nastanka srčno-žilnih bolezni in povečamo vzdržljivost.

5. Za bolj čvrste kosti

Preskakovanje kolebnice je odlična vadba za bolj čvrste kosti, ki se težje zlomijo. Pri mlajših ljudeh to pomeni zdrav razvoj kosti, za odrasle pa odlično rešitev za ohranjanje kostne gostote. Vadba s kolebnico ni agresivna, a je dovolj vzpodbudna, da telo samo od sebe poskrbi za krepitev kosti.

Za vadbo boste potrebovali zgolj nekaj malega prostora, kolebnico, športne copate in lahka oblačila. Pred pričetkom vadbe si preberite kakšen članek na temo vadbe s kolebnico in začrtajte plan vadbe. Predvsem pomislite na svojo trenutno pripravljenost. Preverite torej, koliko zmorete in vadbo prilagodite sebi.

Presenečeni boste, kako hitro boste napredovali in kako hitro se bodo vaše serije povečevale. Ko boste želeli svoj trening še nekoliko začiniti, boste uporabili tudi kakšen trik pri preskakovanju in s tem navdušili tako sebe kot druge. S kolebnico se lahko tudi učinkovito ogrejete pred tekom.

Top