KAZALO
Domov > Zdravje > 3 nasveti za odpravo odvečnih kilogramov

3 nasveti za odpravo odvečnih kilogramov

Odprava odvečnih kilogramov

Obstaja veliko načinov, kako se znebiti odvečnih kilogramov in shujšati, tako da smo pogosto v dvomih, katerega bi bilo najbolje izbrati. Manjši vnos hranil je načelo številnih diet, zaradi česar pa ste lačni in nezadovoljni, zato je to tudi eden od ključnih razlogov, da se tovrstni načini prehranjevanja praviloma ne obnesejo.

Vendar pa se je potrebno zavedati, da vse diete nimajo tega učinka in ena od njih je tudi dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Le ta velja za izjemno učinkovito in se jo je veliko lažje držati kot pa ostale diete.

Torej, če se želite znebiti odvečnih kilogramov, je tu nekaj nasvetov, kako boste najlažje dosegli svoj cilj.

1. Iz prehrane izločite ogljikove hidrate

Ključni dejavnik v vaši prehrani je, da zmanjšate količino sladkorjev in škroba ali ogljikovih hidratov. Ko boste to storili, se bo tudi vaš občutek lakote bistveno zmanjšal, na koncu pa boste vase vnesli znatno manj kalorij.

Vaše telo bo tako namesto iz ogljikovih hidratov energijo črpalo iz maščob, druga prednost zmanjšanja količine ogljikovih hidratov pa je tudi v tem, da se bo s tem znižala raven inzulina. Na ta način bodo vaše ledvice uspešneje izločale presežek natrija in vode, s čimer se bosta bistveno zmanjšala napihnjenost in zadrževanje vode v telesu.

Po podatkih nekaterih dietetikov boste v prvem tednu takšnega prehranjevanja izgubili do 10 kg ali celo več. Ta izguba telesne teže je posledica tako izgube telesne maščobe kot tudi teže vode. Nekatere raziskave kažejo na to, da dieta z malo ogljikovih hidratov bistveno zmanjša tudi apetit, zaradi česar boste zaužili tudi manj kalorij, ne da bi pri tem občutili lakoto.

2. Uživajte beljakovine, maščobe in zelenjavo

Potrudite se, da jeste dva do tri obroke na dan, če pa ste popoldan lačni, dodajte še četrti obrok. Takšno načrtovanje obrokov bi moralo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov za približno 20–50 gramov na dan. Če želite izgubiti dodatne kilograme, naj vsak od vaših obrokov vsebuje vir beljakovin, vir maščob in zelenjavo z malo ogljikovih hidratov.

Beljakovine: Z uživanjem beljakovin boste povečali porabo 80–100 kalorij več na dan. To pa še ni vse! Zagotovo niste vedeli tega, da visoko beljakovinske diete lahko zmanjšajo hrepenenje po hrani kar za 60 %, prav tako pa kar za polovico zmanjšajo željo po nočnem prigrizku.

Beljakovinsko bogata živila
Beljakovinska dieta narekuje uživanje živil, bogatih z beljakovinami.

Ključne beljakovine, o katerih morate resno razmisliti, če želite izgubiti odvečne kilograme, so meso, ribe in morski sadeži, jajca in rastlinske beljakovine, kot so fižol, stročnice in soja.

Zelenjava z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov: Nič ne bo narobe, če boste na svoje krožnike naložili zelenjavo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Tovrstna zelenjava je polna hranljivih snovi, zato jo lahko brez strahu pojeste v velikih količinah, pri tem pa ne boste presegli dovoljenega dnevnega vnosa ogljikovih hidratov.

In katero zelenjavo izbrati? Tisto, ki vsebuje veliko vlaknin, vitaminov in mineralov, kot so na primer brokoli, cvetača, špinača, paradižnik, ohrovt in še mnogo drugega.

Zdrave maščobe: Ne bojte se tudi jesti maščob, pri čemer morate stremeti predvsem k uživanju zdravih maščob, kot so na primer olivno olje, kokosovo olje, avokadovo olje in maslo.

3. Dvigujte uteži vsaj trikrat na teden

Če se boste odločili za dieto z nizkim vnosom ogljikovih hidratov, vam načeloma ni potrebno telovaditi, vendar bo to zagotovo imelo dodatne koristi k izgubi telesne teže. Z dvigovanjem uteži boste namreč porabili veliko kalorij, hkrati pa preprečili upočasnitev presnove.

Ob tovrstni dieti lahko med izgubljanjem telesne maščobe prav tako izgubite nekaj svojih mišic, zato je dobro, da obiščete telovadnico vsaj tri do štirikrat na teden in izvajate vadbo z utežmi. Če niste privrženec tovrstne vadbe, se lahko odločite tudi za kardio vadbe, kot so tek, hoja, kolesarjenje in plavanje.

Top