KAZALO
Domov > Zdravje > Kako deluje homeopatija?

Kako deluje homeopatija?

Homeopatija

Beseda homeopatija izvira iz dveh grških besed: »homoios«, kar pomeni podobno, in »pathos«, kar pomeni trpljenje. Gre za medicinsko metodo, ki se je razvila v Nemčiji pred več kot 200 leti. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije gre za trenutno drugi največji sistem primarnega zdravstva in ga po svetu uporablja približno 200 milijonov ljudi.

Kaj so homeopatska zdravila?

Homeopatija je torej medicinska veda, ki uporablja posebej pripravljene, močno razredčene snovi z namenom sprožitve lastnega obrambnega mehanizma telesa. Osnovne sestavine homeopatskih zdravil so pridobljene iz različnih virov, kot so npr. rastline in minerali. Vsa homeopatska zdravila so pripravljena v skladu s strogimi pravili in predpisi ter so namenjena zdravljenju različnih zdravstvenih stanj.

Homeopatska zdravila so v obliki sladkornih kroglic, ki jih je potrebno dati pod jezik, poleg tega pa so tudi v obliki mazil, gelov, kapljic, krem in tablet. S tem ko imate homeopatsko zdravilo pod jezikom, le-to neposredno stimulira živce, zaradi česar lahko občutite olajšanje simptomov že v nekaj minutah po zaužitju.

Katera so ključna homeopatska načela?

Homeopatsko zdravljenje je utemeljil nemški zdravnik dr. Samuel Hahnemann, pri čemer je upošteval nekaj bistvenih homeopatskih načel:

  • Načelo podobnosti – homeopatska zdravila uporabljajo lastne sposobnosti telesa za zdravljenje različnih bolezni. To je pravzaprav isti princip kot pri cepljenju, kar pomeni, da vam homeopatsko zdravilo, ki je narejeno iz rdeče čebule, pomaga pri premagovanju alergij in prehlada, pri katerih se pojavijo podobni simptomi kot pri sekljanju čebule.
Homeopatija: načelo podobnosti
Homeopatija in načelo podobnosti: “Podobno se zdravi s podobnim.”
  • Načelo neskončno majhne doze – homeopatska zdravila so zelo učinkovita pri najnižjih odmerkih zdravila. To pomeni, da je večina zdravil izjemno razredčenih. Temu procesu redčenja pravimo potenciranje, pri čemer velja, da večja kot je razredčitev prvotne snovi, večja je moč homeopatskega zdravila.
  • Načelo homeopatskega zdravljenja – pacientovi simptomi so del nenehnega procesa spreminjanja, ki lahko vodijo k boljšemu zdravju ali bolezni.
  • Celota simptomov – pri predpisovanju homeopatskega zdravila je potrebno upoštevati vse bolnikove simptome.

Kako poteka zdravljenje s homeopatijo?

Za homeopatska zdravila je značilno, da sprožijo sposobnost telesa po samozdravljenju, tako da v telesu spodbudijo lastno reakcijo proti simptomom. Zdravljenje poteka tako, da zdravnik homeopat predpiše zdravilo, ki lahko pri zdravem človeku povzroči podobne simptome, pri bolniku pa jih zdravi. Ko se telo odzove na homeopatsko zdravljenje, se odzove tudi na simptome.

Ključne prednosti zdravljenja s homeopatijo

Največja prednost zdravljenja s homeopatijo je v tem, da se lahko uporablja za zelo širok spekter zdravstvenih stanj, kot so na primer astma, težave s kožo, alergije, stres, depresija in anksioznost.

Homeopatska zdravila
Homeopatska zdravila so najpogosteje na voljo v obliki majhnih kroglic.

Naslednja prednost je v tem, da je homeopatsko zdravljenje prilagojeno vsakemu posamezniku. Tako se lahko zgodi, da so različni ljudje z isto boleznijo deležni drugačnega homeopatskega zdravljenja. Pri tem pa velja omeniti, da je homeopatija varna za vse starostne skupine, od dojenčkov do starostnikov.

Zdravljenje s homeopatijo nima stranskih učinkov, saj uporablja lastne mehanizme zdravljenja telesa. Zato se homeopatska zdravila lahko dajejo tudi pred in po operacijah, za pospešitev celjenja ran, preprečevanje tesnob in še mnogo več.

Kako poteka homeopatski posvet?

Zdravljenje s homeopatijo temelji na pacientovi natančni anamnezi. Zdravnik homeopat se s pacientom najprej pogovori o fizičnih simptomih, počutju, stanju duha in o vsem, kar je za bolnika pomembno. Več kot mu boste o svojem zdravju, življenjskem slogu, težavah in čustvih zaupali, lažje bo homeopat zagotovil natančno homeopatsko zdravljenje.

Zdravnik homeopat bo apliciral samo eno homeopatsko zdravilo naenkrat. Prav tako pa bo zagotovil tudi najnižji odmerek, ki bo učinkovito deloval pri vseh zdravstvenih težavah. Za splošno dobro počutje vam bo svetoval tudi spremembo prehrane in življenjskega sloga.

Top