KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Oblačila za kolesarjenje: kaj vse boste potrebovali?

Oblačila za kolesarjenje: kaj vse boste potrebovali?

Oblačila za kolesarjenje

Kolesarska oblačila igrajo ključno vlogo pri udobnem in učinkovitem kolesarjenju. Ne gre le za modno muho, ampak za pomembne elemente, ki omogočajo optimalno izkušnjo na kolesu. Pravilno izbrana kolesarska oblačila zagotavljajo udobje, zaščito pred različnimi vremenskimi vplivi ter izboljšano zmogljivost in varnost med vožnjo.

S posebnimi materiali, prileganjem in detajli kolesarska oblačila izboljšujejo aerodinamiko, odvajanje vlage in dihanje kože, obenem pa tudi ščitijo pred soncem, vetrom in dežjem. V nadaljevanju članka bomo preverili pomembne kose kolesarskih oblačil, ki jih lahko najdete v specializirani trgovini s kolesarsko opremo Extreme Vital.

Preverite: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/kolesarska-oblacila-c-4.html

Aktivno spodnje perilo

Aktivno perilo je ključni kos kolesarskega oblačila, ki zagotavlja udobje in optimalno termo regulacijo. Izdelano je iz hitro sušečih materialov, ki učinkovito odvajajo vlago proč od telesa. Poleg tega aktivno perilo ohranja ustrezno telesno temperaturo zahvaljujoč zračnosti in toplotnim slojem tkanine.

Aktivna kolesarska majica Northwave Light
Aktivna kolesarska majica Northwave Light – Extremevital.com

Prav tako ima lahko takšno perilo antimikrobne lastnosti, ki preprečujejo neprijeten vonj. Pri izbiri aktivnega perila je pomembno upoštevati pravilno prileganje in velikost ter izbrati kakovostno perilo iz visokokakovostnih materialov, ki zagotavljajo trajnost in zračnost. Aktivno perilo bo poskrbelo, da se boste med vožnjo počutili sveže, suho in udobno, ne glede na vremenske razmere.

Kolesarske majice

Tudi kolesarske majice sodijo med osnovne kose kolesarske opreme, ki prispeva k udobju, zmogljivosti in slogu med vožnjo. Izdelane so iz lahkih, zračnih in hitro sušečih materialov, ki omogočajo učinkovito odvajanje vlage in dihanje kože. Na trgu obstaja več vrst kolesarskih majic, prilagojenih različnim potrebam in okusu kolesarjev.

Kolesarska majica Alpinestars Racer v3 SS
Kolesarska majica Alpinestars Racer v3 SS – Extremevital.com

Na voljo so majice s kratkimi rokavi, primerne za toplejše vremenske pogoje. Tiste z dolgimi rokavi pa nudijo dodatno zaščito in toploto v hladnejših razmerah. Poleg tega so na voljo tudi kolesarske majice s posebnimi tehnologijami, kot so UV zaščita, odsevni elementi za boljšo vidljivost in oblazinjeni paneli za več udobja na daljših vožnjah.

Kolesarske hlače

Kolesarske hlače so izdelane iz posebnih materialov, ki nudijo podporo mišicam, zagotavljajo optimalno gibljivost in zmanjšujejo trenje med kožo in sedežem kolesa. Ena od ključnih lastnosti kolesarskih hlač je oblazinjenje ali oblazinjeni vložek, imenovan tudi “blazina”. Ta del hlač je oblikovan tako, da omogoča udobno sedenje na sedežu kolesa in zmanjšuje pritisk ter trenje na občutljive dele telesa.

Ženske kolesarske hlače Northwave Crystal 2
Ženske kolesarske hlače Northwave Crystal 2 – Extremevital.com

Poleg oblazinjenja imajo kolesarske hlače tudi prilegajoč kroj, ki omogoča optimalno gibanje, brez drgnjenja ali omejevanja. Nekatere kolesarske hlače imajo tudi kompresijske lastnosti, ki pomagajo pri podpori mišicam ter pospešujejo regeneracijo po vožnji. Pomembno je izbrati kakovostne kolesarske hlače, ki so izdelane iz zračnih, hitro sušečih in odpornih materialov. Prav tako je treba upoštevati ustrezno velikost, da se hlače popolnoma prilegajo telesu.

Kolesarske vetrovke

Pravi kolesarji se ne ozirajo kaj dosti na vreme in na kolo sedejo tudi ob nekoliko slabših vremenskih pogojih. Ne glede na vreme v določenem trenutku pa lahko hitro pride do spremembe v nadaljevanju in takrat boste še kako veseli, če boste imeli ob sebi kakovostno kolesarsko vetrovko.

Kolesarska vetrovka Castelli Transition 2
Kolesarska vetrovka Castelli Transition 2 – Extremevital.com

Ta vam bo nudila zaščito pred vetrom, mrazom in manjšimi vremenskimi neprilikami med vožnjo. Izdelane so iz lahkih in zračnih materialov, ki omogočajo optimalno zračnost, hkrati pa ohranjajo telo suho.

Glavna prednost kolesarskih vetrovk je njihova sposobnost zaščite pred vetrom, kar pomaga ohranjati telesno temperaturo med vožnjo. Poleg tega nudijo tudi zaščito pred manjšimi dežnimi kapljicami, saj so običajno obdelane s posebnimi vodoodbojnimi premazi.

Kolesarska termo oblačila

Kolesarska termo oblačila, vključno s termo rokavicami, so ključni kos kolesarske opreme za vožnjo v hladnejših vremenskih pogojih. Izdelana so iz posebnih toplotno izolacijskih materialov, ki ohranjajo telesno temperaturo, obenem pa omogočajo dihanje kože in odvajanje vlage.

Kolesarska termo majica Castelli Puro 3 FZ
Kolesarska termo majica Castelli Puro 3 FZ – Extremevital.com

Termo oblačila so običajno oblikovana tako, da zagotavljajo dobro prileganje, kar omogoča boljšo učinkovitost gibanja in preprečuje izgubo toplote. Poleg tega imajo termo oblačila pogosto tudi dodatno plast izolacije na kritičnih predelih, kot so prsi, hrbet, roke in noge.

Kolesarski nedrčki

Vsa prej našteta kolesarska oblačila so skorajda obvezen del kolesarske opreme vsakega kolesarja. Ko imamo v mislih nežnejši spol pa velja izpostaviti še športne nedrčke, ki so damam med kolesarjenjem v veliko pomoč. Ženski kolesarski nedrčki so ključni del kolesarske opreme za kolesarke, saj zagotavljajo podporo za prsi, udobje in preprečujejo morebitne boleče trenutke med vožnjo.

Športni nedrček Odlo Seamless Medium
Športni nedrček Odlo Seamless Medium – Extremevital.com

Oblikovani so z namenom zagotavljanja podpore in zmanjševanja gibanja prsi med kolesarjenjem. Izdelani so iz posebnih materialov, ki omogočajo dobro zračnost ter hitro sušenje, kar je še posebej pomembno pri znojenju med intenzivno vožnjo. Poleg podpore in udobja kolesarski nedrčki prav tako omogočajo večjo svobodo gibanja rok ter preprečujejo trenje in draženje kože.

Otroška kolesarska oblačila

Otrok bo še raje sedel na kolo in se s starši odpravil na vožnjo, če bo dobro opremljen. Po vzoru svojih staršev bo tudi sam bolj užival v kolesarjenju, če bo oblečen v udobna kolesarska oblačila, ki bodo skrbela, da se njegovo telo ne bo pregrevalo in se ne bo pretirano potil.

Poleg udobja pa kolesarska oblačila za otroke ponujajo tudi večjo vidljivost na cesti. Veliko oblačil namreč vsebuje odsevne elemente, ki povečujejo otrokovo opaznost v prometu in s tem prispevajo k večji varnosti.

Top