KAZALO
Domov > Prosti čas > Kako izbrati čevlje za prosti čas?

Kako izbrati čevlje za prosti čas?

Nakup čevljev za prosti čas

Ko si v prodajalni s čevlji ogledujete nov par čevljev za prosti čas, verjetno najprej preverite, ali se vam udobno prilega. To je nujno potrebno, saj ni nič hujšega kot nositi preveliko ali pretesno obutev. Zaradi čevljev neprimerne velikosti se pojavljajo žulji, bolečine in neudobje.

Če z izbiro obutve za prosti čas nimate preveč izkušenj, ne skrbite. V nadaljevanju vam namreč podajamo nekaj uporabnih nasvetov za izbiro pravih čevljev za prosti čas. Podrobno jih preberite in lahko ste prepričani, da boste ob naslednjem nakupu izbrali obutev, ki vam bo povsem ustrezala.

Kje začeti pri izbiri čevljev za prosti čas?

Izbira superg in obutve za prosti čas lahko hitro postane zapletena, saj je obutev izdelana iz materialov različnih stopenj raztegljivosti in omogoča različne stopnje udobja. To je odvisno predvsem od blagovne znamke in sloga obutve.

Moški čevlji za prosti čas On Cloud 5
Moški čevlji za prosti čas On Cloud 5 – Extremevital.com

Pri izbiri superg mora biti v osredju udobje. Kakovostna obutev je zasnovana tako, da se v njej udobno počutite skozi cel dan. Čeprav so stopala različnih ljudi na prvi pogled zelo podobna med seboj, je vsako stopalo v resnici edinstveno. Kar se tiče velikosti, se orientirajte po velikosti čevljev, ki ste jih uporabljali nazadnje. Upoštevajte tako dolžino kot tudi širino obutve.

Kako pravilno izmeriti stopala?

Če želite ugotoviti natančne mere dolžine in širine svojih stopal, vam pri tem lahko pomagajo prodajalci v specializiranih trgovinah. Merjenja se seveda lahko lotite tudi doma. V tem primeru se morate prepričati, da je vaša teža enakomerno porazdeljena na vsako stopalo. Pri meritvi bodite sproščeni in stojte na ravnih tleh.

Ženski čevlji za prosti čas Five Ten Sleuth
Ženski čevlji za prosti čas Five Ten Sleuth – Extremevital.com

Za merjenje stopal z obrisom potrebujete list papirja, tanek svinčnik in meter. Najbolje je, da merite stopala z nogavicami. Stopalo postavite na prazen list papirja, svinčnik držite navpično – ob stopalu čim bolj tesno obrišite zunanjo linijo stopala. Nato izmerite najdaljšo razdaljo. Ker se velikosti levega in desnega stopala pogosto razlikujeta, obrišite obe stopali.

Vrste obutve za prosti čas

Obstaja več tipov obutve za prosti čas, ki so namenjeni točno določeni uporabi. Na voljo so na primer tekaški copati, čevlji za nogomet ali kopačke, košarkarski copati, pohodniški čevlji, udobna obutev za prosti čas in podobno.

  • Udobje, blaženje in stabilnost so osnovne značilnosti, ki jih morate upoštevati pri izbiri obutve za tek. Udobje narekuje dobro počutje in oprijem stopala, blaženje je odvisno od vaše teže in tekaške podlage, stabilnost pa je odvisna od stopalnega loka, prav tako od tekaške podlage.
  • Pohodna obutev vas mora varovati pred poškodbami, hkrati morjao nogam in telesu dajati podporo in oporo, blažiti udarce in narediti vsak sprehod ali vzpon lahkotnejši in enostavnejši.
  • Osnovni dejavnik, ki ga morate upoštevati pri izbiri čevljev za nogomet, pa je vrsta površine, na kateri jih boste uporabljali. Na voljo je nogometna obutev za naravno travo, mokro naravno travo, umetno travo in za dvorano.

Na prileganje vpliva tudi oblika pete

Na prileganje obutve ne vplivata samo dolžina in širina stopal ter oblika prstov, temveč tudi oblika pete. Peta predstavlja enega od najpomembnejših delov z vidika udobja obutve. To je prva stvar, ki vas opozori, da je nekaj narobe s prileganjem čevljev. Neprilagajoče superge med hojo lahko povzročajo trenje, kar povzroča mehurje in raztrgano kožo.

Moški čevlji za prosti čas Five Ten Sleuth
Moški čevlji za prosti čas Five Ten Sleuth – Extremevital.com

Ko torej ugotovite pravo velikost obutve, jo preizkusite – razrahljajte vezalke in stopite v čevlje. Z njimi se sprehodite in preverite, kakšen je občutek pri hoji. Če se vam čevlji zdijo pretesni že, ko v njih samo stojite, bodo zagotovo še bolj tesni, ko jih boste zavezali. Če pa se vam zdijo nekoliko ohlapni, bi se vam morali prilegati, ko jih boste tesno zavezali.

Prostor za prste

V čevljih mora biti dovolj prostora tudi za prste. Dobro prekrvavljene noge med aktivnostjo nekoliko otečejo. Obujte čevelj in ga ne zavežite. Stopalo potisnite močno naprej, za peto mora ostati za prst prostora.

Nato čevlje zavežite. Prsti se v tej situaciji ne smejo dotikati prednjega dela. Če med koncem prstov in vrhom čevlja ni dodatnega prostora za prst, je obutev verjetno premajhna. Če pa je veliko prostora – za palec ali celo za dva prsta, so čevlji preveliki.

Razlika v velikosti levega in desnega stopala

Eno stopalo je vedno večje ali manjše od drugega. Čeprav vas to ne sme obremenjevati, morate to upoštevati pri merjenju obutve. Če je eno stopalo v čevlju bolj na tesnem v primerjavi z drugim, gre verjetno za večje stopalo. Zgolj majhna razlika v tesnosti je lahko povsem normalna, a se prepričajte, da vam to kasneje ne bo povzročalo bolečin pri uporabi izbranih čevljev. Če pa sta obe nogi v izbranih čevljih na tesnem, je to očiten znak, da je velikost obutve premajhna in da morate poiskati večjo.

Ženski čevlji za prosti čas On Cloud 5
Ženski čevlji za prosti čas On Cloud 5 – Extremevital.com

Tako kot stopala so pri ljudeh različni tudi prsti. Nekateri prsti so kratki in široki, drugi dolgi ter tanki. Lahko so usmerjeni v različne smeri, kar seveda tudi vpliva na velikost čevljev. Tudi takšna dejstva k sreči upošteva večina proizvajalcev obutve za prosti čas, zato boste zagotovo našli par, ki vam bo ustrezal.

Obutev za širša stopala

Če so vaša stopala precej široka, bo izbira velikosti obutve potekala nekoliko drugačna. Poiskati boste morali čevlje, ki so izdelani posebej za širša stopala. Večina blagovnih znamk ima za to posebne velikosti.

Kot glavno merilo za udobje v tem primeru upoštevajte stopalnico. To je najširši del stopala pred prsti in predstavlja enega od predelov, ki lahko najbolj boli, če se vam čevlji ne prilegajo najbolje.

Top