KAZALO
Domov > Zdravje > Kako prenehati s prenajedanjem?

Kako prenehati s prenajedanjem?

Prenajedanje

Prenajedanje je uživanje hrane po tem, ko ste v resnici že siti. Kadar se prenajedamo, torej jemo, čeprav nismo lačni. Če to postane naša navada, lahko prenajedanje privede do povečanja telesne teže in motenj hranjenja. A prenajedanje samo še ni nujno motnja hranjenja.

Pojav prenajedanja je pogost. Ko ste na primer pod stresom, vaše telo proizvaja več hormona – kortizola. Povečana količina kortizola je odziv tudi na boj ali beg. To vam sporoča, da je čas, da si poiščete hrano. V tem času lahko hrepenite po hrani z veliko sladkorja, maščobe in soli.

Seveda so pri tem na vidiku še drugi dejavniki: kako hitro jeste, kaj jeste, kdaj jeste in kaj počnete, kadar jeste. Vse omenjeno prispeva k prenajedanju. Občasno prenajedanje lahko povzroča bolečine v želodcu in prebavne motnje ter spreminja način, kako telo uravnava lakoto in prispeva k povečanju telesne teže.

Simptomi prenajedanja

V času prenajedanja lahko občutite:

 • zaprtje in napihnjenost,
 • refluks in pekočo zgago,
 • slabost,
 • bolečine v želodcu,
 • utrujenost,
 • ste počasni v delovanju.

Vse omenjene nevšečnosti lahko nastanejo tudi zaradi drugih razlogov, ne zgolj zaradi prenajedanja. Nelagodje zaradi prenajedanja običajno traja nekaj ur. K hitrejšemu izboljšanju pomagata gibanje in pitje vode. Če simptomi trajajo dlje kot dan ali dva, verjetno niso posledica prenajedanja. V kolikor se znaki poslabšajo ali trajajo dlje časa, nujno obiščite zdravnika.

Kako veste, da ste se prenajedli?

Prenajedanje je prehranjevanje po tem, ko ste že siti. Med samim prehranjevanjem boste težko ugotovili, kdaj morate prenehati, sploh če jeste hitro ali se med jedjo ukvarjate še s čim drugim. Telo navadno lakoto uravnava s pomočjo hormonskih signalov. Če je minilo kar nekaj časa od zadnjega obroka, se raven hormona grelina poveča. Posledično ste lačni.

Slabost po prekomernem obroku
Slabost, utrujenost in bolečine v želodcu – simptomi preobilnega obroka.

Ko pojeste hrano, vam hormon leptin sporoča, da ste siti. Prenajedanje pa te signale izniči. To poruši ravnovesje hormonov, ki uravnavajo lakoto, kar povzroča, da pogosteje jemo za užitek namesto za energijo. Morda sploh ne boste opazili, da ste se prenajedli – še 20 minut po tem, ko ste nehali jesti. Tedaj se boste verjetno počutili utrujeni, želodec pa bo razdražen.

Vzroki za prenajedanje

Vzrokov za prenajedanje je veliko. Nekateri so povezani s hrano, drugi pa s tem, kdaj in zakaj jemo. Na prenajedanje vplivajo:

 • Čustveno prehranjevanje: verjetneje je, da boste jedli v času stresa, ko ste slabe volje, zdolgočaseni ali žalostni.
 • Priljubljena živila: težko je nehati jesti hrano, ki jo imamo najraje. Pica, ocvrti krompirček, sladoled, čokolada ter podobno so najpogostejša hrana, s katero se prenajemo.
 • Visoko predelana živila: predelana hrana in dodani okusi nas spodbujajo, da jemo za užitek in da jemo tudi tedaj, ko nismo lačni.
 • Čas dneva: prekomerno prenajedanje je najpogostejše zvečer, ko smo najbolj nagnjeni k temu, da jemo zaradi dobrega občutka in ne samo zato, ker naše telo potrebuje energijo.
 • Družabne situacije: ljudje se pogosto družimo ob hrani. V tem času imamo morda občutek, da moramo jesti, ker jedo tudi vsi drugi, čeprav nismo lačni.
 • Velike porcije: če jemo v restavraciji, je večja verjetnost, da bomo pojedli večjo porcijo in se prenajedli.
 • Zdravila: zaradi določenih vrst zdravil lahko precej težje prepoznamo, kdaj smo siti.
 • Zdravstvena stanja: nekatera stanja, povezana z zdravjem, lahko prispevajo k prenajedanju, vključno s predmenstrualnim sindromom, anksioznostjo in atipično depresijo.

Kaj storiti po prenajedanju?

Po prenajedanju se lahko več ur počutite slabo. K sreči obstaja kar nekaj rešitev, ki vam lahko pomagajo boljše prebaviti obrok in vas vrniti na stare tire.

 • Pojdite na sprehod. Že samo zmerna telesna aktivnost lahko učinkovito pomaga zmanjšati težave s prebavo in uravnati krvni sladkor.
 • Ostanite hidrirani. Po prenajedanju prebavni sistem potrebuje več vode, da lahko predela dodatno obremenitev.
 • Pijte zeliščne čaje. Zeliščni čaji, kot so kamilica, poprova meta in ingver, pomagajo pri prebavi in zmanjšajo težave s prebavo.

Kako se izogniti prenajedanju?

Čeprav je zgolj občasno prenajedanje povsem običajno, lahko spremeni način, kako vaše telo uravnava lakoto. To lahko povzroča povečanje telesne teže. Eden od glavnih vzrokov za prenajedanje je dober občutek. To pomeni, da se vam splača početi več stvari, ob katerih se dobro počutite in ki niso povezane z uživanjem hrane. Gibajte se, zagotovite si dovolj spanca, a ne preveč, omejite uporabo socialnih omrežij in podobno.

Da se boste izognili prenajedanju, je pomembno tudi, da omejite uživanje alkohola in se izogibate slani hrani. Na krožnik dodajte zelenjavo, ki vsebuje veliko vlaknin. Poskusite obvladovati stres. Vzemite si dovolj časa zase, ker boste lažje opazili, da ste siti, še preden boste pojedli vse, kar je na krožniku.

Top