KAZALO
Domov > Prosti čas > Jogalates: fleksibilnost joge in moč pilatesa

Jogalates: fleksibilnost joge in moč pilatesa

Jogalates

Jogalates je leta 1997 ustvaril inštruktor in osebni trener Jonathan Urla, kasneje pa ga je dokončno razvila Louise Solomon. Gre za tehniko vadbe, ki združuje prednosti vadbe za moč, pilatesa, in gibljivosti joge v eni vadbi, ta običajno traja od 30 do 60 minut.

Vadba jogalatesa je namenjena povečanju moči in elastičnosti celotnega telesa ter je še posebej priporočljiva za ljudi, ki trpijo zaradi stresa ali osteoporoze.

Kaj je jogalates?

Izpeljanka iz dveh besed združuje značilnosti joge in pilatesa. Joga je starodavna praksa, ki deluje na združevanju telesa, duha in uma. Pilates je vadbena tehnika, ki krepi in tonizira jedro. Jogalates se osredotoča na moč jedra telesa (področje trebuha, zadnjice in spodnjega dela hrbta), telo se med jogalatesom razvija skladno, razteza mišice, oblikuje telo, izboljšuje držo in razvija koordinacijo ter spodbuja krvni obtok.

Vadba jogalatesa se začne kot tradicionalna vadba joge, z ogrevanjem in raztezanjem sklepov, kratkimi meditacijskimi in dihalnimi vajami, položaji, podprtimi z globokim dihanjem. Spreminjati se začne, ko se gibi postopoma povečajo skoraj do tempa pilatesa, za razliko od jogalatesa pa se pri njem nikoli ne uporablja pilates naprav.

Zdravstvene koristi jogalatesa

Poznamo že številne prednosti joge, tako fizične in psihične, ter prednosti pilatesa, ki krepi naše telo, izboljšuje dihanje, držo in kuri kalorije, primeren pa je tudi za nosečnice. Jogalates je zelo učinkovit pri hujšanju, oblikovanju postave, pri težavah s hrbtenico, osteoporozi, artritisu, sladkorni bolezni in menstrualnih težavah. Izboljšuje gibljivost in hkrati krepi telo.

Kaj sestavlja jogalates vadbo?

Vsako vadbo sestavlja nekaj meril in temeljev. Za vadbo jogalatesa ni točno določenega števila položajev, ki ga sestavljajo. Večina vaj jogalatesa se osredotoča na osrednje trebušne mišice, hkrati pa deluje tudi na druge dele telesa, kot so mišice spodnjih in zgornjih okončin ter osrednjega dela, vse do vratu in prstov na nogah.

Razlika med jogo in jogalatesom

To je verjetno vprašanje, ki se poraja vsakomur. Pri jogijskih asanah gre za to, da se postavite v položaj in opazujete svoj dih, medtem ko držite položaj, zaradi česar je ta statičen. Pri jogalatesu pa gre za preobrat, saj je bolj dinamičen, vključuje zavzemanje položaja in nato izvajanje vaj za oblikovanje postave in toniranje mišic, medtem ko držite položaj.

Položaj naukasana
Jogijski položaj NAUKASANA se dinamično izvaja tudi pri jogalatesu.

Primer: Če se postavite v položaj naukasana, pri katerem so glava, roke in noge v ležečem položaju (na hrbtu) odmaknjene od tal, nato roke in noge križno premikate kot škarje. To deluje na stegna in trebušne mišice ter krepi hrbtenico.

Priporočljiva količina jogalates vadbe

Vadba vključuje izmenične dneve intenzivnega treninga in okrevanja. Ker je jogalates drugačna oblika vadbe, se razlikuje tudi rednost izvajanja. Za vidne rezultate in ohranjanje forme je priporočljivo jogalates izvajati dvakrat ali trikrat na teden po 1 uro ali 90 minut. Vadbo lahko izvajate sami doma ali v skupini.

Jogalates za začetnike

Po nekaj začetnih vadbah vas bodo morda prvih nekaj tednov bolele mišice, nato pa se bo vaše telo navadilo in mišice ojačalo. Če še niste prepričani, ali je jogalates prava vrsta vadbe za vas, vam prilagamo nekaj rezultatov, ki jih prinese redna vadba jogalatesa.

Če je vaš cilj izguba telesne teže, lahko pričakujete, da boste v mesecu dni ali po osmih vadbah jogalatesa s primerno prehrano izgubili kar nekaj kilogramov. Vaša gibljivost in zavedanje ter kontroliranje telesa se bosta močno izboljšala, obenem pa se boste umirili, predihali telo in na blazino odvrgli odvečen stres.

Kaj potrebujete za jogalates?

Za jogalates ne potrebujete opreme. Priporočljiva so lahka športna oblačila ter udobna blazina, ki blaži statičnost in premike v drug položaj ter preprečuje drsenje. Izvajate ga lahko tudi na prostem, v naravi, na plaži, na travniku ali na balkonu – kjer v nekem trenutku najdete svojo oazo miru in sprostitve.

Top