KAZALO
Domov > Smučanje > Kako izbrati prave buce?

Kako izbrati prave buce?

Snowboard buci

Ne glede na to, ali imate za sabo že leta deskanja na snegu ali se boste v tej aktivnosti preizkusili šele prvič, bo izbrana obutev vedno narekovala kakovost vaši izkušnji.

Podobno kot snežinke se tudi stopala med seboj razlikujejo. Vsako stopalo je drugačno. Tisto, kar deluje pri eni osebi, ne bo nujno delovalo pri drugi. Pomembno je, da poiščete pravi par snowboard čevljev za svoja stopala. Če si boste vzeli čas za preizkušaje različnih tipov čevljev za deskanje in različnih velikosti, boste zagotovo našli prave.

Pri izboru bucev obstaja veliko možnosti in ravno zato se kupcu vedno poraja veliko vprašanj. Eno prvih je zagotovo, kje začeti in kako sploh zožiti izbor. Da bi vam pomagali, smo pripravili nekaj koristnih napotkov za izbiro novih bucev.

Kakšen je vaš slog deskanja?

Ko kupujete nove snowboard čevlje, je pomembno, da veste, kakšen je vaš slog deskanja. Vprašati se torej morate, kakšen tip deskarja na snegu ste. Proizvajalci izdelujejo čevlje, ki ustrezajo različnim nivojem sposobnosti in slogom deskanja, zato je pred nakupom dobro vedeti, kaj si želite.

1. Čevlji za novince in začetnike deskanja

To so mehki buci, idealni za vse, ki se prvič ambiciozno spopadejo z deskanjem na snegu in zato pri učenju in spoznavanju zavojev potrebujejo buce, ki bodo omogočali enostavno prilagodljivost.

Snowboard čevlji za začetnike Salomon Titan
Snowboard čevlji za začetnike Salomon Titan – Extremevital.com

Kljub temu da so mehki, odlično podpirajo gležnje in meča, ravno tam, kjer je potrebno. Nekateri od teh bucev se enostavno pripnejo in odpnejo z borda, kar je za uporabnika zelo praktično.

2. Čevlji za prosti slog in deskanje na poligonu

Če so skoki in triki vaša strast, priporočamo modele čevljev, ki so primerni za deskanje na poligonu in prosti slog. Ne glede na to, ali imate raje urejene poligone ali neutrjene dele smučišča, so buci za prosti slog običajno mehkejši in nudijo oporo na ključnih področjih. Kakovostna podloga zagotavlja udobje in blaženje pri ostrih pristankih in trikih, medtem ko različni sistemi vpenjanja deskarjem omogočajo, da prilagodijo udobnost ali ohlapnost čevlja.

3. Čevlji za Freeride in All-mountain deskanje

Na splošno so to čevlji za deskanje, ki so odzivnejši od prej opisanih kategorij. Buci za All-mountain ter Freeride nudijo večjo oporo, tako da deskarjem omogočajo izvajanje hitrih zavojev ter boljše pristanke pri skoku. To so buci, ki so bili izdelani za nudenje večjega udobje, ki je za deskarja na prvem mestu.

Freeride snowboard čevlji Deeluxe Spark XV TFP
Freeride snowboard čevlji Deeluxe Spark XV TFP – Extremevital.com

Izberite svoj način zavezovanja

Za razliko od običajnih športnih copat imajo čevlji za deskanje prav posebne vezalke. Večina ponudnikov nudi tri sisteme zavezovanja: tradicionalno vezanje, Speed Zone™ zavezovanje in Boa® sistem zavezovanja.

  1. Če imate radi hitro in enostavno vezanje, vam priporočamo Boa® sistem zavezovanja. To je najnovejši sistem, ki ponuja enostavno prilagajanje in odličen oprijem noge. Sistem deluje s pomočjo posebnih žic in navijalnika, s katerim se prilagaja tesnost čevlja. Vse to lahko storite brez odstranjevanja rokavic in prijemanja vezalk v roke. Sistem Boa® enakomerno zategne čevelj in se ravno tako enostavno tudi sprosti.
Speed Zone™ in Boa® sistem zavezovanja
Sistem zavezovanja Speed Zone™ (Burton Ion) in Boa® (K2 Raider).
  1. Če imate radi tradicionalno vezanje, ampak si želite nekaj hitrejšega, lahko preizkusite sistem zavezovanja Speed Zone™, pri katerem se uporabljata dve vlečni vezalki, ki omogočata, da sprostite in zategnete zgornji in spodnji del čevlja, neodvisno od drugega, tako da imate zelo personalizirano prileganje.
  2. Če buce radi zavežete na tradicionalen način, so običajne vezalke za vas prava izbira. Omogočajo vam popolno svobodo zavezovanja, saj imate lahko jezik nekoliko ohlapnejši, spodnji del pa bolj zatesnjen.

Cena čevljev za deskanje

Na nakup obutve za deskanje ima velik vpliv tudi cena. Če si želite kupiti kvalitetne buce, to ne pomeni, da morate kupiti najdražje. Višja je cena, boljša je kakovost materialov in načina izdelave. Način izdelave običajno poteka z mislijo na profesionalne deskarje na snegu. Če deskate le nekaj dni na leto, je pomembno, da poiščete čevlje, ki so zasnovani glede na vaše sposobnosti in potrebe, zato si lahko izberete tudi cenejši par, ki bo ravno tako dober.

Vzemite si čas

Ko ste izbrali svoje bodoče buce, jih morate pravilno testirati. Nakup smučarskega čevlja ni enak nakupu običajnih čevljev za po mestu. Zavedati se morate, da vanje ne boste zdrsnili tako hitro kot v športne copate enake velikosti. Najbolje je, da vam prodajalec izmeri nogo in vam priporoča velikost. Preden jih obujete, si nadenite par nogavic, ki jih uporabljate za deskanje. Tu so najbolj priporočljive nogavice, izdelane iz volne ali mešanice sintetičnih materialov, saj dobro odvajajo vlago in ohranjajo noge suhe in tople.

Ko imate nogo znotraj čevlja, zategnite notranjo oblogo, tako da bo zaobjela celotno površino noge. Nato zavežite vezalke in pri tem pazite, da bo čevelj tesno zavezan, vendar ne pretirano. Če buce kupujete prvič, naj vam pomaga podajalec.

Ni vedno tako očitno, ali so čevlji primerni za vašo nogo ali ne. Ko jih obujete, si vzemite 5 do 10 minut in jih preizkusite, tako da se zibate naprej in nazaj in se sprehodite po trgovini. Konice vaših prstov se lahko le malce dotikajo konice čevlja. V primeru da čutite prste tik na koncu, je številka premajhna. Če takoj na začetku čutite, da je čevelj preozek, preohlapen, če začutite kaj neprijetnega, ga morate ravno tako zamenjati. Preizkusiti morate drug model. Zapomnite si, da se bodo vaši čevlji po nekaj uporabah zmehčali.

Buce si lahko tudi malce prilagodite, tako da vanje dodate poseben vložek, ki bo znatno vplival na udobje čevlja, še zlasti če potrebujete podporo loka. Ne glede na to, ali imate ploske podplate ali previsok lok, bo primeren vložek pripomogel pri razporeditvi teže in pritiska na stopalo.

Sedaj ste pripravljeni za nakup novih čevljev za deskanje. Poiščite najbližjo športno trgovino ali pa si poglejte bogato izbiro na spletu, kjer boste zagotovo našli primeren par za prihajajočo sezono deskanja na snegu.

Top