KAZALO
Domov > Smučanje > Vrste smuči, ki jih morate poznati

Vrste smuči, ki jih morate poznati

Vrste smuči

Če se na smuči ne spoznate prav dobro in se nakupa te zimske športne opreme lotevate prvič, je to lahko precej zahtevna naloga, ki vzame nemalo časa. Izbrati boste morali primerno dolžino, trdoto in vrsto smuči. Že pred izbiro morate vedeti, katera vrsta smučanja vam najbolj ustreza in po kakšnem terenu se boste s smučmi spuščali.

Pred nakupom smuči se vprašajte, kakšno je vaše znanje, kako hitro smučate, po kakšnem terenu boste smučali, kolikšna je dolžina zavoja, ki je najprimernejša za vas, in koliko dni na leto v povprečju nameravate smučati. Ko vam bodo odgovori jasni, bo nakup smuči precej lažji. Opravite pa ga v specializirani trgovini s športno opremo. Odlična izbira je na primer Extreme Vital, ki smuči priznanih proizvajalcev po dostopnih cenah ponuja tudi na spletu.

Katere vrste smuči so na voljo?

Pri nakupu smuči boste med drugim morali biti pazljivi pri izbiri vrste. Na voljo so:

  • all-round smuči,
  • racing smuči,
  • turne smuči,
  • freestyle smuči,
  • freeride smuči.

1. All-round smuči

Za nakup all-round smuči se odloči večina smučarjev. Ta vrsta zagotavlja varno ter prijetno smučanje po urejenih progah. V tej kategoriji lahko najdete smuči za čiste začetnike pa tudi za vrhunske smučarje. Nekoliko krajše, ožje in mehkejše so primernejša izbira za čiste začetnike, saj so takšne smuči izjemno vodljive, prav tako dopuščajo začetniške napake.

Moške all-round smuči Völkl Deacon 7.2 (2023)
Moške all-round smuči Völkl Deacon 7.2 – Extremevital.com

Boljši smučarji se lahko odločite za daljšo različico, za trše ter nekoliko bolj široke smuči. Takšna izbira vam bo zagotovila popoln nadzor tudi pri zelo visokih hitrostih. Za njihovo najučinkovitejše obvladovanje mora biti smučar precej močan in dovolj agresiven.

2. Racing smuči

Racing smuči so namenjene vsem dobrim rekreativcem, prav tako tudi vrhunskim smučarjem. V njih se namreč skrivajo odlične tehnologije, ki jih uporabljajo celo smučarji v svetovnem vrhu. Veljajo za dokaj trde ter agresivne, ki od uporabnika zahtevajo precej znanja in dobro telesno pripravljenost.

Racing smuči Nordica Dobermann SLR RB FDT (2023)
Racing smuči Nordica Dobermann SLR RB FDT – Extremevital.com

V grobem se ta vrsta smuči deli na slalomske in veleslalomske. Prvi tip je za vas primeren, če uživate predvsem v kratkih in nekoliko bolj agresivnih zavojih. Drugi tip pa se vam splača izbrati, če radi napadate strmino v dolgem loku in z višjo hitrostjo.

3. Freestyle smuči

Freestyle smuči so namenjene vsem smučarjem, ki uživajo v prostem slogu. Še najbolj domače se takšen tip smuči počuti na skakalnicah, v boxih, snežnih kanalih, park in street površinah. Zanje je značilno, da so na repu ter nosu navzgor enako ukrivljene. To zagotavlja enako dobro vožnjo tudi vzvratno. Vezi so nameščene na sredino smuči. Takšne smuči so torej zlasti namenjene izvajanju trikov in akrobatskih skokov.

Freestyle smuči K2 Reckoner 92 (2023)
Freestyle smuči K2 Reckoner 92 – Extremevital.com

Izbira dolžine freestyle smuči je predvsem odvisna od vašega znanja. Če ste neizkušeni, je najbolje izbrati takšne, ki so za približno 10 centimetrov krajše v primerjavi z vašo telesno višino. V nasprotnem primeru izberite dolžino, ki je enaka vaši telesni višini. V tem primeru bodo bolj stabilne, posledično pa omogočale varnejši pristanek.

4. Freeride smuči

Freeride smuči so namenjene predvsem za uporabo izven urejenih prog. Odlično vam lahko služijo na širokih pobočjih pršiča kot tudi na dropih čez klife.

Freeride smuči K2 Mindbender 108 Ti (2023)
Freeride smuči K2 Mindbender 108 Ti – Extremevital.com

Ta vrsta smuči je praviloma opremljena z najrazličnejšimi vrstami rockerjev, ki učinkovito prispevajo k plovnosti v celem snegu. Na voljo je široka paleta freeride smuči. Smučarji z boljšim predznanjem lahko posegajo po trših, ojačanih s titanalom.

5. Turne smuči

Smuči za turno smučanje boste izbrali v primeru, če se peš podajate proti vrhu zasnežene gore. Zanje je značilna nižja teža, odlična plovnost ter kakovostne vozne lastnosti na vseh zasneženih podlagah.

Ženske turne smuči Atomic Backland 85 (2023)
Ženske turne smuči Atomic Backland 85 – Extremevital.com

V zadnjem času je ta vrsta smuči postala nekoliko širša. Za boljšo plovnost so se prav tako pričeli uporabljati različni rockerji. Nekoliko trše, širše in daljše turne smuči so dobra izbira za izkušene mačke. Za začetnika pa je bolje izbrati nekoliko ožje ter krajše.

Že veste, katera vrsta smuči vam bo ustrezala?

Sedaj so vam jasne osnovne karakteristike različnih vrst smuči. Verjetno že veste, kateri tip si boste izbrali in kje. Kljub temu naj vam izkušeni in strokovno podkovani prodajalci v specializirani trgovini podajo še kakšno dodatno informacijo o smučeh, ki ste jih izbrali.

In ker boste že obiskali dobro založeno športno trgovino, tik pred odhodom od doma ne pozabite preveriti, ali za kakovostno, prijetno in udobno smučanje slučajno ne potrebujete še česa.

Top