KAZALO
Domov > Smučanje > Kako izbrati prave smuči?

Kako izbrati prave smuči?

Kako izbrati smuči

Smučarska sezona je pred vrati, vi pa ste pravkar ugotovili, da so vaše stare smuči odslužile svojemu namenu. Tako ste se odločili za nakup novih. A kaj, ko je od zadnjega nakupa smuči preteklo že mnogo let, medtem pa se je tehnologija smuči zelo spremenila. Kako torej izbrati prave smuči?

Po kakšnem terenu boste smučali?

Pred nakupom novega para smuči si morate zastaviti nekaj poglavitnih vprašanj ter se šele nato odpraviti v trgovino ter olajšati svojo denarnico za znaten kupček denarja.

Najprej se vprašajte, po kakšnem terenu boste smučali. Verjetno vas bo večina odgovorila, da bo smučala po urejenih smučiščih. Za takšno vrsto smučanja boste potrebovali torzijsko trše smuči, ki bodo omogočale boljši oprijem robnikov. Tako boste robnike lahko lažje vodili iz zarezanega zavoja v nov zarezani zavoj. Vendar naj vas pri tem ne skrbi: če se boste po nove smuči odpravili v specializirano prodajalno, potem bodo vprašanja izkušenega prodajalca kar deževala in skupaj bosta poiskala pravi par smuči za vaše želje in potrebe.

Smuči Salomon 24 Hours Max (2019)
Smuči Salomon 24 Hours Max z vezmi Z12 (2019)

Na splošno je dobro vedeti, da za različne namene uporabljamo različne smuči. Tako za zganjanje akrobacij v snežnem parku potrebujete povsem drug par smuči kot za smučanje po urejenih smučiščih. Spet nekaj drugega je seveda smučanje po celem snegu. V slednjem primeru boste potrebovali smuči, ki vas bodo obdržale na površju, zato bodo široke in nekoliko mehkejše.

Kako želite smučati?

Naslednje pomembno vprašanje, ki si ga morate zastaviti, se nanaša na to, kako želite smučati. Vam bolj ustreza ležerno smučanje z nekaj spusti na dan ali pa boste na smučišču preživeli več ur? Delate kratke ali dolge zavoje? Smučate za zabavo ali želite tudi tekmovati?

Smuči Elan Element Green (2019)
Smuči Elan Element Green z vezmi EL 10.0 Light Shift (2019)

Vse to pomembno vpliva na izbor novih smuči, zato se glede naštetega pred nakupom posvetujte s prodajalcem v specializirani trgovini. Priporočamo obisk trgovine Extreme Vital, njihovo bogato ponudbo smuči in smučarske opreme pa si lahko ogledate tudi na spletni strani. Zelo priljubljene so smuči Elan, saj so tehnično izjemno dovršene, hkrati pa predstavljajo odlično razmerje med ceno in kakovostjo. Kot boste videli, lahko izbirate med številnimi modeli, tudi med najnovejšimi.

Kako izbrati dolžino in trdoto smuči?

Dolžina smuči je precej pomemben faktor, odvisna pa je od telesne višine. Kratke zavoje boste izvajali s slalomskimi smučmi, ki bodo približno 10 do 20 cm krajše od vas. Za dolge zavoje bodo poskrbele veleslalomske smuči, ki bodo dolge toliko, kolikor ste visoki, ali celo nekoliko daljše. Lahko se odločite tudi za vmesno varianto, vendar pa je v tem primeru pomembno to, ali boste smučali počasneje ali hitreje.

Smuči Atomic Vantage X90 CTi (2019)
Smuči Atomic Vantage X90 CTi z vezmi FT 12 (2019)

Ne smete pozabiti še na trdoto smuči. Proizvajalci ponujajo različne trdote. Na splošno naj velja takole: čim težji ste, tem bolje obvladate smučanje in imate dobro telesno pripravljenost, trše smuči bodo primerne za vaše potrebe. Po drugi strani so mehkejše smuči primerne za tiste, ki se smučanja šele učite, saj boste z mehkejšo smučko hitreje osvojili vso potrebno smučarsko tehniko.

Pomembno je tudi smučarsko znanje!

Smuči so prilagojene tudi določenim ravnem znanja, zato čim bolj objektivno ocenite, kaj pravzaprav znate in česa ne. Tako vam bo lahko prodajalec ponudil smuči iz tistega razreda, ki je primeren vašim smučarskim sposobnostim. Le na ta način boste na snegu zares resnično uživali.

Smuči Völkl Deacon 74 Black (2019)
Smuči Völkl Deacon 74 Black z vezmi Marker rMotion2 12 GW (2019)

Če se vam pred nakupom smuči pojavljajo še mnoga druga vprašanja, nikar ne skrbite. Kot smo že zapisali, je v specializiranih trgovinah zaposleno izobraženo in usposobljeno osebje. Na oddelku za smučanje oziroma zimske športe boste zagotovo našli nekoga, ki vam bo pomagal do novih, vam na kožo pisanih smuči.

Vse smuči, prikazane v današnjem prispevku, so na voljo v specializirani športni trgovini Extreme Vital.

Top