KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Kako pripraviti kolo na novo sezono?

Kako pripraviti kolo na novo sezono?

Priprava kolesa na novo sezono

Kolesarjenje je zelo priljubljena oblika rekreacije. A v njem bomo uživali le, če bo naše kolo tehnično brezhibno, vožnja pa varna in zabavna. Zato je potrebno po vsakem daljšem premoru kolo tehnično pripraviti na novo sezono. Še posebej pozorni morate biti na odvitje takšnih in drugačnih vijakov, na obrabljene dele kolesa in morebitne poškodbe, ki jih na prvi pogled na kolesu niti ne opazite.

Kaj torej lahko storite sami in katere vitalne dele kolesa je potrebno pregledati? Več o tem, kako kolo ustrezno pripraviti na novo sezono, preverite v nadaljevanju.

Najprej kolesu privoščite temeljito čiščenje

Če bo kolo ostalo umazano od prejšnje sezone, boste zelo težko opazili, kaj je potrebno popraviti. Debela plast umazanije in blata pač ne sodi na kolo. Zato uporabite krpo ali gobico in temeljito očistite vse dele kolesa. Posezite po namenskem čistilu, pri tem pa ne uporabljajte premočnega curka vode, saj lahko voda zaide v ležaje in pletenice prestav. Pri težje dostopnih kotičkih si lahko pomagate tudi z zobno ščetko.

Čiščenje kolesa
Pri čiščenju kolesa si pomagajte z gobico, krpo in namenskim čistilom.

Nato preverite zavore. Ko so dobro očiščene, lahko ugotovite, ali so enakomerno obrabljene. To storite tako, da se prepričate, da stisnejo obroč čvrsto in sočasno. Če ugotovite, da so gumice otrdele ali preveč obrabljene, se odpravite po nove v ustrezno specializirano trgovino. Na ta način boste preprečili marsikatero nesrečo, saj se je z nepravilno delujočimi zavorami zelo nevarno voziti naokrog.

Obroči, plašči, veriga in prestave

Preglejte tudi strani obročev in preverite, če kolo med vrtenjem “pleše”. V tem primeru kolo odpeljite k ustreznemu serviserju, saj bo s svojim strokovnim znanjem uspešno kos tej nadlogi. Preglejte tudi plašča obeh koles. V primeru, da sta poškodovana ali preveč obrabljena, ju brez pomisleka zamenjajte.

Plašči kolesa
Ne pozabiti preveriti, ali bi bila na kolesu potrebna menjava plaščev.

Naslednje so na vrsti prestave. Prestavljanje mora potekati brez težav in gladko. Če temu ni tako, bo potrebno nastaviti zadnji menjalnik. Tega opravila se lahko lotite sami ali pa kolo raje zaupajte strokovnjaku za popravila koles. Preglejte še verigo in jo podmažite. Posebej bodite pozorni na to, da veriga ni poškodovana ali predolga.

Boste skrb za kolo raje prepustili serviserju?

Pametna odločitev. Tam bodo poskrbeli za številne malenkosti in kolesu povrnili vrhunsko kondicijo. Tako bodo poskrbeli za gume, obroče in napere, pletenice in ovoje pletenic, pregledali pedala, preizkusili zavore, zavorne gumice, ploščice na čeljustih in diske. Poleg tega ne bodo pozabili niti na zobnike in verigo, menjalnik, blažilnike, gonilne in krmilne ležaje in še in še.

Servis kolesa
Kolesarjenje bo zagotovo najbolj varno, če svoje kolo odpeljete na servis.

Le ustrezno pregledano in servisirano kolo bo nared za prve kilometre v novi sezoni. Na koncu vam ostane le še to, da poskrbite za ustrezno opremo na kolesu. Sem sodijo luči in čelada, različni nosilci za prtljago, nastavki za pijačo, orodje za manjša popravila, tlačilka in podobno.

Top