KAZALO
Domov > Smučanje > Kako izbrati popolno snowboard desko?

Kako izbrati popolno snowboard desko?

Popolna snowboard deska

Predpostavimo, da ste v deskanju na snegu šele začetnik oziroma začetnica in da ste se znašli pred nekoliko zahtevnejšo nalogo – nakupom snowboard deske. Vse, kar v tem hipu morda že veste, je, da na izbiro deske vplivajo vaša višina, teža in stil vožnje. Pa je to za uspešno opravljen nakup dovolj?

Najprej morate vedeti, da naj bi snowboard uporabniku segal nekje do brade. A bolj kot višina je pomembna telesna teža uporabnika. Če si boste izbrali desko, za katero boste pretežki, vam bo pri zavijanju ves čas spodrsavalo. Če pa boste uporabljali desko, za katero boste prelahki, vas prav tako čakajo težave pri zavojih, in sicer zaradi slabšega upogiba deske.

1. Dolžina snowboard deske

Krajša snowboard deska je primernejša za vse tiste uporabnike, ki ciljate na freestyle način deskanja. S krajšo izbiro deske boste namreč lažje zavijali, obenem pa tudi enostavneje izvajali raznovrstne trike v zraku in na objektih.

Snowboard K2 WWW
Freestyle snowboard K2 WWW – Extremevital.com

Če ste pristaši stila freeride, posezite po daljši deski, ki vam bo omogočila večjo stabilnost med vožnjo, večji oprijem na robniku ter bistveno daljše zavoje.

Ker pa verjetno želite izbrati snowboard desko tako za freestyle kot freeride, se večji dolžini raje izognite. V tem primeru boste morali pri izbiri deske večjo pozornost nameniti svoji teži in višini.

2. Širina in stranski lok snowboard deske

Širina snowboard deske je eden od pomembnejših dejavnikov, ki zlasti vpliva na odzivnost ter zavijanje. Preširoko izbrana deska zmanjša odzivnost in zavijanje je z njo težje, preozka pa vam bo povzročala težave z drsenjem bucev po snegu s prsti ali peto.

Snowboard Burton Deep Thinker WIDE
Freeride snowboard Burton Deep Thinker WIDE – Extremevital.com

Manjši stranski lok omogoča ozko zavijanje oziroma hitrejši prenos z enega zavoja v drugega. Večji lok pa omogoča več vožnje po robniku, kar obenem pomeni, da boste lažje prišli od ene stene do druge.

3. Jedro in FLEX snowboard deske

Sama izbira jedra je odvisna predvsem od tega, kakšne lastnosti snowboard deske si želite imeti. Jedro ima pomembno vlogo pri teži. Izbirate lahko med deskami s penastim brizganim ali aluminijastim jedrom v obliki satja. Zanje je značilno, da so dobro odzivne, vendar slabše absorbirajo vibracije.

Jedro deske, narejeno iz laminiranega lesa, vam bo omogočalo gladko ter umirjeno vožnjo. Težja deska je primernejša za vožnje po razgibanih terenih in bolje absorbira vibracije, lažja deska pa je odzivnejša in je bolj namenjena skakanju.

Otroški snowboard Burton Chopper Kid
Otroški snowboard Burton Chopper Kid – Extremevital.com

FLEX označuje mehkobo oziroma prožnost snowboard deske. Trše deske so zelo stabilne pri visokih hitrostih. Mehkejše deske pri nižjih hitrostih omogočajo lažje vijuganje in dovoljujejo več napak, zato so primernejše za začetnike.

Ker pa za stopnjo FLEX-a ni posebej določenih standardov, se vam bo pri izbiri deske morda pripetilo, da bo FLEX pri deskah z isto stopnjo pri različnih proizvajalcih drugačen. Ravno zato naj vam ves čas ob strani stojijo specializirani prodajalci.

4. Oblika in profil snowboard deske

Pri freeride in all-mountain slogih deskanja so zlasti priljubljene usmerjene oblike. Takšne deske so običajno toge v koncu in imajo mehkejši nos, da zagotavljajo stabilnosti pri večjih hitrostih.

True twin shape deske imajo povsem simetrično obliko; enako konico in nos ter uravnotežen FLEX. Omenjene snowboard deske lahko preprosto vozite naprej in nazaj, zato so najprimernejše za freestyle.

Directional twin shape označuje kombinacijo obeh omenjenih desk. Za večino od teh desk je značilen simetrični FLEX in daljši nos kot konec. Tudi takšna zasnova je odlična izbira za freestyle vožnjo.

Snowboard Salomon Pulse
Freestyle snowboard Salomon Pulse – Extremevital.com

Ko se boste osredotočali za profil deske, boste naleteli na takšne, ki imajo v sredini rahlo navzgor ukrivljeno obliko plošče. Zanje je značilno, da so precej živahne, odzivne in da odlično delujejo tako na trdem snegu kot urejenih stezah.

Deske, ki imajo navzgor ukrivljen profil z dvignjenim nosom in koncem so odlične za »plavanje« na pršiču in ponujajo izjemno sproščeno vožnjo. Nekatere deske za snowboard nimajo krivulje. To pomeni, da je njihov spodnji del popolnoma poravnan s snegom, razen konec in nos nista.

Med bolj priljubljene deske pa se uvrščajo tiste, ki imajo obliko M ali W. Takšni snowboardi združujejo elemente in prednosti vseh omenjenih desk v povezavi s profilom.

Nakup v specializirani športni trgovini

Kot ste lahko ravnokar ugotovili, je dela z izbiro deske za snowboard kar nekaj. Če si boste izbrali dobro trgovino s športno opremo, bo dela veliko manj, saj vam bodo pri izbiri deske pomagali prijazni in specializirani prodajalci.

Ti vas bodo najverjetneje spomnili še na kakšen poseben dodatek za deskanje na snegu, ki si ga morda še niste kupili, a bi vam omogočil še večje zadovoljstvo med vijuganjem in izvajanjem akrobacij na snegu.

Če potrebujete nasvet, kje preveriti ponudbo snowboard desk, vam svetujemo obisk trgovine s športno opremo Extreme Vital. Njihove izdelke lahko najprej preverite kar na spletu, nato pa obiščite še eno izmed štirih fizičnih trgovin (Ljubljana, Radovljica, Škofja Loka, Maribor) in s pomočjo nasvetov prodajalcev izberite svoj popoln snowboard.

Top