KAZALO
Domov > Zdravje > 8 začetnih simptomov izgorelosti

8 začetnih simptomov izgorelosti

Simptomi izgorelosti

V današnjem času, ko se neprestano spopadamo s stresom tako na delovnem mestu kot tudi v zasebnem življenju, nam grozi velika nevarnost pojava izgorelosti. Takšno kronično doživljanje stresa lahko vodi v resne zdravstvene težave, če se s stresorji pravočasno in pravilno ne spopademo. Za to pa je potrebno dobro poznati tudi osnovne simptome izgorelosti.

1. Izčrpanost

Prvi znak, na katerega morate biti pozorni, je, da se ves čas počutite utrujene, ne glede na to, ali gre za fizično, psihično ali čustveno utrujenost. Običajno se to kaže v dodatnem pomanjkanju energije, velikokrat se počutite izžeti in premraženi.

2. Pomanjkanje motivacije

Ker vam primanjkuje energije, sledi naslednji korak, ko ne pokažete nobenega navdušenja več za delo, torej vam primanjkuje notranje motivacije. Velika verjetnost je, da se boste vedno težje odpravljali v službo, saj ne boste našli več nobene pozitivne točke, na katero bi se lahko oprli.

3. Razočaranje, cinizem in druga negativna čustva

Ob izgorelosti so najpogostejša negativna čustva in razočaranje. Tisto, kar počnete, se vam ne zdi več pomembno, ampak vam je bolj nesmiselno. Še huje pa je, da v svojem početju ne vidite neke svetle prihodnosti, ampak vas obdaja pesimizem.

Negativna čustva
Simptomi izgorelosti so tudi negativna čustva, pesimizem in slaba volja.

Ker je za izgorelost značilno, da prevladujejo negativna čustva, se zmanjša splošno zadovoljstvo. V tem primeru se boste počutili manj srečni in bolj nezadovoljni s svojim življenjem doma in tudi delom.

4. Kognitivne težave

Neprestano spopadanje s stresom lahko vodi v zmanjšano sposobnost koncentracije in pozornosti. Lahko se zgodi, da boste začeli pozabljati stvari, stres pa lahko vpliva tudi na manj učinkovito reševanje težav in odločanje. Zaradi tega se največkrat poslabša kakovost vašega dela.

5. Težave v odnosih na delovnem mestu in doma

Izgorelost se v odnosih lahko kaže na dva načina. Na eni strani ste lahko bolj razdražljivi, kar pripelje do konfliktnih situacij in prepirov s sodelavci ali družinskimi člani. Na drugi strani pa se lahko od odnosov z ljudmi popolnoma umaknete in se torej osamite.

6. Zanemarjate skrb zase

Ljudje, ki trpijo zaradi izgorelosti, pogosto pozabijo tudi nase. Običajno se začnejo spogledovati z nezdravimi navadami, kot so na primer pitje alkohola, kajenje, prekomerno ali premajhno uživanje hrane, manj spanja in premalo gibanja.

7. Skrb za delo vas neprestano obremenjuje

Ko ste doma, je čas, da se posvetite sebi in družinskim članom. Če vas delo neprestano obremenjuje tudi doma, vam to preprečuje, da bi se sprostili in pozabili na odgovornost in morebitne težave, ki jih imate na delovnem mestu. Neprestano razmišljanje o delu je prav tako eden od tipičnih znakov izgorelosti.

8. Zdravstvene težave

Dolgotrajna izpostavljenost stresu lahko vodi v resne zdravstvene težave. Pojavijo se lahko prebavne motnje, bolezni srca, depresija in debelost.

Čeprav se morda niste našli v vseh pokazateljih izgorelosti, pa sta že vsaj dva od naštetih zadostna, da začnete resno premišljevati o tem, da je čas za nekatere ključne spremembe v vašem življenju. Ne odlašajte na jutri! Svoj življenjski slog spremenite še danes in se ga vztrajno držite. Že zelo kmalu boste začeli opažati pozitivne spremembe, spremenjene navade pa bodo postale rutina.

Top