KAZALO
Domov > Tek > Profesionalni tekači svetujejo: 10 nasvetov

Profesionalni tekači svetujejo: 10 nasvetov

Profesionalni tekač

Pred množičnimi rekreativnimi tekaškimi prireditvami je v okolici opaziti ogromno tekačev. Nekateri tečejo povsem individualno, da imajo med tekom mir in čas za razmišljanje. Medtem pa je vse več tekačev, ki se podajo v skupinsko vadbo pod budnim očesom profesionalnega trenerja ali bivšega tekača. Nasveti izkušenih tekačev so marsikomu v veliko pomoč. Pri načrtovanju vadbe upoštevajo ne le telesne, ampak tudi funkcionalne sposobnosti.

Tek postaja vse bolj priljubljena rekreativna športna dejavnost. Mnogi ga ljubijo zato, ker je naraven, praktičen, ekonomičen in ne vzame veliko časa. Številni profesionalni tekači ugotavljajo, da se ga marsikdo loti preveč površno, saj imajo med vadbo nepravilno tehniko teka, neprimerno tekaško obutev, prešibke in neprimerno dolge mišice ter preveč zalog maščob. Vse to lahko vodi k poškodbi in predčasni prekinitvi teka.

Zato številni profesionalni tekači pred tekom svetujejo …

1. Tek vedno pričnite počasi.

Če ste začetnik, vam svetujemo, da trening pričnete s hojo. Ostali tekači pa v prvih 10 minutah z lahkotnim tekom. Temu naj sledijo ogrevalne vaje. Ko je telo dovolj ogreto, lahko od teka pričakujete več.

2. Bodite pozorni, da pravilno tečete.

Pravilna tehnika teka je izredno pomembna, saj preprečuje nastanek poškodb in omogoča ekonomično uporabo energije za premikanje tekača.

Med tekom boke potiskajte gor in naprej, pri dotiku s tlemi imejte stabilno medenico, kolen ne nagibajte navznoter, trup imejte vzravnan in pogled usmerjen naprej. Pazite, da nog ne postavljate preveč pred seboj, tecite premočrtno s sproščenimi rokami ob telesu.

3. Hitrost prilagodite svojim sposobnostim.

Optimalni tempo teka je vedno tisti, pri katerem se je tekač sposoben pogovarjati. Hitrost teka oziroma tempo izberite vedno glede na cilj treninga. Naprednejšim tekačem je na voljo široka paleta hitrosti, od počasnejšega do visoko intenzivnega teka. Naredite trening zanimiv, tecite dolgo časa in počasi ali pa krajši čas z intervalnimi teki, pa boste zagotovo napredovali.

4. Med tekom pravilno dihajte.

Največja napaka začetnikov je dostikrat preplitko dihanje. Zaradi tega dobijo pljuča premajhne količine svežega zraka, ki je bogat s kisikom. Druga napaka, ki se pojavlja, je trebušno dihanje.

Med tekom torej dihajte skozi usta in nos z intenzivnim globokim izdihom in sproščenim daljšim vdihom.

5. Vsak trening ustrezno načrtujte.

Načrt treninga je za vse tekače zelo priporočljiv, saj predstavlja neko vodilo oziroma sledenje h kratkoročnim in dolgoročnim ciljem. Brezciljni, enolični in nesistematični treningi lahko privedejo v poškodbo ali bolezen.

6. Izogibajte se tekaškim poškodbam.

Poškodbe so sestavni del športa. Ko pride do nje, je potrebno biti dovolj potrpežljiv, da se zaceli. Toda če so treningi načrtovani – z raznoliko vadbo in dovolj počitka, potem ni bojazni, da bi do poškodbe sploh prišlo.

7. V trenažni proces vključite raztezne in krepilne vaje.

V svoj proces treningov obvezno vključite krepilne vaje, s katerimi boste okrepili tiste kritične mišice, ki so pomembne za pravilnejši tek in skladnejše razvito telo.

Poleg tega po teku vsakemu treningu namenite nekaj minut za raztezne vaje, s katerimi boste ohranili dovolj dolge in elastične mišice.

8. Tecite s primerno obutvijo in oblačili.

Tekaška obutev naj ustreza anatomskim lastnostim stopala, ker boste le tako lahko tekli udobno. Oglejte si tudi nekaj TOP znamk tekaških copatov. Enako udobna morajo biti tudi oblačila. Bolje je nositi več tanjših plasti in se nato slačiti postopoma.

9. Nikoli ne pozabite na regeneracijo.

Vsak trening je šok in obremenitev za telo, kjer se telesna tkiva poskusijo optimalno prilagoditi tako, da bodo naslednjič najbolje delovala. To pa človek lahko doseže na način, da telesu nameni dovolj časa za kakovosten počitek.

10. Poskusite se čim bolj pravilno prehranjevati.

Ustrezno prehranjevanje tekača je zelo pomembno, saj mu dovolj kakovostna hrana omogoča zadovoljitev potreb skozi ves dan. Ta mora vključevati zadostno število obrokov, ki se od jutra do večera postopoma zmanjšujejo.

Upoštevajte vseh 10 nasvetov profesionalnih tekačev, predvsem pa med tekom uživajte. Le tako boste ohranili motivacijo, ki jo potrebujete za redno nabiranje kilometrov.

Top