KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Kako izbrati trenažer za kolo?

Kako izbrati trenažer za kolo?

Trenažer za kolo

Kolesarjenje je ena boljših vadb za telesno in duševno zdravje, saj pomaga ohranjati močno srce in znižuje krvni tlak. Obenem skrbi tudi za zmanjševanje stresa, ki se kopiči v človeku v teh časih, ko vsi po cele dneve hitimo in skrbimo, da je vse narejeno. Kaj pa, če nimate časa, da bi se vsak dan vozili zunaj? Ali pa je zunaj zima, dež in razmere niso primerne za varno vožnjo?

Tu pridejo na vrsto trenažerji za kolesa. Trenažer za kolo je stacionarna naprava, ki drži vaše kolo v pokončnem položaju, tako da lahko vrtite pedala v zaprtih prostorih, kot bi imeli sobno kolo, vendar z vsemi prednostmi vožnje na pravem kolesu. Oglejmo si, kaj morate vedeti, ko kupujete trenažer za kolo.

Osnovni kolesarski trenažer

Pri nakupovanju trenažerja lahko izbirate med več vrstami. Najosnovnejša vrsta je trenažer s kolesom, ki uporablja vaše obstoječe kolo in se ga z zadnjim kolesom pritrdi na valjček trenažerja. Takšen trenažer za kolo je odličen, če želite nekaj, kar ne zavzame veliko prostora.

Kolesarski trenažer Tacx Boost
Kolesarski trenažer Tacx Boost – Extremevital.com

Še posebej dobrodošlo za takrat, ko ga ne uporabljate. Lahko ga preprosto odstranite s kolesa in shranite do naslednjič. Vendar so lahko trenažerji na kolesu manj natančni kot nekatere druge vrste, zato morda niso idealni za tiste, ki si želijo trenirati na nekoliko bolj tekmovalni ravni.

Neposredni pogon

Druga vrsta kolesarskega trenažerja je trenažer z neposrednim pogonom, ki zadnje kolo nadomesti z lastnim kolesom in je neposredno povezano s pedali. Ta vrsta zagotavlja večjo natančnost in stabilnost kot trenažerji s kolesom, hkrati pa vam omogoča, da med vadbo po potrebi enostavno prilagajate raven upora.

Z drugimi besedami, na takšnem trenažerju se boste počutili, kot bi resnično vozili kolo. Trenažerji z neposrednim pogonom so običajno dražji od trenažerjev s kolesi, zato morda ne bodo po godu vsakomur. Prav cena je včasih tisti faktor, ki pretehta v eno ali drugo smer. V primeru, da želite resno trenirati, boste verjetno raje odšteli nekaj več denarja.

V dobi pametnih naprav tudi pametni trenažer

Kot smo vajeni s preostalih področij našega življenja, so na voljo tudi pametni trenažerji z zasloni in programiranimi spremembami naklona. Ti so idealni za resne športnike, ki želijo imeti popoln nadzor nad svojo vadbo tudi v trenutkih, ko le-te zunaj ni mogoče izvajati.

Pametni trenažerji se največkrat povežejo z aplikacijami za vadbo, kot sta Zwift in SYSTM, kar uporabnikom omogoča tekmovanje z virtualnimi kolesarji v realnem času ali celo pridružitev skupinskim vožnjam s kolegi kolesarji po vsem svetu! Se sliši neverjetno?

Kako izbrati ustrezen trenažer?

Izbira pravega trenažerja za kolo ni le izbira najdražjega modela, ki je na voljo. Če želite na njem vaditi s svojim kolesom, se morate najprej prepričati, da je z njim združljiv. Če je le mogoče, v trgovini s športnimi rekviziti preizkusite različne vrste trenažerjev, preden se odločite za nakup.

Na ta način si boste zagotovili, da boste dobili točno tisto, kar potrebujete, in ne boste zapravljali denarja za funkcije, ki vam osebno niti ne bi koristile. Tako športnikom kot rekreativnim kolesarjem lahko dober trenažer za kolo zagotovi več let zanesljive vadbe v zaprtih prostorih in na prostem.

Kje kupiti trenažer za kolo?

V želji, da bi se spravili v ustrezno formo pred pomladjo, ko boste svoje kolo znova postavili na cesto, si seveda želite trenirati tudi v zimskem času. Čeprav ste doslej morda menili, da je nakup trenažerja za kolo prevelik finančni zalogaj, dodajmo, da lahko osnoven model, v katerega boste vpeli zadnje kolo in trenirali kar doma, najdete v trgovini Extreme Vital že za manj kot 100 evrov.

Kolesarski trenažer Saris Mag Basic
Kolesarski trenažer Saris Mag Basic – Extremevital.com

Gre za model Saris Mag, ki je proizvod najbolj priznanega ameriškega podjetja za trenažerje. Brez skrbi, na voljo je pet različnih stopenj odpora, lahko pa si omislite še senzor hitrosti, ki se ga dokupi kot dodatno opremo in se preko njega povežete v virtualno aplikacijo, kot je Zwift ali Rouvy.

Valji za kolo

V omenjeni trgovini boste našli tudi valje za kolo, ki so nekoliko drugačen način treninga vožnje s kolesom. V tem primeru vaše kolo ne bo vpeto nikamor, saj boste na valjih prosto vozili. Se sliši nevarno? V resnici gre za sistem, s katerega boste zelo težko zapeljali.

Bo pa potrebne nekaj več koncentracije kot pri klasičnem trenažerju. Valji imajo tudi svoje prednosti. Trening na njih je dejansko podoben vožnji po cesti in zahteva več pozornosti ter lovljenja ravnotežja. Zagotovo nekaj, kar vam bo kasneje na cesti prišlo še kako prav.

Kolesarski trenažer za profesionalce

Boste pa v Extreme Vital našli tudi trenažer za profesionalce. Tem je na voljo trenažer Neo Bike Plus blagovne znamke Tacx, ki je ta hip morda celo najboljši trenažer te vrste. Gre za pametni trenažer z zaslonom, virtualnim prestavljanjem, simulacijo naklonov in vsem ostalim, kar poveča užitek in občutek realne vožnje na kolesu.

Kolesarski trenažer Tacx Neo Bike Plus
Kolesarski trenažer Tacx Neo Bike Plus – Extremevital.com

Z njim boste v svoj dom dobesedno pripeljali cesto. In ne le cesto. Poseben program zna pod vaša kolesa postaviti tudi makadam ali tlakovce. Občutek je povsem realističen, zato ne preseneča, da so nad njim navdušeni tudi profesionalni kolesarji.

Top