KAZALO
Domov > Športna prehrana > Kako učinkoviti so v resnici energijski geli?

Kako učinkoviti so v resnici energijski geli?

Energijski geli

Profesionalni športniki in rekreativci se še kako dobro zavedajo pomena energije v telesu. Za svoje aktivnosti jo potrebujejo precej več kot nekdo, ki dan preždi pred računalnikom. Od tega je odvisna tudi prehrana, ki pa vendarle ne more dati vsega tistega, kar športnik potrebuje.

Telo športnika je med treningom pod velikimi obremenitvami, ki zahtevajo veliko kalorij. Če energije ni na voljo dovolj, jo pač poišče kjerkoli lahko. Na žalost to pomeni, da pride do koriščenja glikogenskih zalog v mišicah in jetrih, kar pa je zelo slabo.

Utrujenost in brez napredka

Telo športnika lahko napreduje in se razvija samo v primeru, da ima na voljo vse potrebne gradnike za razvoj. Kadar teh ni, jih začne iskati drugje po telesu in najslabše, kar se lahko zgodi, je, da prične »jesti« samo sebe. Namesto da bi mišice rasle, pride do samorazgradnje.

Prisotna je tudi konstantna utrujenost, kar s seboj prinaša slabše treninge in manj ali nič napredka. Da bi športnik med treningom zdržal vse napore in bi telo imelo na voljo dovolj energije od zunaj, mora seči po ustreznih pripravkih, ki delujejo kot črpalka za gorivo na poti.

Energijski geli

Zagotovo ste že videli kolesarje, ki med dirko sesajo vsebino iz priročnih pakiranj. Gre za energijski gel, ki v trenutku doseže prave točke telesa in ga zadrži v pogonu. Največkrat pridejo prav, kadar je trening dolgotrajen in bolj intenziven. Počasno kolesarjenje vam seveda ne bo vzelo veliko energije.

Energijski geli High5 EnergyGel 32ml
Energijski geli High5 EnergyGel 32ml – Extremevital.com

A počasno kolesarjenje tudi ne bo dovolj za napredek v vaši formi. Ker telo za vir energije uporablja glukozo, je jasno, da le-te enkrat zmanjka. Da v takšnih primerih ne pride do padca energije in utrujenosti, je treba še pravi čas v telo dostaviti nove količine energije.

Kako delujejo?

Da bi ubežali utrujenosti zaradi pomanjkanja energije, si pomagajte z energijskim gelom. Enostavni sladkorji, kot sta dekstroza in fruktoza, poskrbijo, da raven energije ne bo upadla. K temu pripomore zelo hitra absorpcija v kri, s tem pa se zagotovi konstanten dotok glukoze.

Pri izbiri energijskih gelov bodite pozorni na sestavine. Nekateri vsebujejo tudi pomembne: natrij, kalij in magnezij. Nadomeščanje izgubljenih elektrolitov je prav tako pomembno za kvaliteten trening. Navadno se priporoča, da se ob zaužitju energijskega gela spije nekaj vode, a so danes na voljo tudi bolj tekoči, pri katerih veliko vode ne boste potrebovali.

Tudi za amaterje?

Športnike vse prevečkrat označimo zgolj kot profesionalce. Tiste, ki jih spremljamo na televiziji in se borijo za medalje. A športniki so v resnici tudi vsi rekreativci, ki se ukvarjajo s športom, v katerem želijo napredovati in se razviti. Tudi kolesar rekreativec trenira.

Hidracijski energijski geli Science In Sport
Izotonični geli Science In Sport Go Isotonic Gel 30 x 60ml – Extremevital.com

Da bi dosegel napredek, povečal vzdržljivost in okrepil mišično maso, mora trdo trenirati. Pri takšnem treningu pa kaj hitro pride do presežka zmožnosti, zaradi česar energije zmanjka. Tako kolesarji kot tekači si lahko v teh primerih pomagajo z energijskimi geli.

Priročnost in enostavna uporaba

Noben športnik ne želi na trening nositi nahrbtnika s sendviči in vodo, zato je pomembno, da so energijski geli dovolj majhni in priročni za uživanje. Z lahkoto jih pospravite v žep kolesarskega dresa in si z njim postrežete v odločilnem trenutku.

Namesto da bi takrat obrnili kolo in se vrnili proti domu, boste lahko brez težav nadaljevali in napredovali. Vsekakor pa ne gre pozabiti niti na regeneracijo. Telo pod večjimi pritiski potrebuje tudi več regeneracije, pri kateri poleg počitka sodelujejo še določene snovi za gradnjo mišic.

Top