KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Kako kolesarjenje vpliva na moje telo?

Kako kolesarjenje vpliva na moje telo?

Kolesarjenje - vpliv na telo

Kolesarjenje je dokazano koristno za duševno in telesno zdravje. Krepi moč, vzdržljivost, gibljivost ter zavira, da bi telo propadalo. Zato ni nič čudnega, da postaja vedno bolj popularno. Če so včasih kolesarili le tisti, ki niso imeli avtomobila, je danes vse skupaj povsem nekaj drugega. Mota na kolo za zdravo telo se tako drži vedno več ljudi. Kako tudi ne, saj je kolesarjenje tista vrsta rekreacije, ki je primerna za ljudi z različno fizično pripravljenostjo in prav za vse starosti.

Vas zanimajo podrobnosti, kakšen vpliv ima kolesarjenje na vaše telo? Preberite prispevek in prepričani smo, da boste kmalu imeli še dodatno motivacijo, da se usedete na svoje kolo in se odpeljete v prečudovito naravo.

Pozitivni vplivi kolesarjenja na človeško telo

Pri kolesarjenju je najboljše prav to, da na kolesu telovadite, ne da bi se tega sploh zavedali. Zato vam še kako priporočamo, da avtomobil zamenjate s kolesom in kolesarite, kjer se le da. Tako v službo in nazaj, po različnih opravkih, v šolo in še bi lahko naštevali.

Kolesarjenje je prav gotovo dobro za več stvari. Na kolesu lahko učinkovito izgubljate odvečne kilograme, pridobite kondicijo, oblikujete mišice, umirite svoje misli in podobno. Z rednim kolesarjenjem boste bistveno vplivali na svoje zdravje: zmanjšali boste tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, znižali visok krvni pritisk, izboljšali prebavo, zmanjšali stres ter na splošno postali bolj vzdržljivi.

Kolesarjenje in oblikovanje mišic ter izgorevanje maščob

Vsi vemo, da so kolesarji znani po tem, da imajo lepo oblikovane noge. To je posledica tega, da na kolesu trdo delajo različne mišične skupine, vse od spodnjih mišic nog in sprednjih ter zadnjih stegenskih mišic pa do zadnjičnih mišic. Aktivne so še trebušne mišice ter mišice v hrbtu in na rokah.

Kolesarjenje - oblikovanje mišic
Z rednim kolesarjenjem boste oblikovali številne mišice na svojem telesu.

Ker pri kolesarjenju vaše telo ves čas aktivno dela, se ob tem porabljajo kalorije, s tem pa se počasi odpravljajo tudi odvečni kilogrami. Če želite shujšati, bo torej aerobna vadba, kakršno predstavlja kolesarjenje, za vas kot nalašč. In ko smo ravno pri hujšanju – nikar ne poskušajte shujšati na hitro, ker takšno ravnanje ni zdravju prijazno, poleg tega pa se kilogrami lahko zelo hitro povrnejo. Kilograme raje izgubljajte redno, počasi in vztrajno. Končni rezultat bo tako veliko boljši.

Boljše srčno-žilno zdravje ter manj stresa

Povsem dovolj bo, da boste kolesarili s hitrostjo od 15 do 20 kilometrov na uro, pri tem pa učinkovito vplivali na zmanjšanje slabega holesterola v krvi ter znižanje krvnega tlaka. Če želite ohraniti dobro srčno-žilno zdravje, potem kolesarite vsaj 150 minut na teden. Seveda bo še bolje, če ta čas nekoliko podaljšate. To boste dosegli že tako, da boste kolesarili pol ure na dan.

Kolesarjenje zmanjšuje tudi stres, saj izjemno pozitivno deluje na razpoloženje in dobro počutje. Med kolesarjenjem namreč uravnavamo dihanje, kar pomaga pri odpravljanju stresa. Poleg tega se pri tej športni aktivnosti sprošča tudi hormon sreče, znan po imenu endorfin. Morda ste že slišali za tako imenovano tekaško zadetost, ki jo prav tako občutijo kolesarji? Pri tem pojavu gre za tipičen naval endorfinov in evforije.

Ne bo odveč, če na koncu še enkrat zapišemo, da kolesarjenje na telo vpliva zelo blagodejno. Seveda tudi pri tej aktivnosti ne gre pretiravati. Z rednim kolesarjenjem boste na svoje zdravje vplivali pozitivno tako v fizičnem kot umskem smislu, tudi splošno počutje bo zagotovo mnogo boljše.

Top