KAZALO
Domov > Prosti čas > 4 nasveti, kako aktivno preživeti prosti čas

4 nasveti, kako aktivno preživeti prosti čas

Aktivno preživljanje prostega časa

Prostega časa imamo vedno premalo. Vsaj zdi se nam tako, zato je pomembno, da ga izkoristimo pametno. Tudi poležavanje tu in tam paše, a je vendarle bolje in precej bolj zabavno, če ga preživimo aktivno. Na način, ki nam je všeč. Sami, z družino ali v družbi prijateljev.

Aktivno preživljanje časa pomeni, da bomo ob sprostitvi naredili nekaj dobrega tudi zase. V tem primeru zagotovo tako za telo kot duha. Na ta način bo naš prosti čas koristno porabljen. Pobegnili bomo iz krempljev vsakodnevnega stresa in se počutili bolje. In kako preživeti prosti čas na aktiven način?

1. Pojdimo v hribe

Imamo srečo, da živimo v skorajda pravljični deželi, ki nam nudi toliko lepega, če le pokukamo ven iz svojih betonskih škatlic. Vse polno zelenja, jezer, slapov in svežega zraka. V Sloveniji imamo zares veliko gora, hribov in gozdov.

Pohod na Veliko planino
Pohod na Veliko planino vas bo navdušil z nepozabljivimi razgledi.

Morda vam je ideja o hribih všeč, a niste dovolj fizično pripravljeni? Poiščite destinacije za začetnike, stopnjujte svojo kondicijo in kmalu boste prisopihali tudi na vrhove, o katerih ste pred kratkim zgolj sanjali. Ne pozabite na ustrezno obutev in oblačila.

2. Šport, ki nas veseli

Svoj prosti čas lahko aktivno zapolnimo z vrsto rekreacije, ki nam je najbolj pri srcu. Nekateri imajo raje kolektivne športe in druženje, drugi morda nekoliko manj. Zagotovo je eden najbolj priljubljenih načinov za aktivno preživljanje časa pri nas kolesarjenje. S cestnim kolesom se lahko hitro podamo v nabiranje kilometrov po slovenskih krajih.

Kolesarski izlet
Odpravite se na kolesarski izlet in spoznajte nove lepote Slovenije.

Z gorskim kolesom premagamo naravne ovire, se zapeljemo po blatnih poteh, spustimo s hriba in spoznamo atraktivne kolesarske poti, namenjene gorskim kolesarjem. Veliko Slovencev tudi teče. Tek je izjemno zdrav za duha in telo ter ne zahteva veliko finančnega vložka. Tečemo lahko tako na tekaški stezi kot v naravi, in to počnemo kadarkoli imamo čas – skozi celo leto.

3. Zimske in poletne aktivnosti

Letni čas ne sme biti izgovor za to, da smo manj aktivni. Ljubitelji zime in radosti na snegu se radi podajo na smučanje, deskanje, sankanje ali v hribe. Hribolazci v zimskem času so še posebej navdušeni nad lepotami, ki jih ponuja narava. Zima prav tako ni izgovor za prave tekače. Le opremiti se je treba vremenu primerno.

Vožnja s kanujem po Soči
Vožnja s kanujem po Soči vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih.

Poleti nam največkrat pride na misel dopust z oddihom na morju. A prosti čas imamo tudi med delovnim tednom ali čez vikend. Prav škoda bi bilo poležavati doma v lepem vremenu, ko pa lahko v Sloveniji obiščemo toliko neverjetno lepih krajev, ki ponujajo veliko aktivnosti. Ste že izkusili vse radosti na reki Soči, morda rafting, vožnjo s kanujem ali supom po Ljubljanici?

4. Tudi doma smo lahko aktivni

Morda ni vedno volje in dovolj časa za aktiven izlet, zato pa lahko za aktivnosti v prostem času poskrbimo tudi doma. Ljubitelji kolesarjenja z nekaj več prostora si lahko omislite trenažer za kolo in vzdržujete svojo pripravljenost tudi na ta način.

Vadba na veslaškem trenažerju
Vadba na veslaškem trenažerju bo aktivirala skoraj vse mišice v telesu.

Za nekoliko manj zahtevne bo odlično sobno kolo, saj lahko na njem vzdržujemo telesno kondicijo, močno srce in odganjamo stres. Ljubitelji oblikovanja telesa si omislite veslaški trenažer ali si uredite prostor za fitnes, kjer bodo na razpolago uteži, klop in podlaga za ležanje.

Ne dovolite, da vas ustavi izgovor

Za neaktivnost poznamo nešteto izgovorov in prav čas je med najpogosteje slišanimi. Pomanjkanje časa v sodobnem svetu seveda ni nič nenavadnega. Kljub temu pa ga imamo dovolj za vsaj nekaj minut aktivnosti na dan, ne glede na to, ali se odpravimo od doma ali pa smo aktivni doma.

Dober nasvet za vse tiste, ki si želite biti aktivni, vendar nekako nikoli ne najdete več motivacije kot izgovorov, je, da si kupite ustrezno opremo, ki vas bo motivirala za akcijo. Kvalitetni pohodni čevlji in oblačila, nove smuči, kolo, letna karta za fitnes, naprava za vadbo doma … karkoli!

Top