KAZALO
Domov > Smučanje > 3 napake pri nakupu smučarske čelade

3 napake pri nakupu smučarske čelade

Napake pri nakupu smučarske čelade

Pri izbiri smučarske čelade je zlasti treba upoštevati materiale, velikost, težo, prav tako prezračevanje in kakovost podlage. Večina čelad za smučanje vsebuje vzdržljivo lupino iz ABS plastike, za katero je značilno, da zelo dobro prenaša udarce. Po drugi strani pa so takšne čelade nekoliko težje in imajo manj učinkovite prezračevalne sisteme v primerjavi z dražjimi čeladami, ki so izdelane s pomočjo tako imenovane in-mold ali hybrid tehnologije.

Za dražje čelade je značilno, da so lažje in da delujejo kot celota. Izboljšano je torej še prezračevanje. Za tiste, ki si jih lahko privoščite, so slednje seveda daleč najboljša izbira. A omenjeno še zdaleč ni vse, kar morate vedeti pri izbiri smučarske čelade. Da bo nakup kar najprimernejši, vas opozarjamo na nekaj napak, ki jih nikakor ne smete storiti.

1. Neupoštevanje ustrezne velikosti in prileganja

Mnogi pozabljajo na to, da sta pri izbiri čelade za smučanje daleč v ospredju velikost in prileganje. Pred nakupom torej ne izmerijo obsega glave, kar pa je pravzaprav zelo preprosto storiti. To lahko na primer naredimo kar s pomočjo metrskega traku, in sicer približno dva centimetra nad obrvmi ter ušesi. A slednje še vedno ne zagotavlja popolnega prileganja.

Smučarska čelada Salomon Pioneer LT (2023)
Smučarska čelada Salomon Pioneer LT – Extremevital.com

Večji del čelad ima ravno zato še dodatne nastavitve, ki omogočajo še boljši oprijem. Nekatere med njimi imajo tudi avtomatske zračne blazine, ki so posebej namenjene popolnemu prileganju. Pri izbiri pa nikakor ne smete pozabiti, da se morajo k čeladi ujemati tudi smučarska očala. Najbolje je, da jih v trgovini pomerite kar skupaj s čelado.

2. Teža čelade je za marsikoga zanemarljiv podatek

Pogosta napaka kupca smučarske čelade je tudi ta, da povsem zanemarijo njeno težo. To pa vsekakor ni v redu. Vsak dober prodajalec vam bo svetoval, da je najbolje izbrati čelado, ki tehta nekje med 350 in 550 gramov.

Otroška smučarska čelada Poc POCito Skull
Otroška smučarska čelada Poc POCito Skull – Extremevital.com

Seveda pa teža ni tista, ki bi vplivala na prijeten občutek, ampak je to zlasti osnova za dobro prileganje, ki smo ga na začetku že izpostavili. Naj ob tem ne pozabimo omeniti, da so za ljubitelje snemanja smučanja na razpolago takšne čelade, ki imajo že vgrajene nastavke za kamere. Slednji pa ne doprinesejo k bistveno večji teži čelade.

3. Ne preverite učinkovitost prezračevanja

Čeprav se pri omembi smučarskih čelad nenehno omenja učinkovito prezračevanje, je večina kupcev še vedno premalo pozorna tudi na ta dejavnik, ki pa je pravzaprav ključen za uživanje na belih strminah. Čelade lahko vključujejo od pet pa tudi do več kot dvajset zračnikov. Slednje naj bo ključen podatek pri odločanju za nakup tega elementa zaščitne opreme.

Ženska smučarska čelada Poc Obex MIPS
Ženska smučarska čelada Poc Obex MIPS – Extremevital.com

Poglavitno je tudi to, da so zračniki dovolj prilagodljivi, kar pomeni, da jih lahko tudi zapiramo. Prezračevanje na prednjem delu čelade vam bo omogočalo pretok zraka skozi očala, prav tako dovolj učinkovito preprečevanje rosenja očal.

Varnost ter prezračevanje pa vam v resnici ne bosta kaj dosti koristila, če čelada ne bo dovolj udobna. Posledično je izjemno pomembna tudi dovolj kakovostna podlaga.

Top