KAZALO
Domov > Zdravje > Kako se ohladiti v vročih poletnih dneh?

Kako se ohladiti v vročih poletnih dneh?

Kako se ohladiti

Za marsikoga je poletje najljubši letni čas. Nekateri se ga veselite, ker imate v tem obdobju nekaj več časa zase, ki ga izkoristite doma ali pa kje na morju, v hribih in še kje. Poletni dnevi pa znajo biti tudi izjemno vroči, zato je dobro vedeti, kako se lahko najhitreje in učinkovito ohladimo.

Zaupali vam bomo sedem hitrih in enostavnih načinov, kako se ohladiti oziroma vsaj za kratek čas od sebe odgnati nadležno vročino. Z ohladitvijo boste laže prenašali sebe, ljudi okoli vas in se prav tako lažje lotili aktivnosti, ki ste si jih zadali.

1. S hladno vodo si umijte obraz in roke

Sveža voda poživi telo in povrne moči za dnevne aktivnosti. Poleti se zato večkrat na dan umijte s hladno vodo, vsaj enkrat na dan si vzemite čas tudi za osvežilno kopel oziroma prho.

Če ste omejeni s časom, si lahko samo na hitro osvežite obraz in roke. Že samo s tem si boste zagotovili občutek, da se vam je ohladilo celotno telo. Zelo dober učinek boste dosegli, če boste hladno vodo pustili teči čez zapestje. Na tem predelu telesa je koža zelo tanka, mrzla voda bo ohladila kri v žilah, ohlajena kri pa se bo hitro prenesla po telesu.

2. Hiter skok v vodo

V času neznosne poletne vročine je skok v hladno vodo izjemno blagodejen. Morda imate doma na vrtu bazen ali pa se v bližini vas nahaja jezero, ki vas bo primerno ohladilo.

Skok v jezero
Skočite v jezero in se v trenutku prijetno ohladite.

Če pa ste na morju ali kje na kakem kopališču, pa je skok v vodo že tako in tako del dnevnega načrta. Plavanje v bazenu, jezeru, reki ali morju vas bo dodobra osvežilo, poleg tega si lahko s prijatelji privoščite še zabavo.

3. Narežite si sveže sadje in postrezite s sadnimi sokovi

V poletnih dneh verjetno niti ne kažete velike potrebe po težki hrani, ampak si raje želite zaužiti lahko. Priporočamo vam uživanje svežega sadja, ki ga imate morda doma na vrtu ali si ga boste kupili na bližnji tržnici. Okus hladne lubenice vas bo ohladil, hkrati pa spravil v dobro voljo za druženje z najbližjimi.

Postrezite si še z zdravimi domačimi sadnimi sokovi in jih uživajte skozi ves dan. Najbolje bo, če boste večji del časa pili hladno vodo ali nesladkane ohlajene čaje. Priporočamo vam tudi klasično limonado, ki je v vročih dneh še kako zelo dobrodošla.

4. Pripravite si velik solatni krožnik

Iz več vrst zelenjave, ki jo boste nabrali na domačem vrtu ali na bližnji tržnici, pripravite velik solatni krožnik. Lahko mu dodate še kak zdrav preliv, na primer jogurt. Preostanek solatnega krožnika shranite v hladilnik in si z njim postrezite večkrat na dan.

5. Sprehod v naravo

Če živite v mestu, kjer je le malo zelenja in veliko betona, vam je poleti še kako vroče. Poskrbite, da boste v tem času zahajali v naravo. Če se le da, pojdite do prvega gozda ali jezera, kjer se boste naužili svežega zraka in primerno ohladili.

Izlet v gore
Privoščite si izlet v gore, kjer je zrak hladnejši in bolj svež.

Poleti je zelo koristno vsaj za nekaj dni oditi na primer v planine, kjer bo na vas vedno čakal svež in nekoliko hladnejši zrak od tistega v dolini.

6. Primerno se oblecite

V poletnih dneh nikar ne nosite kavbojk ter podobnih oblačil. Raje se oblecite v lahka oblačila, ki naj ne bodo iz sintetičnih materialov, da bo koža lahko primerno dihala.

7. Poskrbite, da se boste primerno spotili

Čeprav se nad potenjem navadno zgražamo, pa je to v resnici zelo koristno. Potenje boste najlaže pospešili z uživanjem juh in začimb. Ko se bo vaše telo spotilo, se bo takoj za tem začelo ohlajati.

Top