KAZALO
Domov > Zdravje > Zakaj je ketonska dieta lahko nevarna?

Zakaj je ketonska dieta lahko nevarna?

Nevarnosti ketonske diete

Toplejši čas pred poletjem nas pogosto spomni na to, da bi bilo dobro izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Pozimi smo morda opustili športne aktivnosti in si privoščili nekoliko več dobrot. Rezultati tega pa so odvečni kilogrami, ki pa se jih ni tako lahko znebiti. Intenzivno začnemo premišljevati, kaj bi lahko storili, da bi kilograme pospešeno, pa vendarle na zdrav način začeli izgubljati. To dvoje pa najpogosteje ne gre skupaj.

V premišljevanju, kaj storiti za hitro izgubo kilogramov, nam pogosto na misel pridejo diete, ki nam obljubljajo hitre in učinkovite rezultate. Vse bolj priljubljena je ketonska dieta, za katero ste najverjetneje že slišali. Njeni zagovorniki obljubljajo hitro izgubo odvečnih kilogramov, vendar pa ob tem pozabljajo na nekatere možne nevarnosti oziroma nezaželene simptome, ki vam jih bomo zaupali v nadaljevanju.

1. Pomanjkanje pomembnih hranil

Ketonska dieta ne vključuje veliko sadja in zelenjave, izogiba se tudi uživanju žit in stročnic. V prav teh živilih pa se skriva veliko pomembnih vitaminov in mineralov. Ti so še kako pomembni za normalno delovanje našega telesa. Če boste pri načinu prehranjevanja, ki ga narekuje ketonska dieta, vztrajali dlje časa, bo v vašem telesu prišlo do pomanjkanja pomembnih hranil.

2. Pogoste prebavne motnje

Dobra prebava je pogojena z uživanjem večje količine vlaknin. S ketonsko dieto pa tega v resnici ne moremo doseči. Ker torej pri tej vrsti diete ne uživamo zadostne količine vlaknin, se naša prebava upočasni, posledično lahko prihaja celo do hujših težav z zaprtjem. Soočamo se lahko tudi z drugimi prebavnimi motnjami.

3. Prenizka raven sladkorja v krvi

Zagovorniki ketonske diete menijo, da dieta lahko pozitivno vpliva na znižanje sladkorja v krvi. Že res, da je to na kratki rok povsem dobra odločitev. Na dolgi rok pa s tovrstno dieto lahko dosežemo celo prenizek nivo sladkorja v krvi, kar pa je seveda vse prej kot dobro.

4. Pojav ketonske gripe

Ketonska dieta temelji na tem, da skoraj v celoti iz svojega jedilnika izločimo ogljikove hidrate. Zanje pa je značilno, da v našem telesu predstavljajo optimalen vir energije. Če vaši obroki ne bodo vsebovali prav nič ogljikovih hidratov ali pa zelo malo, se boste morda soočali s ketonsko gripo. Gre za skupek težav, kot so slabost, velika utrujenost, vrtoglavica, pomanjkanje zbranosti, diareja, glavoboli in nespečnost.

5. Prevelika izguba elektrolitov

Če bo vaše telo prešlo v ketozo, se bo to pokazalo tako, da boste imeli večjo potrebo po uriniranju. Posledično prihaja do izgube elektrolitov. Ti pa so nujni za vzdrževanje normalnega srčnega utripa. Nemalokrat se lahko pojavi celo aritmija, vzporedno s tem obstaja tudi povečana tveganost za dehidracijo.

Poleg vsega naštetega se boste ves čas ketonske diete soočali še s slabim zadahom, čeprav boste za ustno higieno dobro skrbeli. Ste še prepričani, da bo ketonska dieta prava izbira odprave odvečnih kilogramov?

Top