KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Vrste koles, ki jih enostavno morate poznati

Vrste koles, ki jih enostavno morate poznati

Vrste koles

Če ste do zdaj mislili, da je izbira kolesa preprost postopek, ki vključuje le vstop v kolesarsko trgovino in hitro opravljen nakup, ste se pošteno motili. To ste morda spoznali šele, ko vam je specializirani prodajalec predstavil kolesa, ki bi prišla v poštev za vaš tip kolesarjenja.

Ker pa ima vsakdo pri izbiri kolesa svoje želje, potrebe in ne nazadnje tudi zmožnosti, je dobro, da predstavimo vrste koles, ki bi jih vsekakor morali poznati. Še posebej pa to velja, če ste v odločilni fazi nakupovanja kolesa.

1. Gorsko kolo

Gorsko kolo je namenjeno zlasti vožnji po gozdnih poteh, pesku in zahtevnejših in neurejenih gorskih stezah. Ker je namenjeno težjim terenom, je vzdržljivejše. Okvir je najpogosteje narejen iz aluminija ali karbonskih vlaken. Zavore so močnejše kot pri vseh drugih vrstah koles.

Gorsko kolo Scott Aspect 780
Gorsko kolo Scott Aspect 780 – Extremevital.com

Pri uporabi gorskega kolesa lahko vožnjo prilagodite glede na težavnost, in sicer s pomočjo menjalnika. Sicer pa gorska kolesa delimo na moška in ženska, med seboj se ločijo tudi po drugih lastnostih, na primer po položaju vzmetnih vilic, vrsti zavor ipd.

2. Cestno kolo

Cestno kolo je namenjeno predvsem kolesarjenju po asfaltu in drugih gladkih površinah. Gume so večje in tanjše, samo kolo pa je izjemno lahko. Vse to omogoča preprosto poganjanje, zato je najprimernejše za tekmovanja, pri katerih je po cestah treba prekolesariti dolge razdalje.

Cestno kolo Specialized Allez Elite
Cestno kolo Specialized Allez Elite – Extremevital.com

Sedež cestnega kolesa je v primerjavi z gorskim nameščen za nekaj centimetrov nižje, krmilo je v obliki rogov. Cestno kolo pogosto označujemo tudi z izrazom »specialka«.

3. Treking kolo

Treking kolo je odlična izbira za vse, ki se radi vozijo po asfaltu pa tudi makadamu ali gozdnih poteh. Primerno je za vsakodnevno vožnjo, zato zlahka nadomešča mestno kolo. V primerjavi z drugimi vrstami koles je treking kolo precej bolj vsestransko.

Treking kolo Specialized Crosstrail Hydraulic Disc
Treking kolo Specialized Crosstrail Hydraulic Disc – Extremevital.com

Ker ima praviloma sprednje vzmetenje, je za razliko od cestnega ali gorskega kolesa veliko udobnejše. Položaj telesa med vožnjo je bolj sproščen in bolj vzravnan kot pri cestnem kolesu. Vožnja z njim je zato počasnejša, a toliko prijetnejša.

4. Mestno kolo

Mestno kolo je morda med vsemi vrstami koles še najteže izbrati, saj so na voljo številni modeli, ki so si med seboj precej različni. A če jih boste podrobno primerjali, obenem pa tudi natančno definirali svoje želje, bo izbira lažja in hitrejša.

Mestno kolo Schwinn Cruiser Alu 1
Mestno kolo Schwinn Cruiser Alu 1 – Extremevital.com

Mestno kolo je zlasti namenjeno krajšim ter nezahtevnim vožnjam po mestu. Idealno je za opravke ali za prevoz v predele mesta, kamor je z drugimi vrstami prevoznih sredstev težje dostopati. Navadno je opremljeno z lahkih in vzdržljivim okvirjem ter nekaj prestavami. Pogosto ima še blatnik, prtljažnik ter nastavke za dodatno košaro ali torbo.

5. BMX kolo

Če vam povsem običajna oblika kolesarjenja ne zadošča in če ste bolj adrenalinske narave, je izbira BMX kolesa primerna za vas. Zanj je značilna posebna oblika, po kateri se že na prvi pogled razlikuje od drugih vrst.

BMX kolo Mongoose Legion L20
BMX kolo Mongoose Legion L20 – Extremevital.com

BMX kolo je robustnejše, saj mora prenesti skoke bo manj urejenih terenih. Z njim boste lahko izvajali najrazličnejše trike. Naj omenimo, da obstajajo tudi posebna tekmovanja, pri katerih se uporabljajo BMX kolesa.

6. Downhill kolo

Downhill kolo je eno izmed štirih tipov gorskega kolesa. Pogosto je ta vrsta poimenovana tudi kot spustaško kolo. Primerno je za največje adrenalinske odvisnike, ki si želijo kolesariti po zahtevnih in neurejenih progah.

Downhill kolo Specialized Demo Race 29
Downhill kolo Specialized Demo Race 29

Med vsemi polnovzmetenimi kolesi velja downhill za najtežje. Vsebuje vilice z najdaljšimi hodi, saj dosegajo do 20 cm, obenem pa zagotavljajo še možnost posebne namestitve.

7. Električno kolo

Električno kolo je odlična izbira za vse, ki pri poganjanju potrebujejo dodatno pomoč – npr. za starejše, ki težko prekolesarijo daljše razdalje. Deluje na posebne baterije oziroma akumulator, lahko ga uporabljate tudi kot popolnoma običajno kolo.

Električno kolo Giant Fathom E+ 3 Power 29
Električno kolo Giant Fathom E+ 3 Power 29 – Extremevital.com

Sicer pa je ta vrsta kolesa uporabna predvsem za vožnjo po utrjenih poteh in torej ni najprimernejša za razgibane terene. Če si denimo želite imeti športno električno kolo, je najbolje, da si kupite gorsko različico e-kolesa.

Ne glede na to, katera vrsta kolesa vas je zaradi svojih specifičnih lastnosti prepričala, je najpomembneje, da boste svoje novo kolo izbrali v uveljavljeni trgovini s kolesi. Na ta način si boste zagotovili kolo priznanega proizvajalca, ki vam bo še dolgo služilo.

Top