KAZALO
Domov > Tek > Oprema za tek: več kot le tekaški čevlji

Oprema za tek: več kot le tekaški čevlji

Oprema za tek

Za tek v osnovi potrebujete le primerna oblačila in tekaške copate. Lahko si oblečete kar preproste športne hlače in majico ter kakovostne tekaške čevlje. A sčasoma, ko boste ugotovili, da vam tek pomeni vse več in se ga boste vse pogosteje lotevali, boste morali poseči po bolj specifičnih kosih ter dodatkih, ki jih boste nakupovali v specializiranih trgovinah s športno opremo.

Tekaška oblačila za različne letne čase

Zimski tek se od poletnega v marsičem razlikuje – tudi v potrebni opremi. Med obvezno zimsko tekaško opremo sodijo oblačila, ki dihajo ter zadržijo toploto. Pazite, da ne bodo predebela, veliko bolje bo, če se boste oblekli po plasteh. V tem času je dobrodošel tudi tekaški jopič oziroma anorak. Ne priporočamo vam uporabe bombažne majice. Ne pozabite si nadeti rokavic, kape in zaščitne maske za obraz.

Tekaška majica in hlače Salomon S Lab
Tekaška majica in hlače Salomon S Lab – Extremevital.com

V toplejšem obdobju si za kakovosten tek priskrbite majico in hlače iz hitro sušečih se materialov. Oblecite kratke hlače ter kapo, ki vas bo zaščitila pred soncem. V slabšem vremenu imejte za vsak slučaj še vodoodporne dodatke, kot so vodoodporne nogavice, anorak in rokavice.

Vedno dobrodošla kompresijska oblačila

Kompresijska oblačila za tek sicer niso nujna, a so vsekakor dobrodošla. Ta vrsta oblačil namreč omogoča dober pretok krvi, poveča se prenos kisika v mišice, kar za tekača pomeni večjo vzdržljivost. Ker kri po telesu boljše kroži, se iz njega hitreje odpravljajo odpadne snovi. Kompresijska oblačila naj bi imela ugoden vpliv tudi na regeneracijo po teku.

Pomembna vloga ustreznih nogavic

Uporaba sintetičnih nogavic med tekom bo preprečila nastanek mehurjev. Čeprav jih nekateri tekači dobivajo tudi med nošenjem sintetičnih nogavic, pa je znano, da v veliko manjši meri, kot če bi med tekom uporabljali bombažne nogavice.

Dobra izbira so še kompresijske nogavice, a pazite, da bodo pravšnje velikosti; nikakor vas ne smejo tiščati pri kolenu. Ob tem naj vas spomnimo še na pomembnost tekaškega perila. Katero je najustreznejše, vam bo svetoval prodajalec.

Dodaten par tekaških copat

Če se boste odpravili na daljši tek po različnih terenih, je dobro, da razmislite o tem, da bi pri roki imeli še en par tekaških čevljev. Sicer pa upoštevajte, da je za daljše proge bolje uporabiti čevlje, ki se bolje oprimejo in so bolj oblazinjeni; za krajše razdalje pa so primernejši lažji tekaški čevlji.

Tekaški čevlji New Balance Solvi V2
Tekaški čevlji New Balance Solvi V2 – Extremevital.com

Ne pozabite še na vreme; pozimi ali v dežju naj bo obutev drugačna kot v toplejšem obdobju. Za slabše vreme je odlična izbira obutev z vodoodpornim vrhnjim slojem. To bo preprečilo prepuščanje vode ter nastanek ozeblin.

Preberite tudi:

Obvezna tekaška oprema za večjo varnost

Ker so jesenski in zimski dnevi krajši, je še toliko pomembneje, da poskrbite za dodatno varnost. Še zlasti, če se na tek raje odpravljate v poznejšem času. Obvezna oprema za tek v takšnih pogojih je odsevni trak ali brezrokavnik ter naglavna lučka. Dobra izbira je tudi, da si na sprednji ali zadnji del tekaških copatov namestite LED lučke ali odsevnike.

Ostali koristni tekaški dodatki

Vsi zagnani tekači imajo pri sebi vedno še:

  • bidon za vodo, ki je zlasti dobrodošel v toplejšem obdobju;
  • nahrbtnik ali tekaško torbico,
  • ledvični pas, ki odlično ščiti pred vetrom ter je dobra izbira za dodatno oporo;
  • valjček za masažo;
  • torbico za telefon in mini prvo pomoč;
  • uporabno napravo za merjenje srčnega utripa in korakov – npr. pametno uro ali fit zapestnico.
Top