KAZALO
Domov > Smučanje > Kam se odpraviti na turno smučanje?

Kam se odpraviti na turno smučanje?

Turno smučanje

V zimskih mesecih postaja iz leta v leto bolj popularna specifična vrsta smučanja, to je turno smučanje. Turna smuka je vrsta smučanja, ki poteka na neoznačenih in nevarovanih območjih zunaj urejenega smučišča.

Je bolj adrenalinska, nevarnejša in fizično zahtevnejša oblika aktivnosti, saj vzpon na želeni vrh opravimo sami in večinoma s smučmi na nogah. Hkrati pa predstavlja tudi odličen način raziskovanja oddaljenih gorskih območij in pristno povezavo z naravo. V nadaljevanju vam predstavljamo tudi deset zanimivih lokacij za turno smučanje, na katerih se boste pošteno nasmučali, obenem pa spoznavali svetovne bisere narave.

Vzponi so veliko bolj naporni kot spusti

Pri turnem smučanju gre predvsem za težke vzpone, ki se odvijajo izven urejenih poti in daleč od množice ljudi, nato pa lahko po intenzivnem fizičnem naporu uživate v čudovitih belih razgledih. Sledi spust, ki je izjemno adrenalinski in od nas zahteva strogo zbranost in previdnost, pri spustih pa je nepogrešljivo tudi navdušenje nad smučanjem po svežih in še nedotaknjenih belih strminah.

Vzpon pred turno smuko
Pomemben in fizično zahteven del turne smuke je vzpon.

Izleti pri turnem smučanju so lahko enodnevni ali večdnevni, odvisno od pripravljenosti, želje skupine in seveda vremena. Zelo priporočljivo je, da se v gore ne odpravljate sami! Večdnevna turna smučarska potovanja vključujejo prenočevanje v šotorih ali planinskih kočah. Kadar je izlet sestavljen iz prenočevanja vsako noč v drugi planinski koči, se tovrstno turno smučanje imenuje tudi smučanje od koče do koče (hut-to-hut skiing).

Na turno smuko le v dobri formi in z ustreznim predznanjem

Če se želite preizkusiti v turnem smučanju, je pogoj za to dobra telesna pripravljenost, da boste lahko v tej dejavnosti kar najbolj uživali. Poleg tega je potrebno imeti izkušnje s smučanjem zunaj smučarskih prog in se znati spopasti z različnimi vrstami snega. Seveda je vedno mogoče (in priporočljivo) najeti vodnika za tečaj turnega smučanja, če nimate veliko izkušenj na terenu zunaj smučišč.

Smučanje v zaledju vključuje izpostavljenost nevarnosti plazov in drugim nevarnostim, kot so razpoke in padci. Turno smučarsko avanturo morate skrbno načrtovati in pri tem upoštevati svojo fizično pripravljenost, vremenske in snežne razmere. Prav tako je ključnega pomena, da imate vedno s seboj varnostno opremo in ste pripravljeni na hitro ukrepanje ter zdravo razmišljanje v nujnih primerih.

Najboljše svetovne lokacije za turno smučanje

Lokacije za turno smučanje so številne in raznovrstne, v nadaljevanju vam predstavljamo deset lokacij, ki so bile razglašene za najboljše lokacije turnega smučanja na svetu.

  1. Chamonix-Zermatt Haute Route: velja za eno najbolj klasičnih smučarskih poti na svetu in povezuje meji med Francijo in Švico. Prehod med državama traja nekje od 5 do 8 dni, na poti pa lahko bivate v različnih planinskih kočah.
  1. Whistler, Kanada: pravljična gorska vasica v Britanski Kolumbiji je prvovrstna smučarska destinacija v Severni Ameriki. Pogumno se podajte v divjino in uživajte v nedotaknjenem snežnem prahu!
  1. Finmark, Norveška: severna dežela izjemnih naravnih znamenitosti, od gora, čudovitih razgledov vse do fjordov vam na severovzhodu države omogoča fascinantno izkušnjo smučanja vse do morja.
  1. Carros de Foc, Španija: spoznajte kultni turno smučarski prelaz v španskih Pirenejih in uživajte na legendarni poti znotraj narodnega parka Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Za celotno pot z normalnim tempom potrebujete približno 5 dni.
  1. Zahodni fjordi, Islandija: ta izolirana dežela v Arktičnem oceanu je ena najbolj edinstvenih turno smučarskih destinacij na svetu, ki vam omogoča nepozabno in drugačno turno smuko. Z jadrnicami lahko pridete do najboljših mest za turno smučanje.
  1. Triglavski narodni park, Slovenija: nikakor ne smemo pozabiti na našo prekrasno državo, ki s svojo naravo velja za eno najlepših v Evropi. V Triglavskem narodnem parku v osrčju slovenskih Julijskih Alp tako lahko uživate v neverjetnih progah zunaj ustaljenih poti.
  1. Utah, Združene države Amerike: če si želite obiskati ZDA, je gorovje Wasatch popolna kulisa za vašo smučarsko pustolovščino v naravi.
  1. Gudauri, Gruzija: okolica tega smučarskega središča v Kavkaškem gorovju vas pričakuje z zelo zahtevnimi progami, izziv pa sprejmejo le najbolj pogumni in izkušeni turni smučarji.
  1. Otok Rishiri, Japonska: ta osamljena dežela ob severni obali Hokaida je raj za smučarje v zaledju in obenem ponuja pristno japonsko izkušnjo s spoznavanjem azijske kulture in tradicije.
  1. Sapporo, Japonska: otok Hokaido, znan po obilnem sneženju, je pravi sinonim za smučanje po globokem in še nedotaknjenem snegu. Sapporo je najboljše izhodišče za raziskovanje tega čudovitega območja.
Top