KAZALO
Domov > Športna prehrana > Energijski dodatki za energijo med vadbo

Energijski dodatki za energijo med vadbo

Energija med vadbo

Če želite preoblikovati svoje telo, pridobiti na teži ali jo izgubiti oz. zgolj ohranjati svojo formo, je za to v prvi vrsti pomemben zdrav in aktiven način življenja, ki vključuje redne vadbe in skrbno načrtovane obroke. Poleg tega pa si za optimalen učinek lahko pomagate tudi z raznolikimi prehranskimi dodatki, kot so npr. beljakovine in ostala hranila, ključna za pravilno delovanje in krepitev telesa.

Če bi od vadbe oz. treninga radi iztržili več, so vam v pomoč raznoliki energijski dodatki, ki jih lahko zaužijete pred ali med vadbo. Na voljo so v trgovini s športno prehrano in prehranskimi dodatki VitalGo, in sicer v različnih okusih in oblikah. Njihove vrste, učinke in prednosti, pa tudi premišljeno ravnanje z njimi, podrobneje predstavljamo v nadaljevanju.

Energijski dodatki pred vadbo

Če imate slab ali naporen dan, ste brez energije, utrujeni oz. brez motivacije, svoj trening pa bi vseeno radi opravili, saj ne želite pasti iz ritma in imeti slabega občutka krivde ob koncu dneva, lahko posežete po energijskih dodatkih pred vadbo. Ti vam bodo pomagali v telo vnesti dodatno energijo, da boste lahko lažje optimalno oddelali trening vadbe moči ali vzdržljivosti, obenem pa bodo poskrbeli tudi za hitrejše obnavljanje mišic.

Namen oz. učinek energijskega dodatka pred vadbo je poleg vnosa energije za maksimalen dosežek tudi ta, da optimizira pridobivanje mišične mase pri treningih moči in pospešuje izgubo maščob ter med izvajanjem nizkokaloričnih diet ohranja vitko linijo. Hkrati tudi pohitri obnovitvene procese med dolgotrajnimi ter intenzivnimi vadbami in skrbi za regeneracijo mišic.

Energijski dodatki pred vadbo

Eden izmed tako imenovanih aktivatorjev je prehransko dopolnilo v obliki kofeinskih kapsul, če niste ljubitelj kavnega okusa, pa lahko pred vadbo posežete po energijskih dodatkih s sadnim okusom, npr. jabolka in češnje, ki vam prav tako zagotovijo potreben vnos energijo in dodaten zagon pred vadbo. Njihovo uživanje je enostavno, približno pol ure pred aktivnostjo zaužijemo eno kapsulo, ki vsebuje 100 mg kofeina.

Izbirate lahko tudi med energijskimi dodatki v prahu, ki jih po predpisani količini zmešate v energijski napitek, npr. z okusom citrusov. Energijske dodatke uživajte po navodilih in ob tem ne spreglejte svojega fizičnega stanja in zdravja, saj dopolnila premorejo visoko vsebnost kofeina. Poleg kofeina in visoke energijske vrednosti dodatki pred vadbo vsebujejo tudi povprečno do visoko mero ogljikovih hidratov in beljakovin.

Energijski dodatki med vadbo

Če vam med vadbo začne zmanjkovati energije, je to precej neprijetna zadeva, ki ob nespametnem ravnanju lahko vodi tudi do poškodb ali kolapsa. Tako lahko v primeru pomanjkanja energije oz. moči posežete po energijskih dodatkih med vadbo, ki so na voljo v različnih oblikah in strukturah.

Energijske ploščice za energijo med vadbo

Zelo priročne so zaradi svoje velikosti in načina uživanja na primer energijske ploščice, na voljo v različnih okusih, npr. z okusom slane čokolade, bele čokolade, limone, jogurta, z oreščki itd. Prav tako priročni in učinkoviti so energijski geli, ki jih lahko zaužijete med skoraj vsakim izvajanjem aktivnosti ali vadbo. Tudi geli so različnih okusov, npr. z okusom kokakole, limone, pomaranče in drugih sadežev. Naslednja oblika energijskih dodatkov, primerna za uživanje med ali tudi po vadbi, so vitaminske ploščice različnih okusov, bogate z magnezijem in vitamini.

Energijski geli za energijo med vadbo

Zelo priljubljeni so tudi izotonični napitki, ki jih namesto vode lahko uživamo med vadbo ter z njimi dosežemo boljše rezultate in učinke. Tudi ti so na voljo v različnih okusih, npr. z okusom limone, pomaranče, mandarine in drugega sadja. Poleg svojih učinkov med vadbo delujejo osvežujoče in obenem z nadomeščanjem soli in tekočin v telesu poskrbijo za ustrezno hidracijo in vzdrževanje ravni glukoze. Poleg tega vsebujejo tudi ogljikove hidrate, elektrolite, BCAA in glutamin.

Pri uživanju energijskih dodatkov ravnajte odgovorno

Ko se odločate za energijski dodatek za pred ali med vadbo, lahko obenem ravnate tudi ekološko in okolju prijazno ter izbirate prehranska dopolnila, ki so veganskega izvora, podprta z znanostjo in seveda brez dopinga. Prav tako je večina energijskih dodatkov brez laktoze, brez glutena in brez sladkorjev, kar lahko razberete iz sličic oz. ikon na vsaki embalaži dopolnila.

Pozorni bodite še na to, da ne prekoračite dnevne količine odmerkov energijskih dodatkov in prehranskih dopolnil, saj imajo ti lahko ob prekoračitvi njihovega vnosa tudi slabe stranske učinke. Zavedati se je potrebno tudi dejstva, da prehranska dopolnila nikakor niso nadomestilo za uravnoteženo ter raznovrstno prehrano. Dopolnila prav tako niso priporočljiva za otroke in nosečnice. Sicer pa je to vedno zabeleženo tudi na sami embalaži izdelka.

Top